Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Malorški mastif

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, zelo velik
  Teža: 30 kg - 40 kg
  Višina: 52 cm - 58 cm
  Barva: marmornata, črna, bež
  Dolžina dlake: kratka, gladka
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 2 - 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Malorški mastif izvira iz Španije, natančneje z največjega otoka, imenovanega Majorka. Prvotno so bili ti psi namenjeni za boje z biki, pa tudi za čuvaje, lovce in pomočnike na kmetijah. To so veliki, močni, vzdržljivi psi, z veliko glavo in izredno močnim zobovjem, vzrejeni predvsem za bojevanje. Ker so bikoborbe s psi prepovedali, je pod vprašaj prišel tudi obstoj te pasme, ki je bila vselej vzrejana prav za ta namen. Posledično se je pasma obdržala v zelo majhnem številu in danes velja za zelo redko.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Po naravi je to zelo pogumna pasma. V družbi človeka se počuti udobno, je predana in zaupanja vredna pasma, zelo navezana na lastnika, predvsem pa nadvse samozavestna. Malorški mastif se dobro odziva na disciplino, je vodljiv in zvest, vendar ni primeren za povprečnega lastnika. Potrebuje izkušenega vodjo, ki obvlada komunikacijo med človekom in psom in je odločen, dosleden ter vešč pasje vzgoje.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Glede kompatibilnosti z drugimi živalmi jim ne gre najbolj zaupati. Zgodnja in obsežna socializacija lahko nekoliko omejita agresijo, vendar ne gre pričakovati mirnega sobivanja z drugimi ljubljenčki. Primernejši je za gospodinjstva brez drugih živali, na sprehodih pa ga imejte vselej na vrvici in pazite pri srečanju z drugimi psi, zlasti tistimi istega spola.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Vedenje mastifa je načeloma spoštljivo do vseh članov družine, tudi do otrok. Zelo dobro se bo razumel s starejšimi otroki, do majhnih otrok pa bo prav tako ljubezniv in previden. Užival bo v družbi celotne družine, za otroke pa se vam ne bo potrebno bati. Pripravljen se bo igrati z njimi po cele dneve, nikoli jih ne bo nalajal ali poskušal ugrizniti. To je izredno tolerantna, potrpežljiva in ljubezniva pasma, primerna za družine z otroki. Zaradi varnosti zlasti majhne otroke vselej nadzorujte med igro z mastifom, da jih ta s svojo veliko maso ne bi nenamerno poškodoval.

  DLAKA

  Kožuh malorškega mastifa je kratek in grob na otip. Gladka, ravna, položna dlaka je lahko v različnih odtenkih rjave oziroma zlato-rumene barve, posamezni psi imajo lahko črno masko, ali pa so celo črne barve z belimi lisami.

  NEGA

  Nega je relativno nezahtevna. Kratki dlaki zadošča tedensko krtačenje, ki poskrbi za zdrav in urejen videz psa, kopanje pa izvajajte le, če je res neizogibno. Redno skrbite za čiščenje ušes in oči. Pasma menja dlako dvakrat letno, takrat pa lahko krtačenje izvajate tudi bolj pogosto in omejite izpadanje dlake v stanovanju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ker gre za izredno redko pasmo, posebne genetske bolezni niso zabeležene. Redni pregledi pri veterinarju in nakup pri odgovornem rejcu bodo omejili kakršne koli zdravstvene težave.

  VZGOJA IN TRENING
  Obvezna sta zgodnja socializacija in šolanje, ko je pes še bolj obvladljive velikosti. Skozi sodelovanje in aktivno druženje s psom boste dosegli je najbolj učinkovite rezultate. Pasma je inteligentna, učljiva in jo je dokaj preprosto trenirati, če gre za izkušenega lastnika, ki se spozna na pasje vedenje in zna preprečiti neželene vzorce že pri mladičku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Pasma doma deluje precej lenobno, saj ni aktivna znotraj bivališča. Zato pa potrebuje več daljših dnevnih sprehodov, da obdrži dobro psiho-fizično kondicijo in zdravje. Povprečna dnevna aktivnost bo zadoščala, ker velik in okoren mastif ne potrebuje visoko aktivnega vsakdanjika.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma se bo dobro prilagodila tako na stanovanje, kot na hišo z vrtom ali brez njega, bistveno je, da dobi dovolj vsakodnevne aktivnosti in zlasti človekove pozornosti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR