Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Foksterier - resasti

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: do 8,5 kg
  Višina: do 39 cm
  Barva: bela z rjavimi ali črnimi oznakami
  Dolžina dlake: kratka, gosta, resasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 3 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 1
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki, alergik/astmatik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Obstajata dve različici foksterierjev, kratkodlaki in resasti. Resasti foksterier izvira iz Staro-angleškega resastega terierja, njegova domovina je Anglija. Prvi primerki so se pojavili v 17.stoletju. Ostrodlaki pes je potomec terierjev, ki so jih množično vzgajali za lov na lisice, že v 19 stoletju v Angliji. Od psa so zahtevali, da je bil vzdržljiv, da je lahko sledil lisici in da je bil dovolj majhen, da je bil sposoben zlesti tudi v njen brlog ter nadaljevati z lovom pod zemljo. Še danes je resasti foksterier priljubljen lovski pes. Je predan kuža, neustrašen, kljub svoji majhnosti, zelo učljiv in izjemno spreten, še vedno ima tudi izrazit lovski nagon.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Resasti foksterier je lovski pes, ki ima odlične sposobnosti tudi za agility. Aktiven, samozavesten pes, poln samega sebe, ki zelo uživa tudi v igrah z žogo in ostalimi igračkami. To so veseli, ustrežljivi in občutljivi psi, ki niso najbolj zaupljivi do tujcev in so zato tudi odlični psi čuvaji. Resasti foksterier je »velik kuža v majhnem telesu«. Pomembno je da lastnik na začetku nekaj časa ostaja doma in se zbliža s svojim ljubljencem.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Odlično se razumejo s starejšimi otroci, previdnost je potrebna pri manjših otrocih, saj jih lahko pri igri nenamerno poškodujejo zaradi njihove moči.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Foksterier je zelo ljubeč do svojih lastnikov, še posebej do otrok. Je potrpežljiv in uživa v igri z njimi ter jih ščiti. Vendar pa je terier in noben terier ne prenese draženja in izzivanja, česar se morajo zavedati tudi otroci, zato je primernejši za starejše, odgovorne in razumevajoče otroke.  DLAKA

  Dlaka pri tej pasmi je groba in resasta ter je nagnjena h kodranju. Podlanka je mehkejša in tako gosta, da se skozi kožušček ne vidi kože. Posebnost resastega foxterierja je, da ne menja dlake, zato mu ne odpada in je tudi ne pušča po stanovanju. Dlako pa je potrebno redno trimati. Večinoma so bele barve s črnimi ali rjavimi lisami.

  NEGA

  Krtačenje dlake dvakrat tedensko bo zadoščalo, večkrat letno pa je priporočljivo trimanje dlake. Kopanje izvajamo le, če je to res potrebno, uporabljamo blage pasje šampone, saj imajo zelo občutljivo kožo. Pazimo da so ušesa čista in da dlaka ne raste v nji, da preprečimo nastanek vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma velja za zdravo pasmo, posamezni primerki so nagnjeni k epilepsiji in oslabitvi mišic v nogah, k alergijam in predvsem pri povsem belih psih se lahko pojavi gluhost.

  VZGOJA IN TRENING
  Vzgoja je pri teh psih nekoliko bolj zahtevna, zato se toplo priporoča usposobljena oseba ali pasja šola, takoj ko psička dobimo. Ker so zelo trmasti potrebujejo dosleden in nepopustljiv trening. Pomembno je, da se naučimo kako psa pravilno prepričati, da uboga vaše ukaze in kako pravilno grajamo psa, najpomembnejše pa kako preprečimo renčanje in agresivnost do nas samih. Pasma ni primerna za neizkušene ljudi. So zelo inteligentni, veliko stvari se naučijo sami od sebe, žal pa to ni ni garancija za ubogljivost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  So zelo aktivni psi tako znotraj kot zunaj hiše. Ker so lovski psi obožujejo dolge sprehode, vendar jih ne spuščajmo iz povodca, drugače bodo kaj hitro ucvrli po svoje. Je zelo živahen pes in potrebuje veliko gibanja. Agility in flyball, sta zelo primerna športa za sproščanje foksterierjeve odvečne energije. Čeprav velja za "malega vražička" prinese v dom zelo veliko veselja. Foksterier ni kuža za preveč mirne ljudi, kot tudi ne za tiste lastnike, ki si želijo mirnega, zaspanega in pasivnega psa.Ta kuža vam bo ves čas za petami in bo pri vseh vaših dnevnih opravilih poskušal »pomagati«.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ob primerni dnevni aktivnosti so primerni za življenje v manjšem stanovanju, dobro pa se bodo počutili tudi na varno ograjenem dvorišču. Paziti moramo le, da se mu ne uspe izmuzniti iz ograde (skoki čez ograjo, kopanje pod njimi) drugače bomo radovedneža iskali vsepovsod!

  • dog
   Paco
   20
   Foksterier - resasti
  • dog
   Sparky
   7
   Foksterier - resasti
  • dog
   Mila
   6
   Foksterier - resasti
  • dog
   Mila
   5
   Foksterier - resasti
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR