Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Jesen je čas kužnega kašlja pri psih. Kaj je kužni kašelj, kakšni so simptomi in kako ga zdravimo?
 1. Kužni kašelj pri psih

  V času, ko se sami še tako bojimo virusov in nalezljivih bolezni, lahko vzporednico potegnemo tudi na našega najboljšega prijatelja. Jesen je namreč čas kužnega kašlja pri psih. Kaj je kužni kašelj, kakšni so simptomi in kako ga zdravimo?

  Kužni kašelj ali infekciozni traheobronhitis je zelo nalezljiva bolezen zgornjih dihal, ki lahko prizadene kateregakoli kužka. Lahko ga povzroča kompleks različnih virusov in bakterij, med katerimi so najpogostejši bakterija Bordetella bronchiseptica in virusi, kot sta parainfluenca ali adenovirus. Značilen simptom te bolezni je suh, hripav kašelj, ali kot da se je psu nekaj zataknilo v grlu. Preventiva, kot so cepiva in izogibanje stiku z okuženimi psi pa igra ključno vlogo pri zaščiti kosmatinčkov.


  kužni kašelj

  Značilnosti bolezni

  Kužni kašelj je izjemno nalezljiva pasja bolezen, ki jo povzročajo virusi ali bakterije. Prenaša se po zraku, v kapljicah izdihanega zraka in prek sline. Pes se lahko s kužnim kašljem okuži že v kratkem stiku z drugim psom na sprehodu, najhitreje pa se širi v množicah, kot na primer v pasjem parku, na pasji razstavi ali v pasji šoli.


  Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezni) je približno 3 do 10 dni.


  Simptomi

  • Kašelj


  • Bruhanje


  Lahko tudi:

  • Apatičnost


  • Vročina


  • Izcedek iz nosu


  pes kašlja

  Razen v hujših primerih je suh kašelj najpogostejši simptom kužnega kašlja pri psih. Pojavi se po fizični aktivnosti, sproži pa ga lahko tudi pritisk na sapnik (na sprehodu poteg ali vlečenje na ovratnici).


  Kašelj je suh in glasen, pes se pri izkašljevanju napreza. Naš prvi instinkt je, da se je psu nekaj zataknilo v grlu – če se to ni zgodilo in če se kašelj ponavlja, lahko posumimo na bolezen. Intenziven kašelj lahko sproži bruhanje, pes izbruha slino ali hrano, če ima poln želodec.


  V redkejših primerih kašelj spremlja tudi blaga vročina ter izcedek in nosu ali oči. Če se simptomi ne izboljšujejo in poleg kašlja opazimo še druge znake slabega počutja pri psu, je možno, da se je bolezen razvila v sekundarno infekcijo, katero je potrebno zdraviti.


  Kaj storimo, če posumimo na kužni kašelj?

  Če naš pes kašlja, moramo najprej poskrbeti za varnost drugih psov. Ker naš kuža ne more nadeti maske, se na sprehodih striktno izogibamo sprehajalnim potem, kjer bi lahko naleteli na druge pse, psu pa prav tako omejimo fizično aktivnost, saj naprezanje pogosto sproži kašelj. Na sprehodu mu nadenemo oprsnico, da čim bolj zmanjšamo pritisk na sapnik.


  Za hitro okrevanje je pomembno, da psu ponudimo kvalitetno hrano, lahko v tem času dodamo še kakšno prehransko dopolnilo, ki skrbi za podporo imunskemu sistemu.


  Za nasvet seveda nemudoma pokličemo veterinarja, vendar mu že v telefonskem klicu omenimo simptome – če pes nima hujših težav, vam bo najverjetneje svetoval, da ne hodite v ambulanto in s tem ogrožate drugih pasjih pacientov.


  Ali je kužni kašelj nevaren?

  Čeprav je ta bolezen dokaj pogosta in sam kašelj zveni zelo neprijetno, pa jo večina psov preboli brez posledic. Že v enem tednu opazimo izboljšanje, okrevanje pa traja do tri tedne.


  Pes bolezen prenaša še nekaj tednov ali celo mesecev po začetnih znakih okužbe, zato je v tem času izjemno pomembno, da se izogibamo stikom z drugimi psi!


  Kužni kašelj je nevarnejši za mladiče, starejše pse in pse z oslabljenim imunskim sistemom, saj lahko vodi v sekundarne infekcije, kot je na primer pljučnica. Pri takih živalih moramo biti previdni in se z njimi ne zadržujemo na mestih, kjer lahko pričakujemo večje število psov.


  Psa lahko proti kužnemu kašlju tudi cepimo, vendar je cepivo zaradi velike raznolikosti povzročiteljev manj uspešno.


  hropenje pri psu

  Kako se mu izognemo?

  Kužni kašelj je nalezljiva in nadležna bolezen, ki pa je v večji meri povsem brez posledic. Okužbi se izognemo tako, da v jeseni, ko je kašelj najbolj pogost, s svojim najboljšim pasjim prijateljem izbiramo manj obljudene poti, se ne družimo s pasjimi prijatelji in ne obiskujemo natrpanih dogodkov. Skupaj jo mahnimo v naravo, daleč od drugih psov in ljudi – le kaj je lepšega!


  Bodimo iskreni, v dobi koronavirusa je to pravzaprav tudi edina odgovorna in varna odločitev, tako za naše zdravje, kot za zdravje našega psa!


  Preventivno lahko psa pred kužnim kašljem nekoliko zaščitite tudi z izbiro kvalitetne hrane, v podporo zdravemu organizmu pa mu lahko ponudite tudi različne prehranske dodatke, predvsem pa tudi prehranska dopolnila za podporo imunskemu sistemu.  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR