Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Škotski ovčar - kratkodlaki

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina –ovčarski in pastirski psi, srednje velik
  Teža: 18,5 kg – 29 kg
  Višina: 51 cm – 61 cm
  Barva: seboljevinasta z belo, tribarvna ali modro marmornata
  Dolžina dlake: kratka, trda, nepremočljiva
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom
  Velikost legla: 6 – 10 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Prvotna domovina je Škotska, kamor so jih v 5. stoletju prinesli iz Rimskega imperija. Sodobna zgodovina Škotskega ovčarja pa se je začela v času vladanja kraljice Viktorije, ki se je takrat začela zanimati za ovčarske pse in je na gradu Balamoral na Škotskem kupila nekaj psov za svojo psarno. Tako se je začela oblikovati pasma kot jo poznamo danes. Škotski ovčar je bil predvsem ovčarski pes, šele kasneje so ga spoznali tudi kot družinskega prijatelja.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Škotski ovčarji so energični, igrivi, senzibilni, prijazni, zvesti in jih je preprosto šolati. To so izredno inteligentne živali, ki obožujejo človeško družbo. Radi so s svojo družino. Niso agresivni, kljub temu pa niso zaupljivi do ljudi, ki jih ne poznajo. So izredno inteligentni, vendar pri učenju ne smemo uporabljati nobene sile, saj so zelo nežni in občutljivi. Za pse čuvaje so mnogo preveč prijazni, vendar bodo z lajanjem vselej opozorili na prihod neznancev.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Škotski ovčar uživa v družbi drugih živali, vendar ga lahko tu in tam ovčarski nagon prevzame in jih bo zganjal. Z drugimi psi se dobro razume, če je ustrezno socializiran.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Odlično se razumejo z otroki vseh starosti. Čeprav bo do otrok nežen in zaščitniški, pa mlajše otroke v družbi psa vselej nadzirajte.  DLAKA
  Kratka, trda, gosta in priležna zgornja dlaka, z zelo gosto podlanko. Barva dlake je soboljevo bela, tribarvna (črno-rjava-bela) ali pisana oziroma marmornata.

  NEGA
  Nega je dokaj nezahtevna, krtačenje se priporoča enkrat na teden, da odstranimo odmrle dlake in umazanijo. Kopanje po potrebi.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Škotski ovčarji so relativno zdravi. Nekateri so lahko nagnjeni k prirojenim očesnim napakam (atrofija mrežnice), preobčutljivi na zdravila, imajo lahko težave s kolki (akutna šepavost, artritis), nagnjeni so tudi k zasuku želodca in epilepsiji. Njihovi smrčki so občutljivi na sonce, zato jim moramo zagotoviti ustrezno zaščito.

  VZGOJA IN TRENING
  Ni jih težko vzgojiti in so izredno poslušni. To so naravni ovčarji, ki že kot mladički občutijo potrebo po zganjanju, poskušalo bodo celo ljudi spraviti v skupino, česar jih moramo odvaditi. Priporočljiva je zgodnja socializacija, predvsem zato, da se bo kuža razumel dobro tudi s tujci. Treniramo jih nežno, samozavestno in dosledno, sicer lahko postanejo trmasti in divji. Dobri so v agilityu, poslušnosti in ovčarskih dejavnostih.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dolgi dnevni sprehodi ali tek so nujno potrebni, ker je to zelo energičen pes, ki se ne utrudi zlahka. Udejstvovanje v različnih športnih aktivnostih, možnost prostega gibanja v naravi in igre z družino mu bodo v veliko veselje.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se počuti v mestu in na vasi. Lahko živi v stanovanju, še bolje pa se bo počutil v hiši in živel tudi zunaj, kjer bo lahko nemoteno tekal po varno ograjenem dvorišču.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR