Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Strokovni nasveti za hranjenje ribniških rib.
 1. Prehrana rib v okrasnem ribniku

  Pravilna izbira hrane in pravilna količina hrane sta dva od pomembnejših dejavnikov, ki botrujeta zdravju in dolgoživosti  naših okrasnih rib.

  Kljub temu, da je ribnik naraven, a umetno ustvarjen ekosistem in lahko ribe v njem same najdejo precej naravne hrane (ličinke žuželk, ribje ikre, nevretenčarje, rastline, alge,..) je izbira kvalitetne hrane prave oblike zelo pomembna za zdravje rib. Manjše ribe, kot so zlate ribe, jezi, globočki si do neke mere lahko sami najdejo dovolj hrane, medtem ko so koi krapi in jesetri odvisni od hrane, ki jim jo ponudimo mi. Te ribe so preprosto prevelike, da bi same našle dovolj hrane v ribniku.   Velika razlika je tudi v količini naravne hrane v večjih, pravilno postavljenih in vzdrževanih ribnikih in v manjših plastičnih banjicah. V velikem ribniku bo precej več naravne hrane, medtem ko v manjšem ribniku le-te hitro, oziroma sproti zmanjka.

  Napake pri hranjenju

  Ena največjih napak pri hranjenju rib je pretiravanje s količino hrane. Hranjenje je najbolj zabavna stvar, ki jo lahko počnemo z ribami in prav hitro se lahko zgodi, da je količina hrane prevelika, kvaliteta vode v ribniku pade, ribe se zredijo in tu se začnejo vrstiti problemi.

  Drug ekstrem pa je zanemarjenost rib. Veliko ljudi zmotno misli, da ne potrebujejo NIČ hranjenja. Kot smo že omenili manjše vrste v večjem ribniku že najdejo dovolj hrane, večje ribe pa bodo shujšale, saj ne dobijo dovolj kalorij, da bi vzdrževale metabolizem telesa. Znaki podhranjenih rib so: glave širše od telesa, vdrte oči, obledela barva, neaktivnost,...

  Koi krapi naprimer, naj bi imeli normalen prirast 1,5 - 2,5 cm na mesec. Če ne priraščajo toliko je to znak da jih hranite premalo, jih imate v premajhnem prostoru s slabo kvaliteto vode ali hrana ni primerna za njih.
  Drug primer so jesetri. Le-ti so zelo aktivne ribe, ki zrastejo nekje do 120 cm (kečiga) in za normalno življenje rabijo veliko količino za njih primerne hrane. V nasprotnem primeru bodo shujšali, obnemogli in poginili. Jesetri so mesojede ribe, ki se hranijo na dnu, torej za njih izbiramo hrano v obliki tonečih granul z visoko vsebnostjo beljakovin. Hranimo jih večkrat na dan v manjših količinah (hranimo jih tudi pozimi!).

  Izbira hrane in količine

  Hrano za okrasne ribe izbiramo glede na vrsto in velikost rib. Zlate ribe naprimer hranimo z lističi, manjšimi briketi ali granulami, koi krape z granulami oziroma briketi primernimi za njihovo velikost in jesetre kot že omenjeno, s tonečimi granulami namenjenimi jesetrom.

  V ribniku kjer imamo večje koi krape in manjše zlate ribe lahko izberemo tudi hrano, ki je mešanica lističev in briketov ali pa hrano, ki ima poleg lističev in briketov tudi posušene kozice.

  Količina hrane in frekvenca hranjenja je pogojena tudi s temperaturo vode. Spomladi, ko je temperatura vode okoli 16 - 20 stopinj, ribe hranimo enkrat na dan. Ko je voda toplejša jih hranimo do 3x dnevno, če imamo mlade ribe, odrasle lahko hranimo dvakrat dnevno. Pri tem pazimo, da ribe vso hrano pojedo nekje v petih minutah. Presežek hrane bo razpadel v ribniku in povzročil "cvetenje vode", alge in s tem znaten upad kvalitete vode!

  Na kratko - višja kot je temperatura vode, bolj bodo ribe aktivne, višje potrebe po kalorijah ima njihov metabolizem. Hranimo jih bolj obilno, a v pravi količini!

  Ob koncu ribniške sezone, jeseni, ribe hranimo s hrano, bogato z beljakovinami in maščobami. Tako ribam omogočimo, da si naberejo zadostne rezerve energije za zimo. Ko temperatura okolja pade več dni zaporedoma do 10 stopinj oziroma nižje ribe prenehamo hraniti.

  Zlate ribe in koi krapi so agresivni jedci. Zaženejo se v vodno gladino in hlastajo po hrani. To je dober znak, da so ribe v dobri fizični kondiciji in predvsem da so zdrave.


  Anamary Agić, akvaristika Mr.Pet BTC

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR