Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Beagle

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, majhen
  Teža: 12 kg – 15 kg
  Višina: 33 cm - 40 cm
  Barva: oranžna, bela, črna, rjava, tribarvna
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši z vrtom;
  Velikost legla: 2 -15, povprečno 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: lovec, družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma beagle je nastala pri križanju zajčarja in drugih lovskih pasem v Angliji. Prvotno so pasmo redili z namenom lova, kjer se je zelo izkazala in še danes so psi zelo priljubljeni med lovci. Zaradi odličnega voha pa jih imajo zadnje čase tudi za odkrivanje mamil. Za beagla pravijo, da zgleda kot miniaturni foxhound.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je pes poln energije in se odlično obnese v družini. Veseli so vsakogar, kar pokažejo z mahanjem z repom. So zelo živahni, aktivni in energični psi ter so zato odlični spremljevalci otrok. Ta pasma hitro opozori in je zelo temperamentna in nikoli ne kaže znakov agresije ali strahu. Beagle je lahko zelo nagajiv in včasih zelo trmast, zato je potrebno biti pozoren pri druženju s tem drugače zelo ljubečim psom. Imajo zelo svoje vrsten način lajanja, ki spominja na skovikanje sove.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ob primerni vzgoji in skupni socializaciji se zelo dobro razume z drugimi ljubljenčki. Paziti je treba le zaradi njihovega lovskega nagona, če živali niso skupaj odraščale oz. se ne razumejo.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pasma se odlično razume z otroki, saj je zelo nežen in prilagodljiv pes. Vendar pa ni idealen družinski ljubljenec, saj ni med najbolj poslušnimi pasmami in raje kot lastniku prisluhne svojemu lovskemu nagonu.  DLAKA
  Beagle ima kratko, ravno dlako, ki je razmeroma enostavna za nego. Dlaka ob telesu je trda, ne sme biti svilnata ali mehka. Ob dotiku pa je nežna, gladka in je elegantna na pogled.

  NEGA
  Beagle zahteva dnevno ščetkanje dlake, da odstranimo vso odvečno in odmrlo dlako. Brisanje z vlažno krpo bo nadomestilo redno kopanje, priporoča pa se tudi ščetkanje zob. Potrebno je redno čiščenje ušes, saj je pasma nagnjena k vnetju in bolečini v ušesih. Kremplje na tacah je potrebno krajšati, kako pogosto pa je odvisno od okolja v katerem pes živi. Zelo aktivnim psom je potrebno pregledovati tudi insekte in predvsem klope.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Beagle je na splošno precej zdrava in odporna pasma, ki sicer lahko prehaja skozi obdobja bolezni, vendar običajno okreva precej hitro. Nekatere izmed zdravstvenih težav, na katere naj bo lastnik beagla pozoren so: displazija kolkov, ahondroplazija, težave s hrbtenico, epilepsija, anomalija oči, ki lahko povzroči slepoto, vendar ni progresivna bolezen ter bolezni srca.

  VZGOJA IN TRENING
  Beagli zelo radi ustrežejo svojim lastnikom in so zelo inteligentni, vendar pa more biti trening reden in zanimiv, saj hitro izgubijo zanimanje in zbranost. Če ga ustrezno natreniramo vedno uboga, drugače zna biti njegova ignoranca kar velik problem. Redno in nežno ravnanje s to živaljo nam prinese ubogljivost, ki jo želimo. Zaradi odličnega voha in sledenja le temu, ga je potrebno šolati že v zelo zgodnjih letih, saj se ob vonju živali (zajci, prepelice,..) drugače ne odzivajo. Pri beaglu, ki mu dovolimo da je on naš gospodar in mu posvečamo premalo časa, bomo imeli težave z grizenjem, lajanjem in ostalim nadležnim vedenjem, ko bo ostal sam oz. ko ne bo nekaj po njegovem okusu. To niso beaglove lastnosti ampak pomanjkanje treninga in vodenja s strani lastnika psa. Psi niso zahtevni za povprečnega človeka, ampak zahtevajo veliko časa in pri treningu predvsem potrpljenja in volje.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker so zelo aktivni psi obožujejo dolge in živahne sprehode v naravi. Zaradi zelo močnega lovskega nagona se priporoča sprehajanje na vrvici ali da je na ograjenem dvorišču, drugače ga bomo kaj hitro lahko iskali v okolici. Priporoča se vsaj dva dnevna sprehoda, saj so psi zelo vzdržljivi in včasih deluje kot da so neutrudljivi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma se prilagaja različnim okoljem in načinom življenja, če ne celo vsem. Najbolje pa se počuti v velikih ograjenih dvoriščih. V primeru, da je pes v stanovanju, so redni daljši sprehodi še toliko bolj obvezni.

  • dog
   Donna
   261
   Beagle
  • dog
   Bolt
   169
   Beagle
  • dog
   Charlie
   164
   Beagle
  • dog
   Neo
   154
   Beagle
  • dog
   Sky
   130
   Beagle
  • dog
   Franko & Clary
   129
   Beagle
  • dog
   LUČKA
   125
   Beagle
  • dog
   Flux Brakada
   123
   Beagle
  • dog
   Uma
   109
   Beagle
  • dog
   Tay
   104
   Beagle
  • dog
   LUČKA
   100
   Beagle
  • dog
   Blink
   96
   Beagle
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR