Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Faraonski pes

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, velik
  Teža: 20 kg -25 kg
  Višina: 53 cm -63 cm
  Barva: od sijoče rumeno-rjave do kostanjeve z različnimi belimi lisami
  Dolžina dlake: kratka, gladka, sijoča
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 15 - 17 let
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša, redni dnevni sprehodi
  Velikost legla: 6 – 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izvira iz starodavnega Egipta, iz katerega so jih trgovci med svojimi potovanji razselili po vsem svetu. Na Malti so Faraonski psi celo tako popularni, da jih imajo kot simbol na svojem kovancu. Prvotno so jih domačini na Malti uporabljali kot ovčarske pse in tudi za lov na kunce. Njihovo originalno ime Kelb tal-Fenek v prevodu pomeni zajčji pes.
  Faraonski pes nas morda na prvi pogled nekoliko spominja na srno, kar pa zagotovo ni, saj se kljub dolgemu vratu in še daljšim nogam lahko pohvali z ekstremno eleganco in lepoto, ki jo ponosno deli s svojimi lastniki. Faraonski pes je nedvomno »faraon svojega časa«.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Faraonski pes je aktiven, atletski, lovski pes, hkrati pa tudi dober hišni ljubljenec. Je prijazen, igriv in ljubeč do svoje družine. Do neznancev je miren in zadržan. Ker je izredno hiter in se največkrat ne odziva na klic, moramo biti še posebno pozorni, kje ga spuščamo s povodca. Faraonski psi zelo veliko lajajo, česar jih bo zagotovo težko, če že ne nemogoče povsem odvaditi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Faraonski pes se dobro razume s psi in mačkami, ostale manjše živali pa bo videl kot svoj plen in jih bo neutrudno lovil po celem stanovanju.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Zelo rad ima otroke in se z njimi odlično razume. Na kmetijah na Malti, za te pse ponavadi skrbijo in jih hranijo, ravno otroci. V družbi zelo majhnih otrok se priporoča nadzor odrasle osebe.  DLAKA
  Ima kratko, sijočo dlako, ki ne potrebuje veliko nege. Na otip je mehka in zelo gladka. Odporna je na vremenske razmere in nima značilnega pasjega vonja. Tudi med menjavo dlake je odpadanje minimalno in dlak ne pušča.

  NEGA
  Da bi ohranili satenast sijaj kožuha je potrebna pravilna prehrana in čist prostor za spanje. Zobe, ušesa in kremplje je treba preverjati tedensko. Kopamo ko je potrebno, občasno krtačimo z nežno krtačo, da odstranimo odmrle dlake. Ušesa je potrebno redno čistiti, da preprečimo vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Faraonski psi so zdravi psi, vendar pozor! So zelo občutljivi na insekticide in tudi na nekatera zdravila. Pred kakršnimkoli nanosom sredstev proti bolham in klopom, se prej posvetujte z vašim veterinarjem. Nobene terapije s pomočjo zdravil ne preizkušajte sami, saj je to lahko za psa izjemno nevarno.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pasma vsekakor ni primerna za vsakogar. Za šolanje po klasični metodi niso primerni, sploh pa ne za šolanje napada in obrambe. So prav posebni psi s svojo voljo in pametjo, ki jo je treba razumeti, da bi lahko zaživeli v sožitju z njimi. Potrebna je zgodnja in obsežna socializacija. Trening mora biti posebno nežen, saj je ta žival izredno občutljiva na krutost. Ker so zelo inteligentni jih lahko hitro naučimo kaj novega, postaviti pa jim moramo jasna pravila, ki jih razumejo tudi psi.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje veliko dnevne aktivnosti, priporočajo se trije daljši sprehodi dnevno. Dobro pa se bodo počutili tudi, če boste vi ob njih kolesarili ali boste skupaj tekli.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  V primeru, da bo Faraonski pes bival zunaj, ga je potrebno zaščiti pred mrazom. Sicer tej pasmi bolj prijajo toplejša podnebja, vendar ob primerni zaščiti pred mrazom lahko živi tudi v hladnejšem podnebju. Če bomo psa imeli na ograjenem dvorišču moramo paziti, da je ograja dovolj visoka in je ne more preskočiti oz. izkopati luknje pod njo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR