Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Carassius auratus auratus vsem bolje poznana pod imenom zlata ribica je riba, ki jo poznamo prav VSI!
 1. Zlata ribica - Carassius auratus

  Carassius auratus vsem bolje poznana pod imenom zlata ribica je riba, ki jo poznamo prav VSI! Riba, o kateri smo mislili da vemo vse. Riba, ki je skoraj vsem delala družbo v otroštvu. In riba, ki je na listi zlorabljenih živali na prvem mestu.

  zlata ribica

  Poznamo "navadne" zlate ribe in pajčolanke. Danes bomo govorili o t.i. navadni zlati ribi. O pravilni oskrbi zlate ribe je veliko zapisanega, ljudje se izobražujejo. Pa vendar se najdejo posamezniki, ki na podlagi izkušenj iz mladosti ne sprejemajo in nočejo slišati za dobronamerne nasvete. Zato že kar tu takoj na začetku razčistimo - zlate ribe so OGROMNE. In ne, ne prilagodijo se velikosti akvarija. So krapovci, ki zrastejo 30-40cm in lahko tehtajo tudi do 3kg. Zakaj potem nekatere ribe v akvarijih ne zrastejo? Predvsem zaradi slabe kvalitete vode in majhnega življenjskega okolja zlate ribe izločajo v vodo določene hormone imenovane tudi hormoni stresa, ki onemogočajo da bi riba prerasla svoj akvarij. Predčasen pogin pa je posledica vseh seštetih dejavnikov - premajhen akvarij, slaba voda, napačna hrana, slab filter, preveč rib,...


  Zlata riba lahko živi več deset let - rekorder naj bi bil star 49 let. Zlate ribe so jatne ribe in zato res niso primerne za akvarije. Če si jih res želite pa naj bo akvarij dolg vsaj 180 cm. S kvalitetnim, močnim filtrom ali še bolje - več filtri. O stekleni bučki in zakaj ni primerna kot življenjsko okolje za zlato ribico najbrž ni treba posebej razlagati.


  Spomin kot zlata ribica - tudi ta NE drži. Naučiti se jih da precej zanimivih trikcev!


  Izvor in zgodovina

  Zlate ribice izvirajo s Kitajske, kjer so med krapi (azijski krap - "chi"), ki so bili gojeni za hrano našli rdeče in oranžno obarvane primerke. Nekje v 9. stoletju so budistični menihi le-te naprej gojili v vrtnih ribnikih. S tem so jih zavarovali pred plenilci in omogočili razmnoževanje samo obarvanim primerkom. Sčasoma so tako prišli do zlate ribice. Tu pa se ni ustavilo. Leta 1603 so zlate ribe pripeljali na Japonsko in začeli s selektivno vzrejo. Iz "navadne" rdeče-oranžne ribe so ustvarili rumene, rdeče-bele, pisane - šubunkine, bele in dolgoplavute, tako imenovane komet zlate ribe, ter seveda vsem dobro poznane pajčolanke. Leta 1611 so prve zlate ribe prišle na Portugalsko in od se od tam razširile po Evropi.


  Življenjsko okolje

  Zlate ribice so sladkovodne in hladnovodne ribe, kar pomeni, da ne potrebujejo grelca vode.


  Najprimernejša oprema za zlate ribice

  Najpomembnejša oprema, ki jo zlata ribica potrebuje za uspešno dolgo sobivanje z nami je RIBNIK. Zlata ribica za svoje osnovne življenjske potrebe nujno potrebuje dovolj veliko prostora, kar ji zagotovite z ribnikom, oziroma ribnik potrebujete tudi vi, če želite imeti zlate ribice. Za ribnik ne zadostuje 100 L plastična banjica, ampak zaresen vsaj 2500 L ribnik s filtrom in živimi rastlinami. V kolikor nimate možnosti postavitve ribnika pa je pomembno da kupite akvarij, ki je velik najmanj 350 L, še boljše pa je nakup večjega akvarija. Zraven pa poleg kvalitetnega filtra potrebujete tudi lučko za osvetlitev. Na dno akvarija je priporočljivo nasuti droben pesek in ga obogatiti z raznoraznimi koreninami in kamenjem, predvsem naravnega izgleda za zagotovitev čimbolj naravnega biotopa rib. Ponudite jim lahko tudi rastline, ki jih zlate ribice jedo – so pa nekoliko zahtevnejše za vzdrževanje. V akvariju bodo zlate ribe res da pojedle vso zelenje, vendar se v ribniku rastline veliko hitreje obraščajo in s tem dodatno oskrbujejo vodo s kisikom in nudijo zavetje mladicam.


  carassius auratus

  Prehrana

  Zlate ribe so vsejede ribe, ki nimajo želodca, zato jih je priporočljivo krmiti večkrat na dan in s posebno prilagojeno hrano. V dobro vzpostavljenem ribniku si same najdejo veliko hrane, a jih je vseeno smiselno dohranjevati s kvalitetno suho hrano in občasnimi priboljški - recimo kuhan grah, bučke, korenje,... Pri hranjenju zlatih rib bodite pozorni, da jih ne hranite preveč, saj lahko pride do resnih zdravstvenih težav vaših ribic ali pa se lahko zgodi, da ostanki hrane, ki jih ribe ne pojedo onesnažujejo in slabšajo kvaliteto vode. Pravilna izbira hrane veliko pripomore k zdravju in dolgoživosti okrasnih rib v ribniku.


  Poiščite pestro ponudbo hrane za ribniške in akvarijske zlate ribice v spletni trgovini.


  Invazivnost v naravnem okolju

  Zaradi svoje sposobnosti hitrih prilagoditev na okolje, požrešnosti in razmnoževanja izpodrivajo naše avtohtone vrste rib in dvoživk ter potencialno prenašajo bolezni na katere naše vrste rib niso odporne. Bodimo odgovorni skrbniki in zlatih rib ne spuščajmo v naravno okolje!


  Avtohtona vrsta je organizem, ki je prisoten na določenem območju države, prisotnost pa je posledica le naravnih procesov s prilagoditvami brez umetnih posegov v naravo. Avtohtone vrste rib v Sloveniji so:

  • Potočna postrv
  • Podust
  • Sulec
  • Platnica


  Za zaključek lahko zapišem samo še: zlate ribice so čudoviti ljubljenčki! Dolgožive, prilagodljive, pametne, nezahtevne... Za njih se splača potruditi - torej lopato v roke, saj ima skrb za jato srečnih zlatih ribic poseben čar!

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR