Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Oprsnica ali ovratnica? Potrebujete pomoč? Preberite...

 1. Potrebuje mladiček ovratnico ali oprsnico?

  Ovratnica ali oprsnica – to je sedaj vprašanje! Med nujno opremo vsakega lastnika kužka so ovratnica in/ali oprsnica ter povodec. Le z njihovo pomočjo boste svojega družinskega člana na štirih tačkah ustrezno in varno peljali na sprehod. Ovratnico ste že kupili, sedaj pa se »spogledujete« še z oprsnicami...  Tudi vaš mladiček potrebuje svojo ovratnico ali oprsnico na katero boste pripeli barvno usklajen povodec. Čeprav se zdi, da je izbira preprosta pa se kaj kmalu lahko izgubite v pestri ponudbi izdelkov. Ali boste psičku izbrali ovratnico ali oprsnico je popolnoma vaša odločitev, pred končno izbiro pa morate biti pozorni tudi na nekaj dejavnikov, kor so obnašanje in velikost psa pa tudi za kakšen namen boste oprsnico ali ovratnico potrebovali. Za začetek vam priporočamo, da mladička navadite na hojo z ovratnico in jo nato kasneje zamenjate z oprsnico, v kolikor se vam bo to zdelo potrebno. Izberite izdelke iz mehkih, udobnih materialov ter posebno pozornost namenite izbiri prave velikosti - ovratnica ne sme biti prevelika ali premajhna! V primeru izbire premajhne ovratnice ali oprsnice bo psička neprijetno zategovalo in sprehodi bodo zelo neudobni, če pa bo izdelek prevelik tvegate, da se bo kuža iz izdelka izmuznil in vam pobegnil. Zato vam svetujemo, da izdelek pred nakupom preizkusite v trgovini, v kolikor te možnosti nimate pa mladičku izmerite obseg vratu ter prsnega koša za prednjimi tačkami ter po teh merah izberite primerno velikost.


  Je izbira še vedno pretežka? Preberite si članek:"Ovratnica ali oprsnica."


  Ovratnica

  Za čisti začetek učenja hoje na sprehodu vam svetujemo, da izberete ovratnico, ki je izdelana iz mehkega ter udobnega najlona ali usnja in jo psičku preprosto zapnete okrog vratu. Pri večini ovratnic imate možnost spreminjanja obsega ovratnice, kar pride še kako prav ko mladiček neprestano raste. V ponudbi so tudi razne pol-zatezne in zatezne ovratnice katerih nakup pa vam za zelo mladega mladička odsvetujemo, saj mladička z neprimerno uporabo lahko tudi poškodujete. Za omenjene ovratnice se lahko odločite kasneje, ko je kužek že primerne starosti ali pa bo pod budnim očesom pasjega trenerja potrebna korekcija neprimernega vedenja.


  Oprsnica

  Oprsnice v ponudbi so najpogosteje izdelane iz mehkega najlona, nekatere pa so za še večje udobje tudi podložene ali pa opremljene z neoprenom, ki omogoča, da se izdelek lahko zmoči. Pri uporabi oprsnice morate biti zelo pazljivi, saj se lahko kaj kmalu zgodi, da vas bo psiček na sprehodu začel vlečti. Psi imajo največjo moč ravno v področju prnesga koša, oprsnica pa silo vlečenja enakomerno prerazporedi po telesu, kar je »odličen recept« za veliko vlečno moč. Zato vam oprsnico raje priporočamo, ko se boste z mladičkom že naučili pravilne hoje na povodcu z ovratnico. Poznamo več različnih tipov oprsnic, večino pa jih s povodcem pripnete na mestu med lopaticami ali na hrbtu. Poznamo:


  • T oprsnica: Psičku jo z pred-prsnim delom namestite čez glavo in jo zapnete z drugim trakom, ki potuje pod prsnim košem.
  • Y oprsnica: Pes vanjo stopi z obema tačkama, trakovi se zapnejo skupaj med lopaticami.
  • H oprsnica: Oprsnica ima en pas, ki poteka okrog vratu, drugi pa okrog prsnega koša oba pa sta povezana s trakom, ki poteka v smeri prsnice.
  • Športna oprsnica: Večtočkovna oprsnica z večimi načini pripenjanja, navadno je nekoliko bolj oblazinjena.

  Si želite s psom, ko odraste tudi v hribe? Preberite si članek:"S psom v hribe."


  Povodec

  Povodec je zelo pomemben pripomoček s katerim boste zavarovali svojega kosmatinčka ter ga naučili primernega vedenja. Tako kot ovratnice in oprsnice so povodci izdelani iz različnih materialov, najpogostejši pa so povodci iz najlona. Le ti so zelo lahki in tako odlična izbira za mladička. Širino in dolžino povodca določite glede na velikost kužka in kakšne so vaše osebne preference. Krajši kot je povodec več nadzora nad kužkom boste imeli in obratno, širino pa izberite glede na težo – večji in težji kot je psiček širši naj bo povodec, ki ima navadno tudi močnejši in težji karabin za pripenjanje. Ob pravilni izbiri povodca (in karabina) boste poskrbeli, da izdelek psička na sprehodu ne bo oviral in nepotrebno obteževal.


  Učenje pravilne hoje na povodcu je zahtevna naloga! Pomagajte si z odličnim člankom:"Hoja ob nogi."


  Avtomatski povodec

  Avtomatski povodci so iztegljivi povodci, ki se samodejno navijajo nazaj v ohišje z ročajem. Uporabo izdelka vam pri mladičku na začetku odsvetujemo, saj lahko z uporabo le tega potrjujete nezaželeno vedenje vlečenja, pa tudi kuža se težje nauči pravilne hoje ob nogi ker se dolžina povodca ves čas spreminja. Ko se bo psiček naučil pravilne hoje na navadnem povodcu in dobrega odpoklica pa se lahko brez skrbi odločite tudi za nakup avtomatskega povodca. Pri izbiri primernega izdelka morate nujno upoštevati velikost in težo psa, saj se ob neprimerni uporabi mehanizem z vzmetjo zelo hitro poškoduje in izdelek ne bo več uporaben.


  Je vaš kuža že pravi strokovnjak v pravilni hoji ob nogi in bi mu včasih radi ponudili več svobode? Preberite članek:"Flexi povodec."


  Je kdo omenil sprehod? Naj se pustolovščina prične!


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR