Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kunci so s svojo prisrčnostjo in družabno osebnostjo lahko čudoviti domači ljubljenčki.
 1. Pravilna skrb za kunca

  Kunci so s svojo prisrčnostjo in družabno osebnostjo lahko čudoviti domači ljubljenčki. Nekaj najpogostejših prigod njihovih skrbnikov smo povzeli že v članku ''9 dejstev, ki jih pozna vsak kunčji skrbnik'', ker pa lahko živijo tudi do 10 let in več, je odločitev za skrbništvo te živali vedno potrebno sprejeti premišljeno!


   kunec


  Kaj vse moramo vedeti o kuncih?

  Kunci so zabavne in prisrčne domače živali, za katere je dokaj enostavno skrbeti. Seveda pa tudi to skrbništvo ni brez obveznosti. So družabna bitja, ki uživajo v družbi vrstnikov in, ob pravilni socializaciji, tudi ob družbi ljudi. Kljub temu, da niso preveč glasni, so zelo komunikativni - ko so srečni znajo zadovoljno poškrtati z zobmi, ko so razdraženi, pa znajo pocepetati iz nejevolje. So zelo energična bitja, ki potrebujejo veliko gibanja in prostora za poskakovanje ter so presenetljivo dobri plezalci. Radi se igrajo in brusijo svoje zobke. Če se z njimi veliko ukvarjamo, ne grizejo in se navadijo na prisotnost ljudi ter jim celo sledijo po stanovanju in se jim pustijo razvajati z božanjem.


  Kaj vse se moramo vprašati preden kunca pripeljemo domov?

  Pred prihodom kunca v naš dom si moramo nujno postaviti nekaj glavnih vprašanj o oskrbi kunca in o zagotavljanju prijetnih pogojev za njegovo bivanje:


  • Bomo zanj lahko poskrbeli po finančni plati?
  • Imamo dovolj prostora?
  • Smo pripravljeni zanj zaščititi prostor?
  • Imamo za kunca dovolj časa?
  • Je kdo v družini alergičen na seno?
  • Kakšnega kunca si želite?

  Bomo zanj lahko poskrbeli po finančni plati?


  Za kunca smo kot za vsakega domačega ljubljenčka odgovorni tudi finančno. Poleg začetnega nakupa kunca ter vse potrebne opreme in hrane, računajte tudi na stalne tekoče stroške zanj. Pojavijo se lahko tudi nepričakovani veterinarski stroški, če kunec zboli. Računajte tudi na strošek kastracije oz. sterilizacije, če boste imeli več kuncev različnih spolov in ne boste želeli mladičev.


  Imamo dovolj prostora?


  Kunci so družabna bitja. Njihovo bivališče mora biti zato postavljeno v prostor, kjer se dnevno zadržujete, a je še vedno dovolj miren, da si kunec po potrebi lahko poišče umirjen kotiček. Potreboval bo tudi dovolj prostora za tekanje in skakanje. Če ga ne nameravate spuščati ven iz kletke, mora bit ta dovolj velika, da mu to omogoča.


  Smo pripravljeni zanj zaščititi prostor?


  Če nameravate kunca spuščati tudi izven kletke, da bo prosto tekal po prostoru, morate vsekakor predhodno poskrbeti za ustrezno zaščito. Kunci so namreč zelo radovedna ter vztrajna bitja. Kaj hitro se lahko s svojimi zobmi polotijo električnih žic in drugih predmetov, kar ni samo neprijetno za vas temveč tudi potencialno nevarno za njih.


  Kakšnega kunca si želite?


  Kunci so ljubeča bitja, ki si želijo vaše družbe. Zato, če že sedaj veste, da boste za svojega kunca imeli nekoliko manj časa, razmislite o nakupu dveh, ki si bosta delala družbo. Znano je tudi, da so kunci zelo podvrženi stresu ob menjavi okolja, zato potovanje z njim ni priporočljivo. V času dopustov ga zato raje pustite doma in se dogovorite z nekom, da ga bo med tem časom oskrbel.


  Je kdo v družini alergičen na seno?


  Seno predstavlja osnovno prehrano kunca in mu mora biti vedno na voljo. Če je nanj kdo v družini alergičen, boste kuncu kmalu morali iskati nov dom.


  Imamo za kunca dovolj časa?


  Nazadnje vas čakajo samo še prijetna vprašanja, in sicer kakšnega kunca si želite. Samičko ali samca? Odraslega ali mladička? Pasemskega? Razstavnega? Z dolgo ali kratko dlako? Ravno ali skodrano? Pred nakupom je pomembno, da se pozanimamo o karakterju in pasmi posameznega kunca ter preverimo, ali je veterinarsko pregledan in zdrav.


  seno za kunce
                               Seno z različnimi cvetlicami in zelišči: s kamilicami, s korenčkom in z rdečo peso.

  Kako ustrezno skrbimo za kunca?


  Pripravimo mu ustrezno nastanitev


  Kunca lahko nastanimo v kletko, ki jo moramo opremiti s stekleničko za vodo, posodo za suho hrano in jaslimi za seno. Na dno kletke posujemo steljo (oblanci, leseni briketi ipd.) Kletka ne sme biti na prepihu, v preveliki vlagi ali neposredno na soncu. Vanjo postavimo tudi skrivališče, kamor se bo kunec lahko skril.


  kletka za kunca

  Kletka skupaj z vsemi dodatki, ki jih vaš kunec potrebuje, ter naravni leseni paleti brez kemičnih dodatkov za steljo.

  Nudimo mu ustrezno prehrano in vodo


  Pravilna prehrana je ključnega pomena za zdravje kunca skozi njegovo celotno življenje. Mešanica oz. peletirana hrana za kunce in seno je osnovna prehrana kunca. Seno mora biti kuncu na razpolago ves čas, ker pomaga pri urejanju prebave. Za priboljšek mu lahko občasno ponudite košček zelenjave (korenje, jabolko, radič, blitva...) ali košček suhega kruha s katerim si bo hkrati krajšal še zobe. Suh kruh mu lahko ponudite 1-2x tedensko; svež kruh ni priporočljiv. Če se kuncu odločimo ponuditi svežo travo, ga nanjo navajamo postopoma (vsaj 10 dni počasnega dodajanja k suhi hrani). Trava ne sme biti sparjena. Čista voda mu mora biti na razpolago ves čas. Najbolje je uporabiti glinene posodice, ki jih kunec ne more prevrniti.


  prehrana kunca

  Odlična in uravnotežena hrana za vašega ljubljenca in posladek s sadjem.

  Ne zanemarimo njegovih zobkov


  Kuncu zobje rastejo celo življenje, zato moramo poskrbeti, da si jih bo lahko krajšal. Izključno premehka hrana brez grobih vlaknin lahko povzroči, da zobje zrastejo predolgi, kar lahko privede celo do pogina. V ta namen lahko v trgovini za male živali kupimo mineralni kamen za glodanje, dobro pa mu je ponuditi tudi druge trše stvari.


  Zagotovimo mu pravo zabavo


  Zdolgočasen kunec bo hitro za svojo zabavo in glodanje našel nekaj, kar vam ne bo preveč všeč. Zato ga zamotite z igračami. Te lahko kupite v specializirani trgovini za male živali ali jih pripravite enostavno pripravite doma: kartonasto škatlo napolnite s praznimi rolicami toaletnega papirja in starim papirjem ter opazujte zabavo!


  Naravno skrivališče za kunca

  Lesena igrača bo kunca spodbudila k glodanju in brušenju zobkov.

  Poskrbimo za njegovo vzgojo


  Z učenjem je priporočljivo pričeti, takoj ko kunca prinesemo domov. Najbolje je kunca dati na tla in počakati, da pride sam do nas. Potem počasi iztegnemo roko, ga pobožamo in z umirjenim glasom pohvalimo. Nagradimo ga lahko tudi s priboljškom. Kunci so sicer čiste živali, ki pa jih moramo naučiti na uporabo 'kunčjega stranišča". Na začetku si bo kunec sam izbral kot kletke kamor bo opravljal potrebo. Pustite mu nekaj časa, da se na ta kot popolnoma navadi, nato pa v kot postavite stranišče v katerega lahko nasujete mačji posip in si tako olajšate čiščenje in nevtralizirate vonj po amonijaku.


  Redno skrbimo za njegovo nego


  Kunci bodo uživali v dnevnem krtačenju, pri čemer si lahko pomagate s krtačo, rokavico ali glavnikom. Pri striženju krempljev kunca smo zelo previdni, da ne poškodujemo osnove, ki pri svetlem nohtu preseva rožnat skozi roževino. Najbolje je striči samo konice nohtov, ki gledajo iz dlake.


  Kunci so odlični hišni ljubljenčki, ki vam bodo v zameno za pravilno oskrbo še dolga leta krajšali čas in vračali ljubezen!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR