Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

To je obdobje, ko psiček postane zelo drzen in pogumen. Začne testirati meje dovoljenega...
 1. Faza rangiranja 12-16 tednov

  To je obdobje, ko psiček postane zelo drzen in pogumen. Začne testirati meje dovoljenega ter ugotavljati njegovo mesto v krdelu – kdo je vodja in kdo je komu podrejen.

  Prav tako je to čas hitre fizične rasti in vidnega odraščanja. To obdobje lahko traja le nekaj dni, lahko pa tudi več tednov. V tem času vas bo izzival, vam nagajal, testiral, da vidi kdo je šef – vi ali on. Takrat se zdi, kot da je psiček pozabil vso osnovno vzgojo in manire, katere ste ga do takrat naučili, saj se obnaša kot podivjani in uporniški najstnik. Če je mladiček v tem času še vedno z bratci in sestricami, je takrat veliko borbe in tekmovanja med njimi.



  To je tudi obdobje, ko psiček menja mlečne za stalne zobe – začne se med četrtim in petim mesecem in konča okrog sedmega do osmega meseca (takrat naj bi imel psiček že vseh 42 stalnih zobkov). Zaradi srbenja in nelagodja takrat radi žvečijo in grizejo vse kar jim pride pred gobček. Rast stalnih zob in faza splošnega upora sprožita, da psički pogosto borbeno grizejo vaše roke, povodec, copate, itd.
  Tega nikakor ne smete dopustiti. Seveda priporočamo, da se veliko igrate in na splošno ukvarjate z mladičkom v tem času, vendar v teh interakcijah na splošno odvračajte psička od vsakršne oblike agresije in grizenja – vas ali objektov. Če prične z grizenjem, ga zaustavite s hitrim in odločnim ukazom (npr. »ne«, »fuj«, »pusti«, »ne grizi« itd.). Njegovo pozornost preusmerimo na igračke ali žvečilke, ki ga bodo fizično in mentalno zaposlile.
  Še posebej pri samcih je tovrstno obnašanje dodatno pogojeno zaradi hormonalnega stanja. Namreč njihov nivo testosterona je med četrtim in desetim mesecem lahko kar petkrat višji kot pri odraslem psu. V naravi je to namenjeno temu, da odrasli psi opazijo, da je mladič v fazi najstništva in potrebuje njihovo vzgojo – takrat ga odrasli psi postavijo na realna tla, mu postavijo meje dovoljenega ter ga naučijo pasjih manir. Enako vlogo in nalogo imate vi kot njegov novi lastnik. Četudi ste v prejšnjih obdobjih začeli s pravilno vzgojo, se vam bo verjetno zdela ta faza naporna, frustrirajoča in težavna. Vendar se morate zavedati, da je to le faza in da bo tudi ta minila. Zato je sedaj izredno pomembno, da nadaljujete z bolj resno, kontinuirano, dosledno in potrpežljivo vzgojo, ki temelji na uporabi priboljškov in pohvale; ter da ne popuščate njegovim vragolijam in izzivanju. Ta čas morate biti strogi, odločni in psičku jasno pokazati, da ste vi šef. Morate mu nuditi jasno strukturo odnosov, vodstvo in kontrolo. Seveda to storimo brez uporabe fizične kazni, mladiča lahko ob najbolj napornih trenutkih postavimo v 'time-out' oziroma prekinemo igro in pozornost, ko postane preveč dominanten. Prav tako ga morate v tem času naučiti ključnih zaželenih pravil obnašanja – kaj sme in česa ne – ter osnovnih ukazov. Tako bo ta faza minila uspešno in brez večjih težav.
  Če se tega ne boste držali, vam bo vaš pes hitro zrasel čez glavo in postal vaš »vodja« ter posledično aroganten, ignorantski in neposlušen. Predvsem pa boste imeli tudi kasneje velike težave z vzgojo, šolanjem in ubogljivostjo. Zato sta pravilno in dosledno šolanje ter vzgoja v tem času resnično ključnega pomena. Veliko lažje ga sedaj naučite pravilnega obnašanja, kot kasneje popravite oziroma prevzgojite težavno vedenje.
  Pri šestnajstih tednih se zaključi in do-življenjsko »zacementira« emocionalni razvoj in stanje psička. Prav tako bodo psičkovi možgani v tem obdobju dosegli 80% polnega mentalnega razvoja.




  Kot smo že omenili, je sedaj poglavitni čas za izvajanje bolj zahtevne vzgoje in prvega šolanja. Potrebno je pravilno in dosledno izvajati vzgojo, imeti kontrolo nad psom ter mu predstavljati jasnega vodjo.

   
  Pomembno je, da kuža spozna razliko med časom za igro in kdaj mora ubogati, saj boste le tako zagotovili kasnejše dobre odnose med vami in vašim psom. Tako se bo v njem razvil prijeten in ubogljiv značaj.
  Psičku je treba v tem času jasno predstaviti hierarhijo nove družine in kje je njegovo mesto. Naučiti ga morate, da uboga vse člane družine, čeprav je »alfa vodja« vedno le ena oseba. Zato naj se v tem času vsi člani družine ukvarjajo z njim. Izredno pomembno je, da se skupaj dogovorite kakšna bodo skupna pravila psičkovega obnašanja - torej kaj sme in kaj ne sme – in da se nato vsi dosledno držite teh pravil pri vzgoji in ravnanju z njim. Kajti če bo eden neko stvar dovolil drugi pa ne, bo psiček zbegan. Predvsem pa takšno nedosledno ravnanje pripelje do tega, da psiček »popustljive« osebe dojame kot sebi podrejene. Zato jih začne dominirati in ignorirati njihove ukaze.
  Da boste psička naučili kje je njegovo mesto, izvajajte enostavne vaje, kot so:
  • Hrano naj dobi po tem, ko ste vi pojedli, v svojo posodo in v drugem prostoru.
  • Premikajte lokacijo njegovega ležišča, da ne razvije posesivnosti in zaščitništva do »njegovega prostora«
  • Med tem, ko jé ali se igra s kakšno igračo, mu hrano ali igračko za kratek čas odvzemite – renčanje na ljudi je nedopustno in se mora strogo korigirati!
  • Naučite ga, da igračo sam spusti na tla med igro, kadar želi da mu jo ponovno vržete.
  • Med vzgojo in šolanjem kreirajte distrakcije za odvračanje pozornosti. Ubogljivost je enostavna, dokler psička ne pritegne neko drugo dogajanje. Zato je potrebno vzgojo in šolanje sedaj nadgrajevati in izvajati tudi v javnosti – na sprehodu, v parku, kjer so otroci in drugi psi, itd. – kjer je veliko zanimivih in zabavnih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo pozornost.
  • Obvezno ga v tem času naučite odpoklica (da pride k vam, ko ga pokličete!) in to vadite večkrat dnevno. Saj okrog šestnajstega tedna nastopi nova faza – faza pobegov. Zato mora psiček do takrat poznati in ubogati odpoklic, sicer lahko kasneje sledijo velike težave.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR