Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Nemški špic (srednji)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, majhen
  Teža: 10,5 kg - 11 kg
  Višina: 30 cm – 36 cm
  Barva: črna, bela, lisičje rjava ali volčje siva, tudi kremna
  Dolžina dlake:dolga, gosta, bujna, z gosto podlanko
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 13 – 15 let
  Bivalni prostor: hišni pes, primeren za bivanje v stanovanju ali hiši z vrtom
  Velikost legla: povprečno 2 mladička

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 5
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Nemški špici so potomci kamenodobnih škotskih psov (Canis familiaris palustris Rüthimeyer) in poznejših koliščarskih (Pfahlbau) špicev. Gre za eno najstarejših pasem v srednji Evropi. Nemški špic naj bi bil neposredni potomec Samojeda in Švedskega laponskega psa. Obstajajo štiri velikosti: veliki, standardni (srednji), mali in pritlikavi.
  Srednji Nemški špic je manjša različica Nemškega špica, ki se pojavlja v naslednjih vzrejnih barvah: črna, rjava, bela, oranžna, siva s sencami drugih barv, vključno s krem, rumenkasto, seboljevinasto, ali večbarvna različica (particolor), pri kateri pa prevladuje bela osnova z enakomerno razporejenimi črnimi, rjavimi, sivimi in oranžnimi lisami po celem telesu. Priljubljenost srednjega Nemškega špica v zadnjem času močno narašča, še posebno se je povečalo povpraševanje po belih psih.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Srednji nemški špic je zelo družaben, prijazen in živahen pes, ter dober čuvaj, saj bo na prihod tujcev družino vselej opozoril z glasnim laježem. Ni ne plašen ne agresiven. Na svojo družino se zelo naveže in potrebuje veliko pozornosti. Je zelo učljiv in ga je relativno preprosto trenirati.
  Zaradi nezaupanja do tujcev in pomanjkanja lovskega nagona, je srednji Nemški špic idealen čuvaj doma in posestva.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob primerni in zgodnji socializaciji se bo dobro razumel z drugimi psi in manjšimi živalmi v gospodinjstvu, vendar je priporočljivo, da so skupaj že od prihoda kužka v novi dom.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ta pes je primernejši za starejše, obzirne otroke. Tudi otroci morajo namreč znati vzpostaviti primerno avtoriteto nad psom, da bi lahko zgradili uspešen, obojestransko spoštljiv odnos.
  Manjši otroci lahko nehote poškodujejo tega krhkega psa, obenem pa se ta v njihovi družbi lahko počuti ogorženega, zato naj bo pri manjših otrokih vselej prisotna odrasla oseba.  DLAKA
  Srednji nemški špic ima gosto dolgo dvojno dlako, ki zaradi bogate podlanke štrli pokonci. Zunanja plast dlake je ravna in raste stran od telesa, podlanka pa je kratka, debela in mehka.

  NEGA
  Nemški špic zahteva veliko nege za vzdrževanje njegove mehke in dolge dlake. Dnevno česanje je priporočljivo, saj se v dlaki zlahka naredijo vozli. Mnogi psi te pasme ne marajo krtačenja in česanja, zato jih je na to potrebno začeti navajati že v obdobju mladička, sicer zna biti postopek težaven in zamuden.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Srednjii nemški špic nima nobenih znanih genetskih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje tega psa je, kljub dejstvu, da je pasma učljiva, za neizkušene lastnike lahko težavno, če se ga ne lotijo na pravi način. Najpomembnejša je takojšnja vzpostavitev avtoritete in doslednost pri ukazih. Če vzpostavite pravo mero avtoritete, so ti psi zelo ustrežljivi in jih ni težko naučiti osnov poslušnosti. Najbolje se obnesejo pozitivne metode, ki naj temeljijo na pozitivnih spodbudah in nagrajevanju, pod nobenim pogojem se ne poslužujte grobosti in vpitja.
  Nemški špici so zelo odvisni od človeške bližine,zato je zelo uspešna metoda za kaznovanje neželenega obnašanja odtegnitev le-te. Nekoliko več težav lahko povzroča navajanje na čistočo v stanovanju, zato bodite pri tem dosledni in vztrajni.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Srednji nemški špic ne potrebuje veliko gibanja, vendar je pripravljen zvesto slediti lastniku tudi na daljše pohode. Dnevni sprehodi in igra z družino bodo zadostovali za potrebe te male pasme.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se počuti v stanovanju, ker ne potrebuje veliko prostora in je precej aktiven tudi znotraj doma. Manjši ograjen vrt pa je seveda idealen, tako kot za večino malih pasem.

  • dog
   Lina
   54
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Kiki
   35
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Thai
   35
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Max
   32
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Cody
   25
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Toby
   24
   Nemški špic, srednji
  • dog
   LUMI
   18
   Nemški špic, srednji
  • dog
   Luna
   3
   Nemški špic, srednji
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR