Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ali bo imela naša mačka dostop do zunanjega sveta in kakšne nevarnosti prežijo nanjo?
 1. Zunanja ali notranja mačka?

  Vprašanje, kakšno življenje je za mačko najboljše – popolnoma notranje ali z izhodom v zunanji svet, je med mačjimi ljubitelji izjemno kontroverzno. Če smo novopečeni lastnik mačke ali pa novega puhastega prijatelja še načrtujemo, moramo pozitivne in negativne posledice vsakega življenjskega stila podrobno preučiti.

  Notranje mačke, kot že beseda pove, celotno življenje preživijo v stanovanju, brez izhoda v zunanji svet. Ker ne potrebujejo sprehodov in velike količine dnevnega gibanja, razloga za spuščanje mačk iz stanovanja načeloma nimamo. Odrasla žival večino dneva prespi, če ji lahko nudimo zadosti igre in pozornosti, pa ji ne manjka prav nič. Zagovorniki tega življenjskega stila trdijo, da je to edini način, da mačka živi varno in dolgo življenje, saj jo v zunanjem svetu ogrožajo nešteti dejavniki – bolezni, plenilci in seveda promet, ki so za mačko pogosto smrtno nevarni.  Notranji mački lahko življenje popestrimo na veliko načinov. Eden od njih je na primer sprehod na povodcu- tako bo mačka vseeno lahko potešila svojo radovednost, mi pa bomo lahko gotovi, da je ves čas varna in pod nazorom. Na oprsnico in povodec mačko navajamo že od majhnega.

  Večina muc povodca ne sprejme ravno z navdušenjem, obstajajo pa nekatere izjeme, ki lastnika spremljajo na sprehodih in se na povodcu obnašajo lepše kot katerikoli kuža!

  Če imamo v stanovanju teraso ali vrt, lahko tisti bolj iznajdljivi med nami zgradijo prav pravcat mačjak, v katerem bodo naši 'mestni tigri' uživali pri sončenju in opazovanju mimoidočih ljudi in živali. Mačjak je velika mrežasta kletka z vhodom v stanovanje, v kateri imajo mačke dovolj prostora za poležavanje, igro in manjši sprehod.

  Čeprav je življenje v stanovanju za mačko zagotovo bolj varno in nam zagotavlja, da bo doživela kar največ let z nami, pa marsikdo trdi, da mačke ob tem trpijo ter da tak način bivanja zanje ni naraven.

  Mačke so radovedna bitja, ki obožujejo raziskovanje, zato je gotovo, da uživajo med nadziranjem teritorija, opazovanjem ptičev, lovom na male glodavce ter drugimi vragolijami v okolici svojega doma. Vendar pa v njenih pohodih na mačko preži mnogo nevarnosti. Najbolj smrtna od njih je gotovo cesta in zaradi povozov vsak dan pogine ogromno število mačk. Tudi če v naši okolici ni nevarnih cest, se mačka lahko sooči s številnimi drugimi nevšečnostmi. Napade jo lahko divji plenilec ali sosedov pes, jo v pretepu rani druga mačka, ali pa se izgubi.

  Zunanje življenje je za mačko brez dvoma zelo nevarno in nepredvidljivo. Kot dober in odgovoren lastnik se moramo odločiti kako bo naša mačka živela in kakšno tveganje smo pripravljeni sprejeti.


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR