Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Nemški bokser

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski ovčarski psi, srednje velik
  Teža: 24 kg – 35 kg
  Višina: 53 cm - 63 cm
  Barva: rumena ali progasta, z belimi lisami ali brez njih in črno masko
  Dolžina dlake: kratka, gladka, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 8 – 9 let, tudi do 13 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, prenočevanje notri;
  Velikost legla: 3 – 8 , povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 5
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Bokser se je v Nemčiji pojavil v 19. stoletju. Prvotno so ga uporabljali za pasje boje, kot vabe pri bikoborbah, za vleko tovora, zganjanje živine ter lov na merjasce in divje bizone. Njegovi predniki so angleški buldog ter danes izumrla, mastifu podobna, bullenbeiszer in barenbeizser. V drugi polovici dvajsetega stoletja je pasma postala znana po vsem svetu in nemudoma pridobila veliko zanimanje. Danes so nemški bokserji zelo številni in priljubljeni po vsem svetu, služijo pa kot dobri čuvaji, policijski in vojaški psi ter za iskanje in reševanje pogrešanih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Bokser je prijazen, živahen, igriv, radoveden in visoko inteligenten pes. Odlikuje ga izredna zvestoba, ljubeznivost in navezanost na družino. Potrebuje veliko človeške pozornosti in ne mara biti sam dlje časa, zato ni primeren za družine, ki so veliko zdoma. Do svoje družine so izjemno zaščitniški, do tujcev pa zadržani in previdni. So neustrašni čuvaji, ki z glasnim lajanjem opozorijo na prihod tujcev. Ko ostarijo so mirni in sproščeni, vendar se to pri tej pasmi zgodi precej pozno. Tudi dozorijo pozno, čeprav se telesno razvijejo nekje do 18. meseca, pa psihično zorijo tudi do tretjega leta starosti. Šolanje se zato lahko zdi nekoliko zahtevnejše, vendar se bokser hitro in navdušeno uči, ter nadvse želi ugajati gospodarju. Obvezno je, da dnevno dobi dovolj psiho-fizične stimulacije.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi se bo dobro ujel, kot pri vseh psih pa je treba poskrbeti za zgodnjo socializacijo. Tudi z drugimi živalmi v gospodinjstvu se bo ujel, če bo njihove družbe vajen od malega. Z manjšimi, prostoživečimi živalmi pa mu ne gre zaupati, saj jih bo najverjetneje preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Bokser je znan po nežnem in ljubeznivem odnosu do otrok. Z njimi se bo z veseljem igral in bo pri tem nadvse potrpežljiv in toleranten. Primeren je za družine z otroki vseh starosti. Manjše otroke, izključno zaradi bokserjeve velikosti, med igro vselej nadzirajte, da jih ta ne bi nenamerno poškodoval.  DLAKA
  Bokser ima kratko, svetlečo, gladko in položno dlako. Barve kožuha so lahko: rjava, rdečkasta ali progasta, z možnimi belimi lisami na trebuščku, prsih, tacah in včasih tudi na obrazu. Bokser ima tudi črno masko. Nekateri bokserji se lahko rodijo povsem beli, saj gre za recesivni gen. Ti psi ne ustrezajo standardom pasme, zato smejo tekmovati na pasjih razstavah in imajo prepoved vzreje, lahko pa tekmujejo v poslušnosti in agilityju. To pravilo ni iz trte izvito- pri belih bokserjih je zelo pogosta gluhost. Izpadanje dlake je povprečno, sezonsko pa lahko tudi nekoliko močnejše.

  NEGA
  Nega bokserja je precej nezahtevna, vse kar potrebuje je občasno krtačenje ali frotiranje z brisačo, da odstranite vso umazanijo in odmrlo dlako. Bokser je izjemno čista pasma in za večino higiene poskrbi kar sam. Kopanje je zato lahko letno opravilo. Redno poskrbite predvsem za krajšanje krempljev in nego ušes, ter čiščenje obraznih gub, da ne bi prišlo do neželenih vnetij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nemški bokser je podvržen mnogim zdravstvenim težavam. Pogoste so prirojene težave s srcem, ki pa se pri bokserju običajno pojavijo v pozni starosti. Težave imajo tudi z metabolizmom – podvrženi so zmanjšanemu delovanju ščitnice, napihnjenosti in zasuku želodca. Zelo previdno izbrana prehrana in več dnevnih obrokov ter počitek psa po zaužitem obroku, bodo zmanjšali možnost za nastanek teh težav. Zabeležene so tudi pogoste alergije na hrano. Pri starejših psih je večja možnost nastanka tumorjev in razvoja raka kot pri drugih pasmah. Nagnjeni so k artritisu, displaziji kolkov, težavam s hrbtom in koleni. Včasih se pojavlja epilepsija. Pri mladičkih se včasih pojavi deformacija vek, imenovana entropija (uvihanje), ki jo je potrebno popraviti z operacijo. Zlasti pri belih nemških bokserjih pa se pri 20 – 40% vseh mladičkov pojavi delna ali popolna gluhost. Zato je pri nakupu mladiča izjemnega pomena, da se pozanimamo o dobrih in odgovornih vzrediteljih, ki vzrejajo le zdrave pse.

  VZGOJA IN TRENING
  Bokserji so bistri in se hitro učijo. Čeprav so včasih lahko trmasti, načeloma želijo ugajati lastniku. Ker nekoliko dlje psihično zorijo, se lahko zgodi, da boste sprva imeli občutek, da nobena tehnika šolanja ne deluje – toda bokser vas bo ob pravem času kar naenkrat presenetil z osvojenimi ukazi. Predvsem bodite vztrajni, odločni in dosledni. Šolanje je priporočljivo začeti zelo zgodaj, ko je pes še bolj obvladljive velikosti. Osnove poslušnosti in zgodnja socializacija so pogoj, dobro pa se odrežejo tudi pri zahtevnejših nalogah. Vedno se poslužujte nežnih, pozitivnih metod, predvsem s spodbudo in nagrajevanjem. Bokser se dobro odziva na priboljške in pohvale, nikoli pa ga za neželena vedenja ne kaznujte. Neželene vzorce vedenja ignorirajte, spodbujajte in nagrajujte pa zaželene. Bokser se bo tako zelo hitro naučil katera vedenja mu prinesejo želeno pozornost.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Bokser potrebuje kar veliko dnevne aktivnosti. Vsaj ena ura gibanja dnevno je obvezna, da bo pes doma miren in sproščen. Užival bo v igri z družino, je pa tudi idealen partner za tek, tako za profesionalne kot rekreativne športnike. Dnevni sprehodi običajno ne zadostujejo njegovim potrebam po gibanju, zato mu omogočite tudi prosto tekanje po večjem, varno ograjenem območju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Bokserji so notranji psi, saj slabo prenašajo nizke in visoke temperature. Pesjak torej ne pride v poštev. Idealna bi bila hiša z večjim, dobro ograjenim vrtom, kjer lahko bokser preko dneva porabi nekaj odvečne energije. Poskrbite, da bo ograja visoka in trdna, ter da v njej ni lukenj, saj so bokserji znani kot mojstri pobegov.
  Prilagodijo se tudi življenju v stanovanju, pod pogojem, da dobijo veliko dnevne aktivnosti na prostem. Vendar pomnite, da ti psi zasedejo kar nekaj prostora in da so tudi doma precej aktivni, zato so primerni zgolj za večja stanovanja.

  • dog
   Ducati
   138
   Nemški bokser
  • dog
   Aron
   78
   Nemški bokser
  • dog
   Max
   77
   Nemški bokser
  • dog
   Indy
   75
   Nemški bokser
  • dog
   Mel
   67
   Nemški bokser
  • dog
   Illy :)
   63
   Nemški bokser
  • dog
   Ax
   62
   Nemški bokser
  • dog
   axy
   52
   Nemški bokser
  • dog
   Lolita-Lola
   49
   Nemški bokser
  • dog
   Živa
   44
   Nemški bokser
  • dog
   Pablo
   39
   Nemški bokser
  • dog
   Tara
   16
   Nemški bokser
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR