Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vestni pasji skrbniki vemo, da je prehrana eden izmed ključnih dejavnikov zdravja in dobrega počutja našega kužka...
 1. Prehrana sodobnega psa

  Vestni pasji skrbniki vemo, da je prehrana eden izmed ključnih dejavnikov zdravja in dobrega počutja našega kužka. Zato moramo biti pozorni pri izbiri primerne hrane zanj.
  Prva izbira je, ali bomo hrano za svojega ljubljenčka kuhali sami doma ali bomo kupili predpripravljeno komercialno hrano - suho ali mokro. Ker je na trgu na voljo veliko različnih blagovnih znamk pasje hrane, je za dolgoročno zdravja zdravje vašega psa pametno poseči po kvalitetnejših, ki jih ponujajo specializirane trgovine za domače ljubljenčke. Samo kvalitetna komercialna prehrana namreč zagotavlja zadosten in ustrezen vnos vseh beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, ki jih vaš pes potrebuje.

  Če se boste odločili, da boste hrano pripravljali sami, poskrbite, da bo ta vsebovala zadostno količino hranilnih snovi ( predvsem vitaminov, mineralov). Priprava doma pripravljenih obrokov zahteva precej znanja, doslednosti in skrbnosti.

  Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili za domače ljubljenčke v obliki praškov, olj ali tablet. Vedno radi priporočamo hladno stiskano lososovo olje s svojimi nenasičenimi maščobnimi kislinami dokazano pomaga pri oslabljenem imunskem sistemu, alergijah, ledvičnih in jetrnih obolenjih, problemih z metabolizmom in izgubi apetita.

  Tako kot ljudje, imajo tudi psi različne prehranske potrebe, ki se spreminjajo glede na posamezna življenjska obdobja. Prehrano pa je treba prilagajati tudi glede na zdravstveno stanje, velikost, aktivnost in presnovo psa. 

  Pasji mladiči


  za uspešno rast in razvoj potrebujejo hrano bolj bogato z visoko kaloričnimi snovmi, zato se priporoča nakup hrane, ki je prilagojena potrebam mladih psov. V tem obdobju rastejo zelo hitro.

  Priporočljivo je tudi hranjenje ob točno določenih urah do 4 meseca starosti večkrat na dan, po dopolnjenih 12. mesecih, ko je večina pasem že odraslih, pa dvakrat do trikrat na dan. Zaradi preobremenjenosti želodca, se hranjenje 1x dnevno ne priporoča.

     

  Odrasli psi


  praviloma potrebujejo manjši vnos beljakovin in maščob, zato se priporoča nakup hrane prilagojene za odrasle pse. S pravilno prehrano in zadostno količino gibanja, lahko uspešno vzdržujemo telesno težo našega ljubljenčka in s tem preprečimo, da bi se prekomerno zredil.

  Veliko število lastnikov se za ohranjanje zdravja svojega štirinožca odloča za nakup prehranskih dopolnil, ki preprečujejo različne bolezni, nudijo podporo kostem in zobem, ter negujejo kožo in dlako.

     

  Starejši psi


  s 7 leti starosti vstopijo v obdobje starostnikov, večje pasme nekoliko prej, manjše leto ali dve kasneje. Pojavljati se začnejo različna bolezenska stanja, težave s sklepi, upočasnita se presnova in prebava. Posledično je veliko število starejših živali nagnjenih k debelosti, ki pa je njihovemu zdravju škodljiva.

  Hrana, prilagojena starostnikom, je manj bogata z beljakovinami, v hrano pa je dodanih več vlaknin, ki spodbujajo iztrebljanje in prebavo.

  Za pse večjih pasem priporočamo dodatek glukozamina in hondroitina, ki skrbita za zdrave sklepe. Zaradi bolezni in obolenj povezanih s starostjo psa, priporočamo pogostejše kontrole pri veterinarju.

     

  Pasji priboljški


  so nepogrešljivi v življenju z našim ljubljenčkom. Prav nam pridejo tako doma kot za učenje, kjer služijo kot pohvala za dobro opravljeno delo ali pa za izkazovanje ljubezni našemu ljubljenčku. Priboljški so idealni tudi za čiščenje zob in splošno zdravje psa. Kljub temu pa moramo lastniki štirinožca pri uporabi paziti, da se dnevni vnos zaužite količine energije kljub poslasticam ne spremeni oziroma je priporočljivo dnevni obrok količinsko zmanjšati.

  Ko se odločamo za nakup priboljška, se je dobro pozanimati, kakšni priboljški so priporočljivi za našega psa. Pasje poslastice so na voljo v različnih okusih, oblikah in velikosti, tako da jih lahko prilagajamo našemu smrčku.

      

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR