Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Je pomembna in intenzivna pod-faza pasje socializacije. To je obdobje pridobivanja zavesti o lastni pripadnosti...
 1. Faza zavedanja (pod-faza pasje socializacije) 3-4 tedne

  Je pomembna in intenzivna pod-faza pasje socializacije. To je obdobje pridobivanja zavesti o lastni pripadnosti ter hitrega razvoja zaznav. Takrat mladiček počasi začne dojemati, da je pes. Prav tako se pričnejo razvijati čustvene vezi in navezanost. Sedaj boste, preko dnevnega nežnega ukvarjanja in pogovarjanja z njimi, pričeli razvijati njihovo zaupanje do ljudi.


  Pojavi se rast zob, ki se prične med tretjim in četrtim tednom in konča okoli osmega tedna (takrat ima psiček že vseh 28 mlečnih zobkov). V tej fazi mladički že hodijo in se začnejo igrati med seboj. Vedno bolj se zavedajo tudi svojega mehurja in nadzora opravljanja potrebe. Mladički sedaj že uporabljajo vse svoje čute in se zavedajo vsega v okolici.

   
  Učenje se lahko prične, saj so se mladički že sposobni učiti iz lastnih izkušenj in opažanj. Vendar je to delikaten čas, ko se vsi čuti vklopijo in pričnejo odkrivati svet, zato jih nikar ne preobremenite.


  Stabilno okolje je v tej fazi izredno pomembno. Mladički morajo preživeti večino časa z mamo in sorojenci v svojem gnezdu. Izogibajte se večjim spremembam in šokom, kot so npr. selitev njihovega bivališča, glasni zvoki, hitri gibi, sesanje, sušenje las z sušilcem, itd. Negativna izkustva v tem obdobju se lahko mladičkom permanentno vtisnejo v spomin in pustijo travmo. Na tuje zvoke, ljudi in živali jih lahko navajamo, vendar postopoma, mladiči pa se morajo ves čas počutiti varne.

  Ohranite stabilno okolje. Zdaj lahko mladička tudi vzamete v naročje, vendar ne za daljši čas in vedno v bližini mame. V tem času je pomembnejše kot kadarkoli, da vaš kužek ugotovi, da je leglo nekaj znanega in domačnega.
  Poskušajte mladičkom že dati prve večje igračke, da bodo plezali čez njih. Nekateri se v tem času že navežejo na katero izmed njih. Predvsem pa se začnejo zavedati ostalih mladičkov okoli sebe kot tovarišev za igro. To je zelo pomembno, saj se skozi igro učijo samozavedanja, motorike in pasjega bontona. Tudi prostor bodo začeli aktivno raziskovati, zato jih lahko za krajši čas postavite izven zaboja v katerem se nahajajo. Po dva mladička (vsakič druga dva) lahko za minuto ali dve dnevno izpostavite novim površinam tal – betonu, preprogi, parketu, lesu, itd. Če bosta po dva hkrati, bo za vsakega manj stresno, kot če bi bil sam. Izpostavite jih novim, tihim in nežnim zvokom, kot je na primer glasba, radio ali televizija (vendar po tihem).

  Izogibajte se glasnim zvokom in hitrim gibom, saj se oči in ušesa še vedno razvijajo. V tem času še ne premikajte pasjega bivališča. Če boste to vseeno storili, pa nikakor ne odstranjujte odeje znotraj gnezda, saj nosi vonjave, ki so jih psički navajeni. Psica bo namreč sedaj tudi za dalj časa zapuščala mladiče in znani vonj jih pomirja.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR