Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako psu pomagati, ko so njihove tačke izpostavljene zunanjim dejavnikom.
 1. Redna nega pasjih tačk

  Večina psov obožuje vsakodnevne sprehode po parku, v naravi, z veseljem pa nas pospremijo tudi v mesto. Pravzaprav jim je vseeno, po kakšnem terenu bodo hodili, zanje je pomembno samo to, da gredo z nami. Da bi lahko lastniki s kužki vsak dan mirno uživali v sprehodih, moramo poskrbeti tudi za nego tačk, natančneje za nego blazinic na šapah. Žal se pomena tovrstne nege pogosto zavemo šele takrat, ko naš ljubljenec nesrečno šepa za nami.

  Če opazimo, da kuža šepa in si poskuša sam očistiti blazinice na šapah, je čas za temeljit pregled le-teh. Pozorni smo na pordelost, kri, zatekanje in na zavozlano dlako. Narahlo pritisnemo na šapo, nato pa s prstom nežno potujemo med blazinicami. Pri tem opazujemo reakcije psa. Če trzne, zacvili ali pa poskuša umakniti tačko, je to znak, da je na tem mestu nekaj narobe. Če gre za tujek, ga previdno odstranimo s pinceto, če gre za blato, tačko umijemo s toplo vodo in jo temeljito posušimo. Če je izvor težave zavozlana dlaka med blaznicami, jo previdno postrižemo z majhnimi topimi škarjami. Morebitne ranice na blazinicah umijemo z antibakterijskim milom in povijemo s povojem, večje rane pa mora oskrbeti veterinar.

  nega pasjih tačk

  Redna nega tačk

  Tudi če naš kosmatinec ne šepa, je potrebna redna nega šap. Sem prištevamo:

  • Krajšanje krempljev: pri stoječem psu se kremplji ne smejo dotikati tal, saj tako otežujejo premikanje in hojo


  • Krajšanje dlake med blazinicami, da se le-ta ne bi zavozlala in ovirala psička pri hoji


  • Pregled prostora med blazinicami: čiščenje blata in snega iz blazinic s toplo vodo


  • Tako kot nam ljudem, pa tudi psom kdaj pa kdaj prija kakšna masaža stopal


  blazinica na šapah

  Da bi lažje razumeli, kako se naši štirinožni prijatelji počutijo poleti, se spomnimo, kako je, ko se v tem letnem času bosi sprehodimo po plaži od brisače do morja. Vsi vemo, da občutek razgretega asfalta na koži naših stopal nikakor ni prijeten. Psi poleti opravijo »bosi« po asfaltu veliko več poti kot mi, zato je možnost poškodb v obliki opeklin in žuljev v tem času zelo velika. Pozorni smo na mehurčke, razjede in odluščeno kožo. Najboljše je, da se poleti izogibamo sprehodov po vročem asfaltu in pesku.


  Nič kaj bolj prijazna pa ni do tačk naših kužkov niti zima. V tem času je nevarnost poškodb še večja. Najprej je tu sneg, ki se prime za dlako med blazinicami in psu onemogoča hojo, vanj pa se potem zataknejo še kamenčki. Druga neprijetna stran zime pa je sol za posipavanje, ki razžira blazinice na šapah psa. Po vsakem zimskem sprehodu moramo psu v topli vodi oprati tačke, da iz njih sol odstranimo – seveda v primeru, da pes ne nosi pasjih škorenjčkov. Le-ti postajajo vedno bolj in bolj priljubljeni, saj se lastniki psov vse bolj zavedajo njihove uporabnosti – ščitijo pred mrazom in soljo. Psička nanje navajamo postopoma, z uporabo pohvale in slastnih priboljškov. Najprej naj jih vsak dan nekaj časa nosi doma, šele potem se lahko v njih odpravi ven na daljši sprehod.


  zaščita pasje tačke

  Higiena pasjih tačk

  Naši štirinožni prijatelji imajo zgolj en par čevljev, v katerih jim je zares udobno. Naša naloga je, da z redno nego poskrbimo, da jim bodo ti čevlji dobro služili celo življenje. Zato je zelo pomembno, da njihove tačke vzdržujemo v dobri kondiciji in jih dnevno pregledujemo.


  Že mladiča je potrebno navaditi na dotikanje in pregledovanje tačk, ter umivanje z vodo in brisanje z brisačo. Najboljše je, da kužku tačke z vodo oplaknemo kar po vsakem sprehodu- tako bomo iz njih sprali umazanijo in pesek, hkrati pa bomo opazili morebitne poškodbe ali spremembe na tačkah. Dnevno šamponiranje ni priporočljivo, saj tako hitro izsušimo njihove občutljive blazinice - namesto navadnega šampona lahko uporabimo naraven šampon, ki kože ne izsuši ali pa suhi šampon. Tačke lahko nato obrišemo z navadno brisačo ali pa posebno brisačko iz mikrovlaken, ki dlako našega kosmatinca najhitreje osuši.  Preverite katere pripomočke za nego tačk in krempeljčkov potrebujete, da psu kar najhitreje in učinkovito očistite umazane tačke ter poskrbite za njihovo nego.  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR