Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

To je kratka, a zelo intenzivna faza, polna velikih in hitrih sprememb.
 1. Prehodna/tranzicijska faza 13-20 dni

  To je kratka, a zelo intenzivna faza, polna velikih in hitrih sprememb.


  V tej fazi se kužkom počasi odpirajo oči in ušesa. Čeprav se oči odprejo med desetim in šestnajstim dnem, mladiček vidi objekte ali gibanje šele okrog enaindvajsetega dne. Slišijo še ne najbolje, pa tudi vonj in okus še nista dokončno razvita. Prvi zobki se pojavijo okrog dvajsetega dne in takrat nastopi grizenje in žvečenje zaradi srbenja. Počasi se razvija nadzor nad telesnimi funkcijami (odvajanjem). Zavedati se pričnejo sveta okoli sebe, predvsem matere in svojih sorojencev ter določenih predmetov.

  Začeli boste opažati rahle reakcije na svetlobo, zvok in dogajanje okrog njih. Prav tako bodo zaznali ljudi in pričeli opozarjati na njihovo prisotnost. Vse to so le reakcije na zunanje dražljaje, in ne nekakšna zaščitniška drža zaradi čustvene navezanosti ali občutka pripadnosti. Se pa proti koncu faze pričenja čas socializacije, zato se v tem času prične izpostavljanje kužkov novim dražljajem in izkustvom.
  Opazili boste tudi prve poskuse hoje, prvo mahanje z repkom ter oglašanje. Na začetku faze se poskušajo postaviti na noge, kar zgleda kot prevračanje in nerodno kobacanje, proti koncu faze pa se začnejo dodobra plaziti, nastopili pa bodo tudi prvi majavi koraki in nešteti padci.

  V tem času je potrebno mladičke izpostavljati novim dražljajem. Počasi jih seznanite z novostmi, kot so manjše plastične igračke, zmečkan časopisni papir, morda kakšni brisači z vozlom,.. ki bodo kužkom predstavljale nove izzive in ovire v kotilnici. Tako boste spodbudili razvoj prostorskega zavedanja.


  V tem času je tudi idealno, da kužu predstavimo kakšno prijazno mačko ali drugega odraslega psa. Nežno se dotikajte kužkov, pogovarjajte z njimi, jih ljubkujte in to vsakega posebej, vsaj nekaj minut dnevno. Tako jih boste navadili na prisotnost ljudi. Lahko se začne tudi prvo krajše navajanje na nego (pregledovanje, krtačenje). Še naprej jih tehtamo in spremljamo njihov napredek.

  Ne prestrašite mladičkov z glasnimi zvoki, močno svetlobo, nenadnimi gibi in premiki, saj se njihov sluh in vid šele razvijata. Prav tako jih ne odnašajte za daljše obdobje iz kotilnice in stran od matere.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR