Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Bosanski ostrodlaki gonič (barak)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 16 – 24 kg
  Višina: 58 cm – 66 cm
  Barva: Umazano bela z oranžnimi ali rumenimi madeži na glavi in telesu, bež; črne lise veljajo za veliko hibo
  Dolžina dlake: srednje dolga, droba, žimasta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, idealno v ruralnem okolju; veliko aktivnosti – po možnosti lov
  Velikost legla: 6 – 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 5
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasmo so razvili v Bosni v 19. Stoletju. Barak je beseda turškega porekla in pomeni trdo oziroma grobo dlako in se navezuje na kožuh tega bosanskega goniča. To lovsko pasmo so bosanski lovcu vzredili za lov na manjšo in večjo divjad, zlasti pomembno pa je bilo, da dobro premaguje sovražne klimatske razmere in težak teren, obenem pa je okreten in hiter pri zasledovanju plena. V Bosni je Barak zelo cenjen lovski pes, razvil pa se je tudi v odličnega, ljubeznivega družabnika. Izven njene domovine pa je ta prikupna pasma zelo redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ti ognjeviti psi so strastni in zanesljivi lovci, znani pa so tudi po svojem nežnem, umirjenem in ljubeznivem vedenju, zlasti v bližini otrok, zato so tudi odlični družinski ljubljenci. Odlikuje jih živahen in igriv karakter, včasih pa so lahko samosvoji in trmasti, zato potrebujejo izkušeno roko za vzgojo. Pogumno in vdano vselej opozorijo na prihod tujca, vendar običajno niso popadljivi. Do tujcev so običajno zadržani in se raje umaknejo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi se običajno dobro razume in nikoli ni agresiven, vselej pa je potrebna zgodnja socializacija. Do domačih ljubljenčkov bo strpen, prostoživeče živali pa bo prav po lovsko preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Njegov igriv, nežen in strpen značaj ga odlikuje kot odličnega družabnika za otroke vseh starosti. Če bo njihove družbe vajen od malega in bo med igro vselej prisotna odrasla oseba, bo Barak odličen ljubljenček tudi za mlajše otroke.

  DLAKA
  Najbolj posebna lastnost Baraka je zagotovo njegov mršav, grob dvojni kožuh. Podlanka je gosta in priležna, lahko nekoliko skodrana, medtem ko je zgornja dlaka dolga, trda in ščetinasta. Barve kožuha so lahko pšenično-rumena, rdeče-rumena, prsteno siva ali sajasta. Možne so tudi bele lise na glavi, prsih, spodnji strani tac ali konici repa. Barak je lahko dvobarven ali tribarven, vselej v kombinaciji naštetih barv.

  NEGA
  Če se pes uporablja za lov, je nega precej nezahtevna. Priporočljivo je, da se kožuh češe vsaj dvakrat tedensko, da se v njem ne naredijo vozli in da odstranimo odmrlo dlako, skupaj z nečistočami. Pogosto kopanje se odsvetuje.
  V kolikor pa se pes uporablja v razstavne namene, je nega nekoliko zahtevnejša. Česanje se mora izvajati dnevno, občasno pa je dlako potrebno tudi populiti – in ne postriči, saj bi to uničilo kakovost dlake. Redno čiščenje ušes in ustne votline je obvezno, ne glede na to ali je pes lovski, razstavni, ali zgolj družinski ljubljenček.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ker je razvoj in vzgoja pasme že od začetka potekala v težavnih klimatskih razmerah, je to zelo odporna pasma, ki ni podvržena zdravstvenim težavam in genetskim boleznim.

  VZGOJA IN TRENING
  Ti psi so sicer zelo bistri, a tudi precej trmasti. Do nekaterih vaj imajo odpor, druge opravljajo z velikim navdušenjem. Raje kot poslušnosti se učijo lovskih spretnosti, vendar za uspešno sodelovanje in sobivanje, potrebujejo znanje iz obojega. Samo izkušen, odločen, a nežen lastnik bo uspešen pri delu s tem trmastim psom. Najprimernejši za to vlogo je seveda lovec.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ker so to visoko aktivni, živahni in vzdržljivi psi, bodo seveda najbolj uživali v lovu ali aktivnostih, ki spominjajo na lov. Idealen lastnik zanje je lovec ali vsaj zelo aktiven posameznik – športnik, pohodnik,… Se pravi nekdo, ki bo temu psu pripravljen posvetiti veliko časa in energije, ter se z njim udejstvovati v lovu ali vsaj pasjih športih ter vsakodnevno zagotavljati velike količine aktivnosti v naravi.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ker potrebujejo veliko prostora za gibanje in raziskovanje, stanovanje ni primerno za to pasmo. Potrebujejo vsaj hišo z večjim, ograjenim vrtom, idealno v ruralnem okolju.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR