Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Argentinska doga (dogo argentino)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, velik
  Teža: 40 - 45 kg
  Višina: 60 - 68 cm
  Barva: bela, lahko s temno liso na glavi
  Dolžina dlake: kratka, brez podlanke
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: življenju v hiši se lepo prilagodi, primerna dnevna aktivnost
  Velikost legla: 4 – 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki;

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Argentinska doga se imenuje tudi argentinski mastif ali dogo argentino. To je ogromen mišičast pes. Vzredil ga je dr. Antonio Nores Martinez v dvajsetih prejšnjega stoletja, njegovi predniki pa so med drugim tudi mastif, buldog, bulterier, bokser in pointer. Vzrejen je bil z namenom, da bi bil močan lovski pes in čuvaj, hkrati pa dober družabnik. Uporabljali so ga za lov na divje svinje in pume. Zaradi napačne vzgoje nekaterih lastnikov je ta pasma prišla na slab glas in je v mnogih državah obravnavana kot nevarna.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Argentinska doga je zvest pes, ki vdano pazi dom in svoje lastnike, do tujcev pa je nezaupljiv. Je igriv in ljubeč do otrok, rad se crklja in jih »poljublja«. To so zelo inteligentni psi, ki jih je lahko vzgajati, če ste vztrajni. Vendar pa to ni pasma za vsakogar, saj ta pes potrebuje odločnega lastnika, ki bo neomajen, samozavesten in dosleden v svojem obnašanju. Ob neodločnem in šibkem lastniku lahko ta pes prevzame vlogo vodje in postane pretirano zaščitniški do svojih ljudi. Ob pravilni vzgoji je to dobrodušen, ponižen, prijateljski pes, ki ne laja veliko in se vedno zaveda svoje moči. Ima zelo dobro razvit voh, zaradi česar je koristen tudi v policijskih vrstah.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Argentinska doga se ne ujame z drugimi psi, saj je bil ta pes vzrejen tudi za pasje boje in je do drugih psov istega spola izredno agresiven. Z ostalimi živalmi se ujame le, če je z njimi odraščal. Ima močan lovski nagon, zato bo preganjal neznane živali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Argentinska doga je kljub svojemu izgledu zelo ljubeč pes, ki še posebno nežno ravna z otroki. Bolje se ujame z večjimi otroki, ki znajo ravnati s psi spoštljivo.  DLAKA
  Dlaka je enakomerna, ravna, svetleča, gladka na otip in kratka. Gostota dlake je odvisna od podnebja v katerem pes živi. V zelo vroči klimi je dlaka lahko redkejša, v hladni pa nekoliko gostejša. Je bele barve, dovoljena pa je samo črna lisa okoli oči, čeprav ni zaželjena.

  NEGA
  Nega te pasme je zelo enostavna, saj ima kratko dlako. Občasno psa skrtačite in mu pristrižite kremplje. Argentinska doga nima vonja, dlaka pa ji ne izpada veliko.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Argentinska doga nima veliko zdravstvenih težav, ena izmed njih pa je možnost oglušelosti zaradi križanja s pasmami, ki imajo to prirojeno hibo. Če imata oba izmed staršev normalen sluh, je velika verjetnost, da se oglušelost ne bo pojavila pri mladičkih. Pri nakupu mladiča je izjemno pomembno, da se prepričamo o zdravju staršev ter preverimo, če imajo vse potrebne zdravstvene teste.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker ta pes zraste v izredno veliko in močno odraslo žival, je vzgoja pomembna že od malega. Lastniki tega psa morajo biti rojeni vodje, izražati morajo moč in disciplino. Ob šibkem in nesamozavestnem lastniku lahko pes prevzame vodilno mesto v krdelu in postane neobvladljiv. Psa morate zelo jasno naučiti, kaj lahko počne in česa ne sme, jasno mu morate določiti meje. Zelo pomembna je zgodnja socializacija in pravilno šolanje. Nepravilno vzgajani psi so lahko pretirano zaščitniški in agresivni.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Argentinska doga potrebuje veliko aktivnosti in gibanja, saj je bila vzrejena za lov in premagovanje velikih razdalij. Vsaj enkrat dnevno se odpravite na dolg sprehod, vašemu psu pa namenite tudi veliko drugih aktivnosti in igre.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Argentinska doga je lahko v stanovanju ali hiši pod pogojem, da ji vsak dan namenite dovolj zunanjih aktivnosti. Dobro se počuti tudi na ograjenem vrtu, vendar ta pes ni primeren za zunanje življenje.

  • dog
   Mango
   29
   Argentinska Doga (Dogo Argentino)
  • dog
   Tar
   5
   Argentinska Doga (Dogo Argentino)
  • dog
   Alfa & Ayk
   5
   Argentinska Doga (Dogo Argentino)
  • dog
   Dibianco casanova-Don
   5
   Argentinska Doga (Dogo Argentino)
  • dog
   Atos & Zeus
   2
   Argentinska Doga (Dogo Argentino)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR