Free domestic delivery above 39€
Fast delivery to Austria, Croatia, Italy
Animal group

Scratchers

Naše mačke so po naravi še vedno divji lovci, ki so plezanje po drevesih zamenjale za poležavanje na kavču. Zakaj moramo za veselo in zadovoljno mačje življenje naši mucki priskrbeti praskalnik za mačke ali mačje drevo. Kakšnen praskalnik za čake izbrati, pa si preberimo v nadaljevanju!
Prikaži večPrikaži manjPraskalnik za mačke ni namenjen zgolj praskanju, kot bi sklepali po imenu; naši ljubljenki ponuja bistveno več! Praskalniki za mačke so izjemna popestritev, ki razgibava ne samo mačje tačke, ampak tudi možgančke in jim omogoča izpolnjevanje naravnih nagonov. Mačji praskalnik je tako rekoč nadomestno drevo, kjer mačka lahko pleza, se umakne na varno višino, od koder lahko opazuje okolico, na njem počiva, se igra in seveda nabrusi krempeljce.

Kako velik praskalnik za mačke izbrati?


V ponudbi imamo ogromno različnih modelov, oblik, velikosti in materialov praskalnikov, zato je izbira na prvi pogled zagotovo težka! Vendar pa moramo pred nakupom pretehtati nekaj ključnih dejavnikov:

- Prostor: koliko prostora lahko namenimo mačjemu praskalniku? Imamo v stanovanju prostorsko stisko ali si lahko privoščimo veliko, razvejano mačje drevo, ki bo kraljevalo v prostoru? Izvrstna izbira so manjši praskalniki v obliki praskalne plošče ali lepenke, katero lahko preprosto postavim na tla ali ob pohištvo in ne zavzamejo veliko prostora, mački pa kljub temu nudijo praskalno površino. V nasprotno smer pa seveda ni omejitev; večji in bolj razvejan, kot je praskalnik, boljše je!
- Število mačk: če imamo v gospodinjstvu več mačk, moramo poskrbeti, da bo prav vsaka lahko imela dostop do praskalnika in le-ta ne bo povzročal prepirov. Bodisi priskrbimo več manjših praskalnikov ali enega velikega, na katerem bo prostora za vse!
- Material: izbiramo lahko med številnimi materiali in barvami praskalnikov – najbolj pogosti so taki iz lepenke ali sisala, z platnenimi ali lesenimi detajli, možnosti pa so neomejene! Ni potrebno, da je praskalnik le grd, a nujen kos pohištva, lahko je pravo pravcato umetniško delo!

Pri nakupu je seveda velik dejavnik tudi cena – v tako široki ponudbi pa se zagotovo najde nekaj za vsak žep! Vsekakor pa je mačji praskalnik vreden investicije; poceni mačji praskalnik bo zagotovo manj trpežen!

Tukaj najdemo mačje praskalnike po velikosti:

- Manjši praskalniki
- Večji praskalniki
- Rezervni deli za mačje praskalnike

Zakaj mačka potrebuje praskalnik?


Mačke s praskanjem odstranjujejo odmrle dele krempeljcev in jih tako negujejo, praskalnik za mačke pa poleg tega ponuja še veliko več – skrivališče, varno razgledno mesto, kamor se lahko umakne pred drugimi člani gospodinjstva, orodje za telovadbo! S praskanjem pa se tudi izražajo, saj tako sproščajo stres ali pa izražajo veselje, igrivost.

Praskanje prav tako označuje njen teritorij, saj skozi žleze na šapicah na njem pusti svoj vonj.

Mačke ne grajamo za neprimerno praskanje!


Čeprav je pogled na spraskan kavč, strgane zavese ali uničena oblačila zagotovo srh vzbujajoč, pa si nikakor ne smemo dovoliti, da bi mačko za to grajali ali celo kaznovali! Mačka namreč preprosto počne tisto, kar je v njeni naravi in ne zaradi tega, da bi nas jezila! V takem primeru se moramo vprašati, ali ima naša mačka na voljo primeren praskalnik, če da, ji morda ni všeč oblika, velikost, postavitev ali material? Poskusimo z različnimi, se z njo igramo v bližini praskalnika, da ga bo povezala s pozitivnimi občutki, ali pa ji na praskalnik natresemo mačjo meto, ki spodbuja igro.

All Subcategories
Bestsellers in this category!