Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Kodrasti bišon

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 3 kg - 6 kg
  Višina: do 30 cm
  Barva: čista bela
  Dolžina dlake: srednje dolga, nežna, gosta, skodrana
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 17 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: 1 - 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktivni starostniki, alergik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kodrasti bišon izvira iz 13. stoletja z območja Karibskih otokov. Pasma je nastala s parjenjem francoskega vodnega psa in manjših belih naročnih psov. V 16. stoletju je bil precej priljubljen naročni pes francoskih monarhov, v 19. stoletju pa je nastopal predvsem kot cirkuški pes, kar priča o njegovi tesni povezanosti s človekom in lahki učljivosti. Danes je predvsem razstavni in družni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je živahen, energičen, igriv in aktiven pes, ki potrebuje veliko lastnikove pozornosti. Najsrečnejši je pri družinah, ki ga vključijo v svoje dnevne aktivnosti. Za to pasmo je značilen nežen in prijazen karakter, obenem pa so ti psi izjemno zaščitniški do svojih lastnikov in zato dobri čuvaji. So zelo samostojni in samozavestni, a kljub temu najbolj uživajo v lastnikovem naročju. So ena redkih manjših pasem, ki po naravi ne laja veliko, niso »bevskači«, lajajo le, kadar lastnika opozorijo na prihod tujca – kar sovpada z njihovo vlogo psa čuvaja. Ne prenašajo dobro samote, zato ni priporočljivo, da jih pustimo same v stanovanju dlje časa.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Na splošno je kodrasti bišon pasma, ki je znana po tem, da se dobro razume z drugimi psi, kot tudi z vsemi drugimi živalmi, pri čemer je seveda najboljše, da so ljubljenčki skupaj že od malega.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta nežen in igriv pes se bo brez težav dobro razumel z otroki vseh starosti, vendar je pri manjših otrocih potrebno nekoliko previdnosti, da ti ne bi ponesreči poškodovali tega občutljivega kužka, paziti pa je potrebno tudi, da se bišon ne bi počutil nadlegovanega, saj lahko v afektu ugrizne. Manjši otroci naj se s kužkom vselej igrajo pod nadzorom odrasle osebe.  DLAKA

  Kodrasti bišon ima dvojno dlako. Zgornjo kodrasto dlako in mehko, svilnato podlanko. Ta dvojna dlaka ima tudi dvojno funkcijo – pozimi psa greje, poleti pa ga hladi. Njegova dlaka je hipoalergena, zato je nanjo manjša verjetnost alergij. Pomembno dejstvo je, da bišon ne pušča dlake, zato ni bojazni, da bi jo pobirali s pohištva. V obdobju, ko mu dlaka izpada, jo je zato treba izčesavati, da se ta ne bi zavozlala.

  NEGA

  Njegova dvojna dlaka zahteva kar nekaj pozornosti: obvezno je redno česanje – še posebno v prehodu v toplejše mesece, ko mu podlanka izpada – in mesečno kopanje. Bišon ne pušča dlake, vendar pa je z rednim česanjem potrebno zagotoviti, da se v podlanki ne naredijo vozli. Striženje je priporočljivo, vendar dlake ne smemo postriči prekratko, saj le-ta varuje njegovo občutljivo kožo pred zunanjimi vplivi. Predvsem je treba skrbeti za striženje in higieno okrog oči in ušes, da preprečimo vnetja.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Glavna zdravstvena težava kodrastega bišona je izpah pogačice. Opazimo jo, ko pes začne šepati in ne želi obremenjevati poškodovane tace. Pri bišonu se lahko pojavi pri starosti okrog šestih mesecev, ali kasneje, kadar gre za blažjo obliko. Kot posledica izpaha pogačice se lahko pojavijo tudi druge bolezni sklepov, kot na primer osteoartritis, degenerativna bolezen sklepov in pripadajočih struktur, mišic, tetiv in veziva. Da bi pravočasno ugotovili bolezen, mora psa pregledati veterinar, zdravljenje pa se razlikuje glede na stopnjo in resnost bolezni. Druge manj resne zdravstvene težave, ki lahko prizadanejo kodrastega bišona so: alergije in druge kožne bolezni, vnetja oči in ušes, siva mrena, epilepsija in izguba zob. Posebej pomembna je skrb za zobno higieno, ki lahko uspešno prepreči paradontozo. Zaradi omenjenih genetskih zdravstvenih težav je ključnega pomena, da psa kupimo pri odgovornih vzrediteljih, ki lahko dokažejo zdravje prednikov mladiča.

  VZGOJA IN TRENING
  Kodrastega bišona je lahko šolati, saj je izjemno inteligenten in ubogljiv. Lahko ga naučimo trikov in se z njim lotimo tudi agilityja, vendar je pri vzgoji potrebno paziti, da je ta nežna, a odločna. Bišon je občutljiva pasma, ki se na grobo vzgojo odzove negativno in rezultat je lahko ravno nasproten od želenega. Pozitivna spodbuda je prava taktika pri šolanju kodrastega bišona. Kot veliko malih pasem ima tudi kodrasti bišon lahko težave z navajanjem na čistočo v stanovanju, kar bo predvsem v prvih mesecih pomenilo več sprehodov, kasneje pa bi se moral navaditi na običajen ritem sprehodov in opravljanja potreb.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ne potrebuje veliko aktivnosti, saj je zelo živahen in igriv kuža, ki je precej aktiven že tekom dneva. Zadošča mu že igra na vrtu ali v parku, ob tem pa obvezno potrebuje dnevne sprehode.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Kodrasti bišon je zelo primeren pes za stanovanje, saj ne potrebuje veliko gibanja zunaj stanovanja, idealna pa je seveda tudi hišica z manjšim, ograjenim vrtom. Vendar previdno – bišon je željan pustolovščin in bo hitro poiskal kakšno luknjo v ograji! Ne mara previsokih in ne prenizkih temperatur, prav tako pa ni primeren zunanji pes, zato ga raje kot v pesjak, spustite v toplo naročje.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Rocky
   166
   Kodrasti bišon
  • dog
   Princess Medena
   97
   Kodrasti bišon
  • dog
   Val
   74
   Kodrasti bišon
  • dog
   Simba
   38
   Kodrasti bišon
  • dog
   Bini’s only one bravehard- alias Niki
   26
   Kodrasti bišon
  • dog
   Dante
   24
   Kodrasti bišon
  • dog
   Abby
   23
   Kodrasti bišon
  • dog
   Rocky
   9
   Kodrasti bišon
  • dog
   Sky
   3
   Kodrasti bišon
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR