Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse, kar morate vedeti o degujih!
 1. Degu ali čilska veverica

  Deguji so srednje veliki glodavci, po zunanjosti podobni puščavskim skakačem, po obnašanju pa bolj spominjajo na veverico. Imajo dolg rep, ki pa ni daljši od telesa in ima na koncu šop dlak. Dlaka po telesu je rjava, kratka in mehka, nekoliko svetleje je obarvana na trebuhu. Za zdrav in bleščeč kožuh deguju omogočite redne peščene kopeli.


  Degu

  Kdo je degu?

  Domovina degujev je Čile, kjer poseljujejo območje vse od zahodne obale pa do Andov. Ker so podobni vevericam, so dobili tudi ime »čilska veverica«. Deguje so v Evropo in Severno Ameriko prvotno prinesli zaradi laboratorijskih preiskav sladkorne bolezni. Deguji namreč ne morejo prebavljati sladkorja in zato hitro zbolijo za diabetesom. Ime degu pa izhaja iz posebne površine zob, ki ima obliko osmice. Latinsko ime deguja Ocotodon degus namreč pomeni »osmicozobec«.


  Telesne značilnosti degujev


  Deguji imajo 20 zob. Sprednji, sekalci so oranžno obarvani zaradi hrane, ki jo jedo in encimov v slini in so odraz zdrave živali. Beli zobje so znak nepravilne prehrane in pomanjkanja določenih snovi. Kot pri ostalih glodavcih tudi zobje degujev stalno rastejo in si jih morajo redno brusiti. Samci in samice degujev so si med seboj zelo podobni in jih je samo po zunanjosti težko ločiti.


  Degu zraste 95-310 mm v dolžino, rep pa meri 65-130 mm. Odrasel degu povprečno tehta 170-230 g. V ujetništvu deguji živijo 7-9 let.


  Vzgoja deguja


  Deguji so zelo živahni in aktivni glodavci in zaradi svoje inteligence potrebujejo stimulativno okolje, da jim ne postane dolgčas. Skakanje, tek, plezanje in glodanje so naravna vedenja degujev. To jim tudi v ujetništvu lahko brez težav omogočite z rednim prostim gibanjem po stanovanju, vejami, lestvami, vrvmi in podobnimi pripomočki za plezanje in glodanje. Primerno je tudi kolo za razgibavanje. Deguji so najbolj aktivni zjutraj in zvečer, zato jim največ gibanja omogočite prav v teh časih dneva.

  Ker so deguji glodavci, jim lahko poleg lesa za glodanje ponudite tudi mineralni kamen. Razveselili pa se bodo tudi drugačnih igrač, denimo žogice z odprtinami, iz katerih padajo priboljški, viseča mreža, zanimive so tudi trpežne igrače za ptice iz naravnega lesa in vrvi in podobno.


  Izbor kletk za deguje si lahko ogledate na tej povezavi: kletke za deguje

  .

  Ko vašega ljubljenčka prinesete domov, ga pustite vsaj en dan, da se navadi na novo okolje in razišče svoj novi dom. Nato ga lahko začnete počasi navajati na vas, sčasoma, ga lahko pobožate in vzamete v roke. Deguja nikoli ne dvigujte za rep, saj se hitro poškoduje!

  So zelo družabne živali, zato je pomembno, da imajo družbo lastne vrste- naenkrat imamo vsaj dva deguja. Če ne želimo imeti mladičev (zelo hitro se razmnožujejo!), je najboljše, da vzamemo dva mladiča istega spola.  Prehrana deguja

  Prehrana deguja


  Deguji v naravi ves čas, ki ga preživijo na prostem (približno 5-6 ur), izven svojega varnega brloga, posvetijo iskanju hrane. Običajno se hranijo ob zori in mraku. Deguji so aktivni skozi vse leto in nimajo zimskega spanja kot nekateri njihovi sorodniki, zato nabirajo zaloge hrane in jo kopičijo v svojih brlogih.


  Osnovna hrana je seno, ki je glaven vir vlaknine, hkrati pomaga obrabljati zobe in deguje zaposli. Edino, kar si je potrebno zapomniti je, da ne sme dobivati preveč hrane, ki vsebuje sladkorje. Sveža zelenjava je dobrodošla popestritev vsakodnevnega obroka, vendar pri tem ni priporočljivo pretiravati, saj lahko preveč sveže hrane povzroči napihnjenost in drisko. Izogibajte se sadju - sadje namreč vsebuje različne sladkorje, ki pa jih deguji ne prebavljajo, saj imajo drugačno presnovo sladkorja od drugih živali in lahko hitro zbolijo za sladkorno boleznijo. Prav zaradi tega razloga je pomembno, da kupujemo hrano, pripravljeno posebej za deguje!


  Degu je zaradi svoje nežne in družabne narave lahko odlična izbira za hišnega ljubljenčka. Kot vsaka žival pa ima določene zahteve, ki se jih je potrebno držati da bo naša živalica uživala dolgo in zdravo življenje.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR