Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Primerna prehrana kunca je ključna za njegovo dobro počutje in zdravje.
 1. Pravilna prehrana kunca

  Kunci in zajci so herbivori, ki večino svojega časa preživijo ob žvečenju trave, sena in listnate zelenjave. Le primerna vrsta in sestava hrane, količina ter razmerje hranil bo privedla do dobrega stanja gastrointestinalnega in urinarnega trakta, zob, preprečevala debelost in slabo počutje živali.


  Kdo so kunci?

  Domovini kuncev sta Španija in Portugalska. Človek ga je udomačil približno 1000 let pred našim štetjem. Kunec ("domači zajec") se razlikuje od zajca ("divji zajec") v bistvenih značilnostih. Zaradi različnega števila kromosomov ni mogoče križanje med zajci in kunci – torej ne morejo imeti potomcev.


  Kunec je tista poskočna žival, ki nam dela družbo doma. Življenjska doba kunca je v povprečju do 7 let, izjemoma celo 12 let. Telesna teža je zelo različna in je odvisna od pasme: pri majhnih pasmah je običajna teža med 1,10 in 2,75 kg srednje velikih pasmah med 3,50 in 4,50 kg in pri velikih pasmah med 4,50 in 7,00 kg. Samičke so običajno malce lažje od samcev.  prehrana kunca

  Prehrana kunca

  Trava


  Vsebuje približno 20-40% surovih vlaknin, 2-3% maščobe, 15% proteinov, vitamine in minerale. Je odlična vrsta diete, ki jo dopolnimo in popestrimo z čim bolj raznovrstno listnato zelenjavo.


  Seno


  Lahko ga ponudimo namesto trave ali kot popestritev k obroku. Ponudimo ga na različnih mestih v kletki ter odprtega ne hranimo predolgo, saj tako izgublja na hranljivosti. Seno vsebuje približno 29-36% surovih vlaknin in 6-17% proteinov.


  Koncentrati


  Med koncentrate spadajo mešanice z muesliji, ekstrudirani briketi in peleti. Muesliji vsebujejo malo vlaknin in veliko ogljikovih hidratov (predvsem škrob) ter so tako visoko energetski. Omogočajo selektivno hranjenje in ne omogočajo zadostne obrabe zob. Lastniku omogočajo enostaven način hranjenja. Peleti in briketi vsebujejo nekoliko več vlaknin, vendar še vedno ne dovolj, da bi se zagotovile dnevne potrebe. Lahko so preveč energetski in ne omogočajo zadostne obrabe zob. Lastniku omogočajo enostaven način hranjenja. Selekcioniranje hrane ni mogoče.


  Zelenjava


  Priporoča se listnata zelenjava. Ta vsebuje veliko vode in malo vlaknin. Ko jo prvič ponudimo kuncu, jo uvedemo postopno, da se navadi in adaptira mikroflora v cekumu (slepem črevesu). Listnata zelenjava naj bo raznolika. Katero sadje in zelenjavo mu lahko ponudimo, preberi v članku: .  Sestava obroka kunca  Sestava obroka

  Najbolje bi bilo, da 70% obroka sestavlja kvalitetna trava oz. seno. 28% obroka naj bo listnate zelenjave, zelišč oz. plevela. Le 2% obroka (1-2 mali žlički na dan) naj predstavljajo peleti oz. briketi. Voda naj bo kuncu vedno na voljo.

  Zaradi škodljivih vplivov na zdravje se hranjenje kuncev z dieto, ki vsebuje samo mueslije ne priporoča. Najbolj priporočljivo je, da kunca hranimo s kvalitetnim senom oz. travo (70% obroka), listnatno zelenjavo, zelišči oz.plevelom (28% obroka) ter peleti ali briketi kot priboljšek (1-2 mali žlički na dan).  Mavricija Magister

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR