Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Zajčar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 18 kg - 27 kg
  Višina: 48 cm -53 cm
  Barva: tribarvna črna, bela rdeče-rjava, limonina, bela in rdeča, črno-rjava in rdeča
  Dolžina dlake: kratka, gosta, trda
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor:  hiša z velikim vrtom, lahko pesjak;
  Velikost legla: 7 – 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine z majhnimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Kljub različnim zgodbam o starodavnem izvoru Zajčarja, je najbolj verjetno, da so bili vzrejeni s križanjem psov iz družine Lisičarjev (Ameriški lisičar, Angleški lisičar, Dumfriesshirski lisičar). V Združenih državah Amerike obstajajo Zajčarji že vse od kolonialnih časov, uporabljajo jih za lov na lisice in zajce še danes. Obstaja dve različici: lovski in razstavni psi. Lovski so vzrejeni za lov in terensko delo, razstavni pa za pasja lepotna tekmovanja. Pri nas je pasma redka in dokaj nepoznana.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Zajčar je igriv, vesel, ljubeč in inteligenten. Rad živi v skupini več ljudi ali psov, še bolje oboje. Zelo je navezan na družino in ne mara biti več ur sam, saj bo v osamljenosti postalo njegovo vedenje uničevalno. Obožuje čohanje po trebuščku in tega nikoli ne bo zavrnil. Do tujcev je zadržan, vendar nikoli agresiven. Kljub temu, da veliko laja na neznane stvari, ni najboljši pes čuvaj. Nadvse rad raziskuje in pohajkuje. Zajčarji so na splošno zelo vokalni psi, ki poleg lajanja uporabljajo tudi druge načine komuniciranja (stokanje, cviljenje, zavijanje,…).

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se ujame z drugimi psi, vendar je potrebno paziti pri hišnih glodavcih, ki jih hitro lahko zamenja za svoj plen. Z mačkami ni težav, če so skupaj odraščali in so primerno socializirani.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  V družbi otrok se odlično počuti in bo z njimi izredno nežen. Je igriv, prijazen in ni agresiven. Pri zelo majhnih otrocih je potreben nadzor odrasle osebe, predvsem zato, da se otroci ne bi pasjega veseljaka prestrašili.  DLAKA
  Zajčar imajo kratko, fino, trdo in sijočo enojno dlako. Običajno je kožuh tribarven: bela rdeče-rjava, limonina, bela in rdeča, črno-rjava in rdeča.

  NEGA
  Občasno krtačenje je dovolj, da odstranimo odmrlo dlako in nečistoče. Kopanje izvajajte le, če je nujno potrebno, raje pa uporabite suhi šampon ali ga zgolj zdrgnite z vlažno krpo. Priporoča se redna skrb za blazinice tačk, kremplje, zobe in ušesa.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ni znanih posebnih zdravstvenih težav, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi epilepsija, siva mrena in displazija kolkov. Poskrbite, da kužka kupite pri odgovornem rejcu in se pozanimate o njegovih vzrejnih koreninah.

  VZGOJA IN TRENING
  So zelo odločni in pozorni pri vzgoji, vendar zahtevajo nežno in dosledno usposabljanje. Pokazati jim morate, da ste avtoriteta in da vas morajo ubogati na besedo, sicer lahko postanejo trmasti. Zaradi visoke inteligence jih ni posebno težko trenirati. Ta pasma blesti pri agilityu in sledenju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Daljši, živahni dnevni sprehodi so za to pasmo nujni. Še več aktivnosti potrebuje Zajčar, vzrejen za lov. So odlični spremljevalci pri teku, kolesarjenju in ostalih športnih aktivnostih. Nekateri psi radi tudi plavajo. Med aktivnostjo se ne priporoča, da so brez povodca, saj lahko hitro zavohajo kaj zanimivega in se podajo za svojim smrčkom.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zaradi izredne aktivnosti niso primerni za v stanovanje in bivanje v mestu. Najbolje se bodo počutili v hiši s srednje velikim dvoriščem, po možnosti kje na deželi, kjer bodo lahko neomejeno tekali. Ker zelo radi raziskujejo je potrebno vrt ustrezno zaščititi z ograjo, saj zelo radi pobegnejo novim dogodivščinam naproti.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR