Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Na kaj vse moramo paziti, ko domov pripeljemo novega mladička?
 1. Kako pripraviti svoj dom za novega kužka

  Pri nakupu mladička novopečeni lastniki običajno komaj čakamo, da male kepice prvič pripeljemo domov. Da bi integracija kužka v novi dom tekla kar najbolj gladko, pa se je potrebno na njegov prihod predhodno pripraviti. Za ta namen smo zapisali nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali to izkušnjo. Dobro preglejte seznam osnovnih potrebščin in poskrbite, da boste na prihod novega družinskega člana kar najbolje pripravljeni.
  Oglejmo si torej, kaj sestavlja seznam potrebščin za prihod mladička v novi dom:


  Potovalni boks

  v katerem boste psička varno pripeljali domov. Potrebovali ga boste tudi kasneje, ko se boste s kužkom odpravili na pot.

  Pomembno je, da izberete pravo velikost za odraslega psa - kuža se mora v boksu obrniti okrog svoje osi, vzravnano vstati in se udobno uleči.

     

  Povodec in ovratnica

  Prav vsak kuža se mora navaditi na hojo na povodcu, zato je najboljše, če s tem začnemo že kmalu po prihodu v novi dom. Povodec in ovratnica sta nujen del opreme vsakega pasjega skrbnika.

  Kasneje lahko kužku kupimo tudi oprsnico, vendar je ključno, da zna na povodcu hoditi brez vlečenja.

     

  Posode za hrano in vodo

  Naj bodo trpežne, enostavne za čiščenje in primerne velikosti za psa. Na voljo so posode iz različnih materialov, kot so: nerjaveča kovina, plastika, keramika, steklo, reciklirani materiali, ... Izberite tisto, ki bom vam in vašemu kužku najbolj ustrezala.

  Poskrbite, da bo kuža redno jedel in pil - na dan potrebuje vsaj tri obroke kvalitetne hrane za mladičke in neomejeno količino sveže vode.

     

  Hrana

  Najbolje je, da nadaljujete s hrano, s katero so kužka hranili že v leglu in šele kasneje po potrebi spreminjate prehrano, v skladu s priporočili veterinarja.

  Če želite hrano zamenjati, to naredite postopoma, da se občutljiva mladičkova prebava privadi. Hrana naj bo kar se da kvalitetna: veliko mesa, zelenjave in zdravih zelišč, ter čim manj žit, polnil ter sestavin neznanega izvora.

     

  Priboljški

  Mladiček se nenehno uči, to pa naredimo še bolj zabavno in nagrajujoče z uporabo slastnih priboljškov.

  Priboljški naj bodo slastni in majhni. Kljub temu, da jih kuža na dan užije le majhno količino, moramo tudi pri priboljških gledati na kakovost sestavin.

  Zelo uporabne za mladička, še posebej v obdobju menjave zob, so tako imenovane žvečilke - posušena koža, uhlji, sapniki, ... katere kuža žveči in se tako zaposli. Uporabimo jih lahko pri navajanju na boks, med vožnjo v avtomobilu ali kot zaposlitev, ko preprosti potrebujemo nekaj minut zase.

     

  Vpojne plenične podloge

  Majhen kuža še ni sposoben dalj časa zadrževati potrebe, zato lahko po tleh razprostremo plenične podloge, ki vpijajo tekočino in tako olajšajo čiščenje po morebitni nesreči v stanovanju.

  Še posebej so uporabne v bivalnem boksu, ko mladička več časa pustimo samega in je 'nesreča' skoraj neizogibna.

     

  Ležišče

  Vsak kuža potrebuje svoje mehko ležišče za udoben počitek. Priporočajo se trpežna in pralna ležišča.

  Na začetku mu lahko ponoči postavite ležišče v vašo sobo, tako da se bo počutil varno, ker bo vedel, da ste ob njem. Dajte mu nekaj plišastih igrač ob ležišče, ki bodo nadomestile njegove tovariše. Priporočljivo je tudi, da vam vzreditelj podari odejo ali igračo, ki jo je mladiček uporabljal že v leglu in ki mu bo z domačim vonjem nudila občutek varnosti.

     

  Bivalni boks

  v katerem bo kužek varno počakal med našo odsotnostjo. Priporočljiva je uporaba bivalnega boksa, na katerega kužka postopoma navadimo. Tako boste mladička najbolje obvarovali pred nevarnostmi, vaše stanovanje pa bo varno tudi pred raznimi pasjimi nesrečami.

  Kovinski boks je zračen in močen, tako smo lahko med našo odsotnostjo prepričani, da je naš mladiček na varnem in da ne uničuje našega stanovanja.

     

  Igrače

  ki so varne za žvečenje in s katerimi se bo nadobudni mladiček zaposlil, ter mu bodo pomagale skozi obdobje menjave zob.

  Prepičati se moramo, da je igrača dovolj velika, da ne predstavlja nevarnosti zadušitve ter da je narejena iz čvrstih, kakovostnih materialov. Seveda pa nobenega psa, ne mladega, ne odraslega, ne puščamo brez nadzora medtem, ko se igra z igračko!

     


  Urška Repas, Andreja Fegeš

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR