Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Angleški seter

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 20 kg - 36 kg
  Višina: 61 cm - 68 cm
  Barva: bela z madeži v ornažni, modri, jetrni barvi; tribarvna modra, bež, bela
  Dolžina dlake: dolga
  Odpadanje dlake: povprečno
  Življenjska doba: 10 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 5 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine z otroki, fizično aktiven človek, lovec

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Korenine te pasme segajo v 16. stoletje, ko so v Franciji križali španskega in francoskega pointerja. Pasma se je nadalje razvijala v Angliji, ko sta njene kvalitete, za potrebe oboroženega lova na ptice, izpopolnila dva rejca. Danes je še vedno priljubljen lovski pes, pa tudi družni in predvsem razstavni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Angleški seter je prijazna in nežna pasma. Zunaj bivališča so živahni in igrivi, ter v primeru, da imajo možnost porabiti odvečno energijo, doma dokaj mirni. Potrebujejo človeško bližino in pozornost, vsakršna grobost pa jih lahko zelo vznemiri. Odlično zazna tudi človekovo razpoloženje in rad nudi tolažbo. Seter zahteva izkušenega lastnika, ki bo z njim znal ravnati nežno, a odločno. So zadovoljivi čuvaji, predvsem pa radi tavajo in tečejo, kopljejo in skačejo. Zorijo do drugega leta starosti, torej se dotlej obnašajo kot mladiči. Na splošno radi lajajo. Ne prenašajo dobro samote, saj postanejo destruktivni. Dokaj veliko se tudi slinijo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi in tudi mačkami se bo angleški seter dobro razumel, še posebej, če jih boste primerno socializirali. Okrog manjših in bolj pasivnih živali ga je potrebno nadzorovati.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Je zelo nežen z otroki vseh starosti, vendar morajo biti mlajši otroci v navzočnosti psa nujno pod nadzorom odgovorne odrasle osebe.  DLAKA

  Angleški seter ima ravno, plosko, mehko, srednje dolgo dlako, ki ne sme biti nakodrana. Dlaka na ušesih, prsih, trebuščku in repu je še mehkejša in raste stran od telesa. Razstavna različica pasme ima nekoliko daljšo in težjo dlako, ki zahteva nekoliko več nege kot dlaka lovske različice tega setra. Obstaja mnogo barvnih različic, lahko so dvobarvni ali tribarvni, običajno svetlejši z zaplatami, pikami ali pikicami različnih temnejših barv. Izpadanje dlake je pri tej pasmi povprečno.

  NEGA

  Redno česanje in krtačenje je obvezno, da se v njegovi mehki dlaki ne naredijo vozli. Česanje je priporočljivo izvajati dnevno, posebno skrb pa je potrebno nameniti mehki dlaki na tačkah in repu, v katero se radi zavozlajo različni drobci. Tudi sicer redno krtačenje prepreči različne težave s kožo, saj iz dlake odstrani umazanijo, ki jo seter pobere na svojih vsakodnevnih pustolovščinah na prostem. Kopanje z nežnim pasjim šamponom je priporočljivo tedensko, zlasti če gre za razstavnega psa. Priporočljivo je tudi suho šamponiranje, ki je bolj prijazno do naravnih olj, ki ščitijo pasjo kožo. Med tedensko nego je priporočljivo pregledati tudi ušesa, blazinice tačk in druge predele za drobce umazanije, klope in bolhe.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Angleški seter je občutljiva pasma, ki je nagnjena k mnogim težavam, med drugim: k displaziji kolkov in displaziji komolcev, hipotiroidizmu – bolezni ščitnice, prirojeni gluhosti, določenim vrstam raka, kožnim boleznim, debelosti in pri samicah namišljeni brejosti. Veliko naštetih bolezni je dednih, zato je pomembno, da izberete mladiča iz priznanega in zdravega legla.

  VZGOJA IN TRENING
  Angleški seter je pasma, ki želi ustreči lastniku in se precej hitro uči, čeprav znajo biti nekoliko trmasti. Zgodnja socializacija je pomembna, posebej okrog drugih živali v gospodinjstvu, da jih kasneje ne bi preganjal. Navajanje na čistočo zna biti dolgotrajno, zato je tu potrebno veliko potrpljenja. Pomembno je vedeti, da angleški seter potrebuje nežno vzgojo in se najbolje odziva na pozitivno spodbudo in motivacijo, kakršna koli groba reakcija, celo samo povzdignjen glas, pa ima lahko nanj zelo negativen vpliv. Šolanje začnite z osnovnimi ukazi kot so »sedi«, »lezi« in »k nogi«, vendar s treningom teh fizičnih ukazov ne pretiravajte, saj se setru prvih nekaj let kosti še razvijajo, preveč utrudljiva vadba pa lahko pomeni kasnejše težave s kostmi in sklepi. Dobro se počutijo pri različnih aktivnostih z lastnikom kot so treningi ubogljivosti, agility, frizbi in terenske preizkušnje, kjer lahko uspešno porabijo odvečno energijo, se pri tem zabavajo, obenem pa s svojim lastnikom spletejo močno vez. Nežna in odločna vzgoja, ki temelji na pozitivnih metodah, bo vašemu ljubljenčku pomagala razviti tisti pravi pozitiven in ljubezniv značaj, značilen za angleškega setra.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes je doma dokaj miren, zunaj pa živahen in aktiven, zato potrebuje veliko in redno gibanje. Vsaj dve uri aktivnosti dnevno sta priporočljivi za to pasmo, da ostane zdrava in zadovoljna. Če je le mogoče, je dobro, da setra, kjer je to varno, spustimo z vrvice. Kadar pa to ni mogoče, bo užival tudi, če ga vzamemo s seboj na tek, kolesarjenje ali v hribe. Idealno je, če se lahko giba tudi preko dneva, na vrtu z visoko ograjo. Kadar svojega setra vzamete s seboj v naravo, imejte v mislih, da se bo pognal za vsako gozdno ali poljsko živaljo, ki jo bo ugledal. Pomembno je tudi vedeti, da se kostna struktura pri angleškem setru razvija do drugega leta starosti, zato v tem času ni priporočljivo pretiravati s fizično aktivnostjo. Sprejemljivo je okrog pol ure aktivnosti naenkrat, da bi preprečili kasnejše težave s sklepi, ki so za to pasmo značilni.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Užival bo v tekanju po velikem ograjenem vrtu, z dovolj fizične aktivnosti in sprehodov pa je primeren tudi za stanovanje.

  • dog
   Ola
   35
   Angleški seter
  • dog
   Bac (bacek Jon)
   4
   Angleški seter
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR