Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Danes obstajata dve vodilni tehnologiji za prečiščevanje vode, in sicer, reverzna osmoza in destilacija.

 1. Razlika med destilirano vodo in reverzno osmozo

  Danes obstajata dve vodilni tehnologiji za prečiščevanje vode, in sicer, reverzna osmoza in destilacija.  V nadaljevanju je predstavljena primerjava med reverzno osmozo in destilacijo.


  Kaj je reverzna osmoza?

  Po mnenju zagovornikov, reverzna osmoza (znana tudi kot hiper filtracija) je najboljši sistem za filtriranje vode, v tem trenutku. Ena od trditev je, da postopek odstrani delce tako majhne, kot so molekulski ionoi, raztopljene soli, minerali in druge nečistoče, ter privede do boljšega okusa, barve in njene ostale lastnosti. Obstajajo tudi druge, zelo koristne uporabe reverzne osmoze in tehnike, vendar je osmoza najbolj pogosta.

  Reverzna osmoza uporablja polprepustno membrano, ki dovoljuje tekočine spustiti skozi membrano, medtem, ko blokira prisotne nečistoče. Te membrane imajo mikroskopske pore, ki so dovolj majhne, le za molekule vode in ne druge nečistoče.

  Danes večina reverznih osmoz uporablja tehnologijo imenovano križna osmoza. Membrane se morajo nenehno čistiti. Ko voda teče skozi membrane, se ostale nečistoče zaradi pritiska na membrano z nje odstranijo in nadaljujejo pot, kot stranski produkt.

  Reverzna osmoza potrebuje pritisk tekočine skozi membrano, in to stori s skupno črpalko ali vodovodnim tokom. Višja kot je koncentracija zavrnjene tekočine ali snovi, tlak raste višje in je boljše za filtracijo.

  Trenutno je tehnologija reverzne osmoze sposobna zavrnitvi bakterije, soli, sladkorje, beljakovine, delce, barvila in druge sestavine, ki imajo molekulsko maso večjo od 150-250 daltonov.


  Kako poteka destilacija ?

  Destilacija je postopek za čiščenje vode, ki uporablja toplotni vir. Voda se segreva in izhlapeva, ter se loči od onesnaževalcev.Toplota se mora ohranjati konstantna, da prepreči druge neželene elemente pred izparevanjem. To je zato, ker ima voda nižje vrelišče kot soli in drugi mineralni sedimenti. Destilacija ločuje tudi organizme, ki so manjši od molekule vode, ki pri osmozi lahko prodrejo naprej.

  Voda, ki izpari, se ujame v kondenzator, kjer se ohladi, in se vrne nazaj v tekoči obliki v posodo za sprejem. Preostali elementi, katerih točke vrelišča so previsoki za izhlapevanje, ostanejo v predhodnem uprajevalniku, kot usedline. Destilacija se pogosto ponovi, da se zagotovi, da vse usedline, ki ostanejo v postopku, zagotovo odstranijo.

  Zaradi stroškov ogrevanja v procesu destilacije, je sončna energija alternativa za proizvod. Vendar pa sončna elektrarna deluje le z relativno majhnimi količinami tekočine, tako destiliranje tudi ne pride v poštev zaradi časovnih omejitev.


  Je produkt reverzne osmoze enak kot produkt destilirane vode?

  Procesi so popolnoma drugačni. Destilarna voda je kot čajni vrč, zavre vodo, ujame paro, in jo kondenzira nazaj v "čisto"vodo.

  Reverzna osmoza obremeni vodo z zelo tesnimi polprepustnimi membranami. Vendar oba sistema temeljito delujeta na ogljikovih filtrih, da odstranita nekaj še preostalih kemikalij.


  Katera je bolj čista? Destilarna voda ali reverzna osmoza?

  Destilarna voda odstrani natrij in druge skupine mineralov boljše od reverzne osmoze, ampak ni tako učinkovita v odstranjevanju hlapnih kemikalij z nizkim vreliščem.

  Reverzna osmoza s filtri ogljika pa odstrani chloramin (trenutna najljubša dezinfekcijska sredstva za vodo).

  Obe pa proizvajata zelo čisto vodo. Pravzaprav, z reverzno osmozo bi destilacijo lahko primerjali z ekonomsko razliko stroškov proizvodnje in stroškov lastništva ter vzdrževanj. Je pa tu tudi treba poudariti, da destilirana voda, ki jo kupite na bencinskih servisih ni primerna za uživanje ali akvaristiko, ker naj bi bila samo kemično prečiščena voda.

  Vir

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR