Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Ameriški vodni španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 13,5 kg - 20,5 kg
  Višina: 38 cm - 46 cm
  Barva: čokoladno rjava, jetrna, dovoljene bele lise na prsih
  Dolžina dlake: dolga, nepremočljiva, kodrasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ameriški vodni španjel je ena izmed redkih pasem, razvitih v Ameriki, ki je izven ZDA skoraj neznana. Od osemnajstega stoletja so to pasmo uporabljali na kmetijah in za pomoč pri samem lovu ter prinašanju ulova. To je zelo energičen pes, ki uživa v vodi ne glede na vremenske razmere. Ta pasma velja za uradnega psa države Wisconsin.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ameriški vodni španjel je zelo nežen, prijazen in ljubeč pes, hkrati pa energičen lovski pes in inteligenten delovni pes. S primerno dresuro je ta pes dober družabnik in primeren za v hišo. Čeprav ne uničuje lastnine, je znan po lajanju. Naznanil bo vsakega prišleka, vendar ni ravno primeren za čuvanje hiše, saj je majhen. Nekateri psi so plašni, še posebej samice; to lahko odpravite s primerno socializacijo. To je pasma, ki se občasno slini, še posebej po jedi. Ti psi so vzgojeni za lov na perjad in divjad, vendar so kljub temu poslušni in ubogljivi. Uživajo v igri in divjanju okoli hiše. Uživajo v pozornosti, vendar se znajo zamotiti tudi sami. Primerni so za družine, ki aktivno preživljajo prosti čas.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ameriški vodni španjel se dobro razume z ostalimi hišnimi ljubljenčki, lahko pa je agresiven do drugih živali, še posebej psov istega spola. S primerno socializacijo v mladosti boste preprečili agresivnost pri obeh spolih te pasme. Nekastrirani samci so še posebej agresivni do drugih psov, če je v bližini samica, ki se goni.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ameriški vodni španjel je primeren za otroke vseh starosti. Ta pes je dovolj trpežen, da bo prenesel tudi nekoliko bolj živahno in grobo igro.  DLAKA

  Dlaka ameriškega vodnega španjela je dvojna z nekoliko bolj grobo oljnato zgornjo dlako, ki je zelo skodrana in gostejšo spodnjo dlako, ki je bolj mehka in fina. Dlaka na uhljih, prsih, tacah in repu je nekoliko daljša in resasta, vendar še vedno kodrasta ali valovita. Dlaka ni enakomerno skodrana, tista na hrbtu je lahko bolj ravna kot tista na prsih in ob repu. Ta pasma ima vodoodporno dlako, ki ne izpada pogosto.

  NEGA

  Nega ameriškega vodnega španjela ni prezahtevna. Kljub temu, da ima njegova dlaka značilen vonj po psu, ga ne kopljite prepogosto, saj ima zaščitni oljnati sloj, ki ga lahko s pogostim kopanjem odstranite. Krtačite ga enkrat do dvakrat tedensko, občasno lahko postrižete predolgo dlako. Posebno skrb namenite njegovim ušesom. Ker je ta pes rad v vodi in ima povešene uhlje, lahko hitro dobi vnetje. V tem primeru uporabite ušesno raztopino od veterinarja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Za to pasmo so značilne nekatere zdravstvene težave, in sicer: displazija kolkov, izpah pogačice, progresivna retinalna atropija ali PRA, ki vodi v slepoto (večina psov se navadi na slabši vid in živijo normalno življenje), motne oči oz. oblika očesne mrene ter kožne alergije, ki so pogosto posledica neprimerne prehrane ali pretiranega kopanja.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pes živi za to, da ugodi svojemu lastniku, zato ga ni težko dresirati. Pomembno je le, da ga primerno socializirate, saj je drugače lahko agresiven ali pretirano plah. Hitro se bo naučil biti čist v hiši. Ponavljajoč se trening ga ne bo dolgočasil, čeprav mu je ljubša raznolikost. Ker je aktiven in poln energije, začnite trening z igro in ga tako tudi končajte, tako bo pes trening povezoval z nečim prijetnim. Ameriškega vodnega španjela lahko trenirate tudi za lovskega psa. Ker je to lovski pes po naravi, bo trening potreben, da se naučite sodelovati z njim. Nikoli ne bodite grobi, ker se bo tega pes ustrašil.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ameriški vodni španjel ni izbirčen glede aktivnosti, dokler so zabavne in vključujejo družino. Z veseljem tekajo in se igrajo, so izvrstni prinašalci in neumorni v igri z žogico ali palico. Izjemno radi plavajo, zato jim lahko žogico mečete tudi v vodo. Lahko jih naučite, da so mirni v hiši, s tem da jih vsaj enkrat na dan peljete na sprehod. Tudi sami se znajo zaposliti in si bodo našli igro ali zanimivo sled, ki ji bodo sledili.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ameriški vodni španjel je primeren za stanovanje, vendar potrebuje vsaj en dneven sprehod. Najbolj zadovoljen je z ograjenim vrtom, kjer se lahko igra in sam raziskuje ozemlje.

  • dog
   Nala
   12
   Ameriški vodni španjel
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR