Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Patterdalski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 5,5 - 6 kg
  Višina: do 32 cm
  Barva: črna, rdeča, rjava
  Dolžina dlake
  : kratka do srednje dolga
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 3 -7 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  2
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 2
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Patterdalskega terierja najpogosteje najdemo v Veliki Britaniji, kjer ga uporabljajo za lov na race, lisice, zajce, rakune in jazbece. Ta delovna pasma je bila vzrejena v težkih razmerah goratih področij na severu Anglije, kjer so služili predvsem za lov na lisice in čuvanje ovac. Patterdalski terier je nekoliko bolj umirjenega značaja od večine terierjev, vendar naj vas to ne zavede – kljub temu potrebuje nadpovprečno aktivnega lastnika.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta delovni terier je energičen, odločen pes, z neodvisnim karakterjem. Nadvse predan svojemu lastniku, inteligenten in ustrežljiv, je patterdalski terier lahko zvest ljubljenec. Zna biti posesiven in ljubosumen, svojeglav in navihan, za neizkušenega lastnika pa, zlasti pri šolanju, trd oreh. Je majhen, kompakten in poskočen ter ga odlikujejo mnoge lovske sposobnosti. Ob nedosledni vzgoji je nagnjen k bežanju z domačega dvorišča, nekontroliranemu lajanju in obsesivnemu kopanju.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zaradi močno razvitega lovskega nagona je ujemanje z drugimi živalmi zelo vprašljivo. Le trenutek vaše nepazljivosti in patterdalski terier se bo pognal v lov za vsem, kar se premika. Ne gre mu zaupati niti glede manjših psov, še manj pa z mačkami ali drugimi manjšimi živalmi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je zelo samostojna pasma, ki zaradi brezkompromisnega karakterja nikoli ni povsem obvladljiva, zato je v bližini otrok nadzor psa vselej nujno potreben. Posamezni psi so bolj ljubeznive narave, za večino pa druženje z otroki ni zabavno in jih ne bodo preveč toplo sprejeli. Pasma je najprimernejša za aktivne posameznike oziroma družine brez otrok.

  DLAKA
  Obstaja več variant kožuha: dlaka je lahko gladka, žimasta ali groba. Če je gladka, je po vsem telesu kratka in običajno rahlo valovita po hrbtu. Če gre za žimasti tip dlake, je le-ta valovita povsod, razen na ušesih in glavi. Nekoliko daljša je na gobčku, vratu in bradi. Če gre za grobo dlako, je ta daljša po vsem telesu, zelo gosta in včasih valovita. Barva kožuha je najpogosteje črna, lahko pa tudi čokoladno rjava, z belimi lisami na področju prsi in spodnjem delu tac, ta barvna različica pa ima tudi rjav smrček. Druge možne barvne različice so tudi bronasta, rdeče-rjava in sivo-črna. Izpadanje dlake je minimalno.

  NEGA
  Kratko dlako patterdalskega terierja je razmeroma lahko vzdrževati. Občasno krtačenje bo zadostovalo za odstranjevanje nečistoč in odmrle dlake. Ker so strastni kopači, redno čistite tudi tačke, zlasti med blazinicami, da se zaradi umazanije ne bi razvile infekcije.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Patterdalski terier je večinoma zdrava pasma, pri kateri ni nobenih znanih dednih bolezni. Z rednimi obiski pri veterinarju, posebnih zdravstvenih težav ne gre pričakovati.

  VZGOJA IN TRENING
  Kar se tiče vzgoje gre za izjemno zahtevno pasmo, zato ni primerna za neizkušene lastnike. Poleg izkušenj s šolanjem živahnih, svojeglavih psov, z nizko koncentracijo, bo potrebno tudi veliko vztrajnosti, odločnosti in potrpljenja.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Priporočljiva je redna dnevna aktivnost, ki naj vključuje več daljših dnevnih sprehodov ali tek. Preko dneva mu nudite primerno psiho-fizično stimulacijo, igra pa naj mu omogoča uporabo razvitih lovskih sposobnosti. Na domačem dvorišču jih vselej nadzorujte, saj radi kopljejo, pa tudi nižjo ograjo zlahka preskočijo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Patterdalski terier ni dobro prilagojen urbanemu okolju, saj je doma zelo aktiven in zato potrebuje ogromno gibanja na prostem, preko celega dne. Najsrečnejši bo v kmečkem okolju, v družbi aktivnega lastnika ali lovca.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR