Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pomeranec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, zelo majhen
  Teža: 2 – 3 kg
  Višina: 18 – 22 cm
  Barva: črna, bela, rjava, srebrna, marelična, vsi vzorci in barvne kombinacije so dovoljene
  Dolžina dlake: dolga, ravna, trda, bujna, dvojna, gosta, odporna na nečistoče
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 – 16 let
  Bivalni prostor: družinski pes, stanovanje ali hiša, zadostuje že krajši sprehod dvakrat dnevno, aktivni so tudi znotraj bivališča
  Velikost legla: 1 – 2 mladička

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine s starejšimi otroki, starostnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Predniki pomerancev so bili vlečni psi Laponske in Islandije, kasneje so to pasmo naselili v pokrajino Pomeranija ob Baltiku. Vzreditelji v Pomeraniji so prilagodili psa mestnemu življenju, angleški rejci pa nadalje poskrbeli še za zmanjšanje velikosti pomeranca na njegovo današnjo velikost, pa tudi za raznolikost barv. V Nemčijo so jih priselili v 60.tih letih. Najbližji sorodniki pomerancem so samojed, norveški lososovec in skupina špicev. Danes je pomeranec ena izmed najmanjših pasem na svetu in je tudi vse bolj priljubljena.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Je živahen, prijeten, prijazen, samozavesten, radoveden, izjemno vdan svojemu skrbniku, rahločuten in bister, ljubko domišljav in ljubezniv malček. Pomeraneci so izjemno inteligentni, izjemno dobri v poslušnosti in lahko učljivi. So zelo dobri čuvaji, nezaupljivi do tujcev in bodo vselej z glasnim laježem opozorili na vsiljivca. Zelo radi pa lajajo tudi iz samega veselja. Različne študije pomeranca uvrščajo celo med ene najbolj inteligentnih pasem. S pravilnim odnosom so primerni družabniki za vse ljudi, zelo dobra družba so za starejše in manj aktivne ljubitelje manjših pasem. Najbolje se počutijo v bližini skrbnikov, ne zahtevajo pretirane pozornosti, zato so primerni tudi za nekoliko bolj zaposlene ljudi.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se razumejo z drugimi psi, žal pa se ne zavedajo svoje majhnosti, zato znajo biti tudi preveč pogumni in celo predrzni. Previdnost v družbi večjih psov ne bo odveč, da ne bi prišlo do poškodovanja malega navihanca pri igri. Z domačimi živalmi nimajo težav, seveda pa morajo biti primerno zgodnje socializirani.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pri majhnih otrocih je potreben nadzor odrasle osebe, da bodo lepo ravnali s majhnim, ljubkim psičkom in ga ne bodo zamenjali za plišasto igračko. Idealna družba pa so za družine z nekoliko večjimi otroci, ki že znajo primerno ravnati z psom.  DLAKA
  Pomeranci imajo dvojno dlako, ki je sestavljena iz zelo mehke podlanke in bujne krovne dlake, katero menjajo enkrat na leto. Dlaka je daljša okoli vratu in na prsih. Pomeraneci nimajo značilnega pasjega vonja. Barva dlake je lahko: siva, črna, bela, rjava, oranžna, rdeča, krem, dvobarvna-bela je osnovna, črna z ožigi, oranžna, rdeča in krem s črnimi konicami.

  NEGA
  Priporoča se tedensko česanje dlake, da se odstranijo nečistoče in prepreči vozlanje podlanke. Najlažje na nego navadimo mladička, da se kasneje tej dejavnosti ne bo upiral. Potrebno je tudi čiščenje zob, ker so nagnjeni k zgodnjem izpadanju, priporočljiva je uporaba suhe hrane in žvečilk, ki pripomorejo k zdravemu žvečenju.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Kot vse majhne pasme, so tudi pomeranci nagnjeni k težavam s sklepi (luksacija pogačice), težavam srca, kože, oči, zobovja, ščitnice, odprta fontanela, pogosto se pojavljajo problemi pri kotitvah, ter preobčutljivost na cepiva in narkotike. Značilna za to pasmo je tudi vodenoglavost. V Sloveniji je tudi zelo razširjena tako imenovana Black Skin Disease (BSD), ki je genetsko pogojena. Pri BSD začne pomeranec izgubljati dlakookoli drugega leta starosti, ki se velikokrat konča s popolnoma golim psom. Za bolezen ni zdravila, saj je o njej znanega zelo malo. Seveda a ključnega pomena, da pred nakupom psa preverite vzreditelja, rodovnik in se pozanimate ali je v izbrani liniji bolezen prisotna.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta pes ne zahteva veliko vaje, ampak več vaše pozornosti, saj bo želel, da skupaj počnete vse. Najbolje se odzove na mirno in prijateljsko vzgojo, ki naj temelji na pohvalah, pozitivni motivaciji in nagrajevanju. Ker so nagnjeni k lajanju, jih moramo tega odvajati takoj, ko mladička sprejmemo v svoj dom.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Potrebuje redne dnevne sprehode in veliko igre z družino. Kljub svoji majhnosti pa se ne utrudi tako zlahka, zato ga lahko vzamete s seboj tudi na daljše sprehode, obožujejo namreč dolge sprehode v naravi, zaradi lastnosti dvojne dlake pa so kos vsakemu vremenu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Odlični so za bivanje v stanovanjui, dobro pa se bodo počutili tudi v hiši z manjšim vrtom. Vendar ne pozabimo, da je to notranji pes, ki ne more prenočevati zunaj. Občutljivi so na vročino, zato jim poleti zagotovite možnost, da se lahko umaknejo v senco.

  • dog
   Toy
   734
   Pomeranec
  • dog
   Romeo & Julia
   384
   Pomeranec
  • dog
   Lumpy
   369
   Pomeranec
  • dog
   Teddy
   329
   Pomeranec
  • dog
   Ula
   299
   Pomeranec
  • dog
   HUGO
   286
   Pomeranec
  • dog
   Romeo
   282
   Pomeranec
  • dog
   uki
   264
   Pomeranec
  • dog
   Lu
   264
   Pomeranec
  • dog
   SHAYN
   228
   Pomeranec
  • dog
   Tofi
   218
   Pomeranec
  • dog
   Ares
   209
   Pomeranec
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR