Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Otrok si želi prvo žival. Pa je hrček primeren?
 1. Hrček in otrok

  Hrčki so eni izmed najbolj prikupnih hišnih ljubljenčkov. So majhni, puhasti in ljubki, skrb za njih pa je na prvi pogled precej preprosta, zato se veliko staršev odloči, da otroku kot prvega ljubljenčka kupijo hrčka.

  Otroci so nad hrčki seveda navdušeni – kar takoj jih želijo ljubkovati in se z njimi igrati! Vendar pa moramo živalici omogočiti dovolj časa, da se privadi na novo življenjsko okolje, otrokom pa to razložiti in jih naučiti pravilnega rokovanja z njim. Pa je hrček sploh pravi ljubljenček za našega otroka?


  hrček in otrok

  Na splošno o hrčku

  Prvo, kar moramo vedeti o hrčkih je, da so to nočne živali. To pomeni, da so večinoma aktivni ponoči, podnevi pa spijo in počivajo. Hrček tako ne bo aktiven v času, ko so naši otroci budni, kar lahko vodi v kar nekaj frustracij. Čas za igro in ljubkovanje bo omejen na jutra in večere.

  Hrčki so samotarske živali, ki bodo prav zadovoljne s samostojnim življenjem v (seveda dovolj veliki) kletki in ne potrebujejo stika z drugimi hrčki ali ljudmi. Čeprav se da večino hrčkov prav lepo navaditi na rokovanje, božanje in igranje, pa to niso živali, ki bi aktivno iskale družbo človeka.


  Hrček ponoči zganja hrup!

  Hrčka podnevi ni priporočljivo zbujati, saj to za njih predstavlja stres. Če želi otrok imeti kletko s hrčkom v svoji sobi pa moramo vedeti, da zna drobni hrček ponoči zganjati mnogo hrupa, saj ima veliko opravkov – pospravljanje kletke, hranjenje, grizenje, igranje, poganjanje kolesa, … Priporočljivo je, da kletko zato umaknemo v del stanovanja kjer ne bo motil nočnega počitka ostalih prebivalcev.


  Navajanje na ljudi

  Hrčki so drobne in krhke živalice, ki jih je potrebno počasi in prijazno navajati na rokovanje. Kot ljubljenčki niso primerni za otroke, mlajše od 8 let, saj le-ti še nimajo dovolj razvitih motoričnih sposobnosti in bi hrčka med igro lahko nenamerno spustili na tla, ga poškodovali ali prestrašili.


  Veliko škodo bomo naredili, če bomo že prvi dan rinili vanj in ga skušali božati- hrček se lahko prestraši in nas poveže z negativno izkušnjo! Čeprav bi se naš otrok z novim ljubljenčkom želel takoj igrati, pa to nikakor ni priporočljivo. Pokazati mu moramo pravilen pristop do živali in ga naučiti, da bo z njim nežen. Prvih nekaj dni naj hrčka pustimo popolnoma pri miru, da se navadi na novo okolje; šele zatem mu lahko z mirno roko ponudimo priboljšek in počakamo, da sam pride do nas. To bo morda trajalo nekaj časa, a bodimo potrpežljivi! Ko se navadi na našo roko, ga lahko nežno pobožamo, šele kasneje pa ga previdno poberemo v dlan in dvignemo iz kletke.


  Med igro je vedno potreben nadzor!

  Tudi zatem, ko je hrček že navajen rokovanja, moramo otroka med igro vedno nadzorovati.


  Skrb za hrčka


  zlati hrček

  Čeprav hrček ne zahteva toliko našega časa, kot na primer pes ali mačka, pa moramo del dneva vseeno posvetiti njemu. Tukaj lahko ob pravilnem vodstvu vključimo otroka in mu tako predstavimo prve korake v svetu odgovornosti do drugih živih bitij. Otroke lahko naučimo, da skrbijo za svežo vodo in hrano v posodici. Tako živali kot otroku bomo naredili veliko veselja, če bomo od časa do časa kupili kakšen priboljšek ali igračko za hrčka. Skupaj z otroci lahko na spletu ali v knjigah poiščemo katero sadje, zelenjava ali oreščki so primerni za hrčke in jih skupaj očistimo in narežemo.


  Nekoliko večji podvig je čiščenje kletke, saj je potrebno vsak teden zamenjati posip in kletko in opremo očistiti. To je lahko tedensko opravilo otroka, vendar pa za njim vedno preverimo, ali je delo opravljeno zadosti temeljito. Če otrok tega ni zmožen sam, pa nam lahko pri opravilu pomaga.


  Stroški pri nakupu hrčka

  Tudi glede stroškov je hrček precej nezahtevna žival, saj so tekoči izdatki nizki – redno kupujemo hrano in nastilj, ki nista zelo draga. Nekoliko večji je začeten strošek, ko kupimo hrčka in opremo zanj. Največji izdatek je zagotovo kletka. Pri kletki pa ne smemo skopariti! Glede na velikost oz. vrsto hrčka izberemo primerno kletko, ki mu bo omogočala dovolj gibanja in zadosti velik življenjski prostor. Glede izbire kletke in pravilne opreme pa nam bodo najboljše znali pomagati izkušeni svetovalci v specializiranih trgovinah za male živali.


  Kje kupiti hrčka?

  Ko se odločimo katero vrsto hrčka bi želeli kupiti in smo že nakupili vse potrebščine potrebne za njegovo udobno življenje, se lahko končno odpravimo tudi po živalco! Hrčka lahko kupimo v specializiranih prodajalnah Mr.Pet Ljubljana Celovška in Mr.Pet Ljubljana BTC kjer so vse živali pred prodajo veterinarsko pregledane in pridobljene od preverjenih rejcev. Druga možnost pa je, da po spletu pobrskamo za drugimi uveljavljenimi rejci, saj bomo le na tak način našli zdravo žival, ki bo z nami še dolgo srečno živela.


  Kakšna je cena hrčka?

  Cene hrčka so lahko razlikujejo glede na vrsto hrčka, ki ga boste izbrali in rejca kjer boste živalico kupili. Navadno pa se gibajo med 20€ in 25€


  Otroci, starejši od 8 let, so načeloma sposobni skrbeti za hrčka, seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika posebej. Jasno pa je, da smo konec koncev za dobrobit živali odgovorni starši!  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR