Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vestni pasji skrbniki vemo, da je prehrana eden izmed ključnih dejavnikov zdravja in dobrega počutja našega kužka...
 1. Prehrana sodobnega psa

  Vestni pasji skrbniki vemo, da je prehrana eden izmed ključnih dejavnikov zdravja in dobrega počutja našega kužka. Zato moramo biti pozorni pri izbiri primerne hrane zanj.


  pasja prehrana sodobnega psa

  Pravilna izbira pasje hrane

  Prva izbira je, ali bomo hrano za svojega ljubljenčka kuhali sami doma ali bomo kupili predpripravljeno komercialno hrano - suho ali mokro. Ker je na trgu na voljo veliko različnih blagovnih znamk pasje hrane, je za dolgoročno zdravja zdravje vašega psa pametno poseči po kvalitetnejših, ki jih ponujajo specializirane trgovine za domače ljubljenčke. Samo kvalitetna komercialna prehrana namreč zagotavlja zadosten in ustrezen vnos vseh beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, ki jih vaš pes potrebuje.


  Če se boste odločili, da boste hrano pripravljali sami, poskrbite, da bo ta vsebovala zadostno količino hranilnih snovi ( predvsem vitaminov, mineralov). Priprava doma pripravljenih obrokov zahteva precej znanja, doslednosti in skrbnosti. Vsebovati mora natančno določeno razmerje med sestavinami (meso - mišičnina, organi, kosti ter zelenjavo, sadjem in zelišči). Človeška hrana ali ostanki od mize za psa nikakor niso ustrezni, saj vsebujejo preveč ogljikovih hidratov in začimb, nekatera živila pa so za psa celo strupena!


  Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dopolnili za domače ljubljenčke v obliki praškov, olj ali tablet. Vedno radi priporočamo hladno stiskano lososovo olje s svojimi nenasičenimi maščobnimi kislinami dokazano pomaga pri oslabljenem imunskem sistemu, alergijah, ledvičnih in jetrnih obolenjih, problemih z metabolizmom in izgubi apetita. Če ima pes posebne potrebe ali zdravstvene težave, pa se seveda posvetujemo z veterinarjem in upoštevamo njegova navodila glede prehrane in prehranskih dodatkov.


  Tako kot ljudje, imajo tudi psi različne prehranske potrebe, ki se spreminjajo glede na posamezna življenjska obdobja.Prehrano pa je treba prilagajati tudi glede na zdravstveno stanje, velikost, aktivnost in presnovo psa.


  Pasji mladiči

  Prehrana sodobnega pasjega mladiča

  Za uspešno rast in razvoj potrebujejo hrano bolj bogato z visoko kaloričnimi snovmi, zato se priporoča nakup hrane, ki je prilagojena potrebam mladih psov. V tem obdobju kužki rastejo zelo hitro, njihovi razvijajoči se možgančki pa prav tako potrebujejo kar najbolj kvalitetna hranila, saj se pospešeno učijo in spoznavajo svet okrog sebe!


  Vrsta hrane pa je odvisna tudi od velikosti oziroma pasme našega mladička – če imamo doma mladička velike pasme, moramo poskrbeti za primerno prehrano, ki mu bo zagotavljala uravnoteženo količino energije za enakomerno rast, ki ne bo obremenjevala njihovih občutljivih sklepov in okostja. Veliki psi dlje časa odraščajo in potrebujejo mladičkom prilagojeno prehrano tudi do 24 mesecev starosti! Manjše pasme odrastejo hitreje, njim lahko že pri 10 do 12 mesecih ponudimo hrano za odrasle pse.


  Priporočljivo je tudi hranjenje ob točno določenih urah do 4 meseca starosti večkrat na dan, po dopolnjenih 12. mesecih, ko je večina pasem že odraslih, pa dvakrat do trikrat na dan. Zaradi preobremenjenosti želodca, se hranjenje 1x dnevno ne priporoča. Z rednim hranjenjem bomo tudi lažje predvidevali, kdaj bo mladiček potreboval izhod za opravljanje potrebe in si tako olajšali navajanje na sobno čistočo!


  pasja hrana mladič

  Odrasli psi

  Prehrana sodobnega odraslega psa

  Praviloma potrebujejo manjši vnos beljakovin in maščob, zato se priporoča nakup hrane, prilagojene za odrasle pse. S pravilno prehrano in zadostno količino gibanja, lahko uspešno vzdržujemo telesno težo našega ljubljenčka in s tem preprečimo, da bi se prekomerno zredil.

  Veliko število lastnikov se za ohranjanje zdravja svojega štirinožca odloča za nakup prehranskih dopolnil, ki preprečujejo različne bolezni, nudijo podporo kostem in zobem, ter negujejo kožo in dlako. Če imamo doma pasmo, ki je nagnjena k določenim zdravstvenim tegobam, lahko z dopolnili začnemo že preventivno; priporoča se na primer dodajanje glukozaminskih dodatkov velikim psom, da njihove sklepe kar najdlje ohranimo gibčne in zdrave. Seveda pa se vedno najprej posvetujemo z veterinarjem in upoštevamo njegov nasvet.


  pasja prehrana odraslega psa

  Starejši psi

  Prehrana sodobnega starejšega psa

  S 7 leti starosti psi vstopijo v obdobje starostnikov, večje pasme nekoliko prej, manjše leto ali dve kasneje. Pojavljati se začnejo različna bolezenska stanja, težave s sklepi, upočasnita se presnova in prebava. Posledično je veliko število starejših živali nagnjenih k debelosti, ki pa je njihovemu zdravju škodljiva. Tudi pasji starostniki so radi aktivni, zato ne zanemarimo rednih sprehodov in zdravega gibanja!


  Hrana, prilagojena starostnikom, je manj bogata z beljakovinami, v hrano pa je dodanih več vlaknin, ki spodbujajo iztrebljanje in prebavo.

  Za pse večjih pasem priporočamo dodatek glukozamina in hondroitina, ki skrbita za zdrave sklepe. Zaradi bolezni in obolenj povezanih s starostjo psa, priporočamo pogostejše kontrole pri veterinarju.


  pasja prehrana starega psa

  Dodatna prehrana sodobnega psa

  Pasji priboljški

  So nepogrešljivi v življenju z našim ljubljenčkom. Prav nam pridejo tako doma kot za učenje, kjer služijo kot pohvala za dobro opravljeno delo ali pa za izkazovanje ljubezni našemu ljubljenčku. Priboljški so idealni tudi za čiščenje zob in splošno zdravje psa. Kljub temu pa moramo lastniki štirinožca pri uporabi paziti, da se dnevni vnos zaužite količine energije kljub poslasticam ne spremeni oziroma je priporočljivo dnevni obrok količinsko zmanjšati.

  Ko se odločamo za nakup priboljška, se je dobro pozanimati, kakšni priboljški so priporočljivi za našega psa. Pasje poslastice so na voljo v različnih okusih, oblikah in velikosti, tako da jih lahko prilagajamo našemu smrčku. Tudi pri priboljških moramo paziti na kvaliteto sestavin!


  Priboljške za pse najdeš TUKAJ (klik)
  Kako pravilno prebrati deklaracijo na embalaži pasje hrane se naučiš TUKAJ (klik)
  Zakaj je moj pes neješč pa izvem TUKAJ (klik)

  MR. PETOV IZBOR

 2. Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR