Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj je koristna masaža psov in kako se jo lotimo?
 1. Masaža psov

  Nekateri psi se dotikajo raje in več od drugih, ker je toleranca na dotik pri psih podedovana. Sprejemanje dotikanja psi nadgrajujejo na podlagi svojih izkušenj, od prvega dne do danes, k temu kaj naš pes ob dotikih doživlja pa veliko prispevamo sami, med svojim rokovanjem z njim.


  Naši psi se na dotik vedno instinktivno odzovejo hitreje kot na besedo, ker imajo zaradi lastne varnosti taktilni register genetsko bolj okrepljen kakor ljudje. Prav zato so masažne tehnike, ki so prilagojene živalim, koristne in smiselne. Masaža na vsakega psa učinkuje individualno, na to kako bo naš pes sprejel masažo pa vpliva več faktorjev - njegov in naš značaj, genetika, način življenja, zdravstveno stanje in starost našega psa.

       

  Poleg vzdrževanja telesne prožnosti, se z masažo lahko učinkovito korigira tudi značaj vsakega psa. Vsak pes takoj reagira na dotik, ne glede na to kje smo, zato pasje masaže niso nujno »seanse« . Masažne tehnike so zelo uporabne na primer na cesti, kjer psu prekrijemo eno oko in s tem preprečimo, da bi se posvečal pripravi na napad ptice na drugi strani ceste.

  Ob masaži psov ne gre za umetelno božanje temveč za načrtovano dotikanje, ki bo na psa delovalo mehansko, refleksno in tudi čutno. Ker se pes pod rokami tujca izmika in telesno krči bo najbolje, da se masaže svojega psa lotimo kar sami. Samo mi lahko preko masaže poglobimo odnos s svojim psom, samo mi si lahko na tak način izboljšamo občutek za osnovno diagnostiko, samo nam bodo prišle prav tehnike masiranja, ki bodo uporabne tudi med igro, v veterinarski čakalnici ali pri vsakodnevni krepitvi poslušnosti našega psa.

  Med masiranjem pse ohlajamo ali ogrevamo in hkrati tudi čustveno umirjamo ali poživljamo. Razliko med umirjanjem in motiviranjem določata smer masiranja in ritem ponavljajočih masažnih gibov. Ohlajanje telesa, ki psa hkrati pomirja, poznamo vsi, saj to intuitivno počnemo ves čas - med božanjem. Psa gladimo vzdolž trupa, od glave preko vratu do repa. S tem početjem potiskamo kri do srca v smeri žilnega toka, dobro pa je vedeti, da se take vrste masaža začne s hitrimi gibi na katere je živahen pes pozoren, sčasoma pa ritem masiranja upočasnjujemo do stopnje, ko psa gladimo tako, da se roki na psu še komajda premikata. Med tem postopkom se srčni utrip upočasnjuje, hkrati s tem pa se spremeni in umiri tudi vihravo stanje psa. Smer masaže za ogrevanje je nasprotna smeri božanja - psu se kri potiska od šap proti trupu in od repa proti vratu. Začnemo počasi z obteženimi dlanmi in ritem masiranja postopoma stopnjujemo do take hitrosti, ki jo uporabljamo pri vehementnem brisanju psa z brisačo. Med tovrstnim masiranjem se srce prilagaja količini krvi in bije hitreje, to psa fizično in psihično vzpodbuja in motivira, sicer pa z dobro izbranim načinom masiranja lahko dosežemo še marsikaj drugega.

  Avtorica: Breda Kralj  Koristnih masažnih tehnik, ki so podkrepljene z logičnim in uporabnim ozadjem, se zdaj lahko naučite tudi na našem praktičnem tečaju za masažo psov® pod mentorstvom Brede Kralj - avtorice prvega slovenskega priročnika za masažo psov. Vabljeni!

  Na tečaj se lahko prijavite tukaj:

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR