Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Brazilska fila (mastif)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pratipski psi, zelo velik
  Teža: 40 kg - 60 kg
  Višina: 60 cm - 75 cm
  Barva: marelična, črna, rjava, progasta
  Dolžina dlake: kratka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: okrog 10 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 2 - 5 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 5
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Ta brazilska pasma izvira iz 15. stoletja, njeni predniki pa so med drugim angleški mastif, buldog in krvosledec. Po mastifu je podedoval značilno ohlapno kožo, zgradbo telesa, pogum in temperament, po krvosledcu pa odličen voh in sposobnost sledenja. Buldog je prispeval vihrav karakter. Prvotno so ga uporabljali za najrazličnejše naloge, med drugim zganjanje živine in lov. Danes je predvsem družni pes, ki pa je v nekaterih državah celo prepovedan, saj se mu pripisuje agresivnost.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Brazilska fila je pogumen, močan mastif. Je dober družinski pes, zelo vdan in ljubezniv družabnik, izjemno zvest svojemu lastniku. Ko enkrat vzpostavite zaupanje, vas bo ta pes nagonsko in zanesljivo ščitil vse svoje življenje. Zelo je namreč zaščitniški do svoje družine ter neverjetno nežen in previden z otroki. Do tujcev je zadržan in jih s težavo sprejme v svoj dom. Potrebuje lastnika, ki bo miren, avtoritaren, vztrajen in dosleden. Brazilska fila je masiven in močan pes, ki je zelo teritorialen in zato poseduje tudi potencial agresivnosti, vendar ne napade brez vzroka ali provokacije.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Če ste ljubitelj mačk, potem ta pasma ni primerna za vas. Prav tako se odsvetuje sobivanje brazilske file z drugimi manjšimi ljubljenčki ali psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki v družini se bo odlično razumel, saj je izjemno nežen, previden in pozoren, v nasprotju s pričakovanji glede na njegovo velikost in težo. Do otrok bo zaščitniški, prijazen in nadvse toleranten. Glede na njegovo masivnost pa previdnost, zlasti pri manjših otrocih, ne bo odveč, zato jih med igro vselej nadzorujte, da ne bi prišlo do nenamernih poškodb.  DLAKA

  Brazilska fila ima gladko in gosto dlako, ponavadi rjavo ali progasto. Črte v različnih barvnih niansah so pogoste. Dlaka je groba na otip in ni posebno gosta okoli ušes in gobca. Izpadanje je povprečno, v toplejšem obdobju pri posameznih psih bolj ali manj intenzivno. Dlaka je vodoodporna, zelo kratka in priležna ob telesu.

  NEGA

  Redno krtačenje bo zadostovalo za lep in zdrav videz te nezahtevne dlake. Kopanje izvajajte le ob priložnostih, ko je to nujno potrebno. Skrbite tudi za nego gub na obrazu, da se ne bi razvile infekcije, enako skrbno pa ravnajte tudi z ušesi in očmi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nekatere nespecifične zdravstvene težave, ki, podobno kot vse večje pasme, pestijo tudi brazilsko filo so: displazija kolkov in komolcev, napihnjenost in zasuk želodca ter težave z očmi, zlasti progresivna dedna bolezen, ki lahko povzroči delno do popolno slepoto (PRA).

  VZGOJA IN TRENING
  Ta močna pasma ni priporočljiva za začetnike, temveč zgolj za izkušene lastnike. Treningi poslušnosti naj se začnejo, ko je pes še manjši in lažje obvladljiv, prav tako pa je priporočljiva zelo zgodnja socializacija. Brazilska fila zna biti zelo težko obvladljiva pasma, če vzgoja ni primerna pa lahko postane celo agresivna in potencialno nevarna. Priporočljiva je vztrajna, potrpežljiva in dosledna vzgoja, ki naj temelji na pozitivnih metodah, potrpežljivem in nepopustljivem, vendar korektnem in spoštljivem odnosu do psa. To bo le-ta začutil in spoštoval.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Redna dnevna aktivnost od malega, bo pripomogla h kasnejši ustrezni dnevni aktivnosti vašega mastifa. To je pasma, ki potrebuje veliko odprtega prostora, občutka svobode in možnosti, da je dejavna skozi ves dan, sicer se lahko poleni, kar se bo poznalo tudi na njenem zdravju. Bolj zadovoljna bo v ruralnem okolju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Vsaj veliko ograjeno dvorišče je obvezno za to veliko, ljubeznivo pasmo. Idealno je življenje na deželi, vendar pa se lahko ta pes prilagodi tudi življenju v mestu. Doma brazilska fila ni zelo aktiven pes, prej deluje lenobno in rad počiva, zato pa je zunaj doma živahen in potrebuje veliko aktivnosti vsak dan. Tudi če ne pokaže interesa za aktivnost, ga k le-tej spodbudite, saj le redna aktivnost poskrbi za zdravje in psihično zadovoljstvo vašega psa.

  • dog
   Bezinho
   8
   Brazilska fila (mastif)
  • dog
   Alfi
   3
   Brazilska fila (mastif)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR