Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Pritlikavi šnavcer

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski pastirski psi, velik
  Teža: 4 kg – 8 kg
  Višina: 30 cm – 35 cm
  Barva: črna, sol in poper, črno –srebrna, bela
  Dolžina dlake: srednje dolga, trda, resasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 14 let
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši z vrtom, v mestu ali na deželi, lahko biva zunaj ali v pesjaku, veliko dnevne aktivnosti v naravi
  Velikost legla: 3 – 6 mladičkov

   

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnika
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pritlikavi šnavcer je nemška pasma. Izvira iz 18. stoletja, njegovi predniki pa so standardni šnavcer, opičji pinč in verjetno koder. V prvi vrsti gre za družno pasmo, kljub temu pa so nekateri pritlikavi šnavcerji tudi dobri lovci, čuvaji in sledniki. Po drugi svetovni vojni je pritlikavi šnavcer postal najbolj priljubljena pasma v ZDA, vse več pa jih srečujemo tudi pri nas.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To so živahni, bistri, učljivi, ljubki psi, ki so zelo energični in igrivi, vendar znajo biti tudi zelo trmoglavi in dominantni. Značilno je tudi, da so dokaj glasni, saj s svojim gospodarjem radi komunicirajo predvsem preko lajanja in proizvajanja različnih glasov, kar pa lastniki najpogosteje označijo kot prisrčno lastnost te pasme. Ni pa nujno, da se bodo s tem strinjali tudi vaši sosedje. Po naravi je to na splošno dober družinski pes, zelo nežen, predan in zaščitniški. Priljubljeni družabniki so tudi pri starejših.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob obsežni in zgodnji socializaciji se bo razumel z drugimi psi, v nasprotnem primeru pa je lahko zelo dominanten in celo agresiven. Ni priporočljiv za družine z drugimi hišnimi ljubljenčki, zlasti mačkami, saj jih bo najverjetneje zelo vztrajno preganjal. Enako bo počel s prostoživečimi živalmi, zato ga imejte vedno na povodcu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ob primerni vzgoji se bo razumel z otroki, s katerimi bo skupaj od malega. Bolj primeren je za družine s starejšimi, obzirnejšimi otroki, tako manjše kot večje otroke pa v družbi psa vselej nadzorujte.  DLAKA
  Dlaka pritlikavega šnavcerja je dvojna. Zunanja je trda, ščetinasta, ravna in položna, podlanka pa je mehka in gosta. Barva je lahko črna, siva (poper/sol), bela ali pa črna s srebrnimi oznakami. Po obrazu, tacah in trebuščku je dlaka običajno nekoliko daljša kot drugod po telesu, kar daje pasmi specifično obliko. Izpadanje je povprečno.

  NEGA
  Pritlikavi šnavcer potrebuje redno in dosledno krtačenje. Dvakrat letno je potrebno profesionalno trimanje in puljenje odmrle dlake. Dlaka je precej hipoalergena, zato je pasma primernejša tudi za alergike in astmatike.
  Kopanje izvajajte le, kadar je to nujno potrebno, z zelo blagim pasjim šamponom. Obvezno je redno pregledovanje ušes, saj je pritlikavi šnavcer nagnjen k infekcijam ušesnih kanalov, potrebna pa je tudi redna nega zob in dlesni, saj so zlasti manjše pasme nagnjene k paradontozi. Potrebuje tudi redno striženje krempeljcev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pritlikavi šnavcer je nagnjen k boleznim jeter, ledvičnim kamnom, diabetesu, težavam s kožo, motnji strjevanja krvi (Von Willenbrandova bolezen) in cistam. Pogoste so tudi težave z očmi in vnetja ušes, hitro pa se lahko pojavi tudi prekomerna telesna teža.

  VZGOJA IN TRENING
  Pritlikavi šnavcer je po naravi ubogljiv pes lepega vedenja, vendar pa zna biti tudi trmast in svojeglav. Temu je potrebno prilagoditi tudi šolanje. Vztrajnost in nežnost ter pozitivna spodbuda in nagrajevanje so prave tehnike za šolanje tega psa. Ker hrepeni po pozornosti in ne prenese samote, lahko v primeru, da se počuti zapostavljenega, postane trmast in tiranski.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Redna dnevna aktivnosti in skrb za pravilno prehrano sta ključni, da bi preprečili prekomerno telesno težo. Pasma je izredno ješča, zato je dnevna aktivnost nujna, pa naj bo to doma ali na prostem. Potrebuje najmanj en daljši sprehod ali tek, ter prosto tekanje v varnem ograjenem prostoru. Vključevanje v dnevne aktivnosti družine bo pripomoglo tako k zdravju kot k splošnemu dobremu počutju pritlikavega šnavcerja. Na sprehodih je priporočljiva uporaba povodca, saj je radovednost tega psa močnejša od občutka za nevarnost v prometnem urbanem okolju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pritlikavi šnavcer lahko živi tako v hiši kot v stanovanju. Doma bo miren in sproščen, če mu bo na prostem zagotovljena zadostna količina gibanja. Ni pa primeren pes za pesjak, saj hrepeni po človeški bližini in interakciji.

  • dog
   Bart
   42
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Dona
   31
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Bart
   20
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Resa
   12
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Feliks
   10
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Majk
   8
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Lori
   7
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Majk
   5
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Majk
   4
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Brko
   2
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Brko
   2
   Šnavcer, pritlikavi
  • dog
   Brko
   2
   Šnavcer, pritlikavi
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR