Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Eno najpomembnejših povelj, ki se jih mora naučiti vsak kuža, je verjetno povelje »pusti«.
 1. "Pusti!"

  Eno najpomembnejših povelj, ki se jih mora naučiti vsak kuža, je verjetno povelje »pusti«. S tem ukazom lahko preprečimo neželene situacije, na primer krajo piškotov z mize, obisk veterinarja, ker je kuža pogoltnil tableto, ki nam je padla na tla, ali pa zaužitje kakšne strupene oziroma neužitne stvari na sprehodu.


  Učenje poteka v dveh osnovnih fazah. Priporočljivo je, da kužka učimo v mirnem in domačem okolju brez različnih motenj ter takrat ko je tudi on miren in je pred tem že »pokuril« nekaj svoje odvečne energije.  1. Korak
  Pripravimo si dve vrsti priboljškov – običajne in super slastne. Usedemo se pred kužka, v eno roko položimo običajen, v drugo pa super slasten priboljšek. Roko z običajnim priboljškom z odprto dlanjo iztegnemo proti našemu kosmatincu. Ostanemo tiho. Ko kuža hlastne proti temu priboljšku, dlan zapremo. Kuža ne sme dobiti tega priboljška! Ko opazimo, da je kosmatinec izgubil zanimanje za priboljšek, rečemo »priden!« in ga nagradimo s super slastnim priboljškom. Če kuža ne preneha z ovohavanjem in siljenjem v dlan z običajnim priboljškom, roko umaknemo in njegovo obnašanje preprosto ignoriramo.

  2. Korak
  Po desetih sekundah ponovimo rutino. Če tokrat ne hlastne takoj po običajnem priboljšku, ga vedro pohvalimo in nagradimo s super slastnim priboljškom ter počohamo za uhljem. Če se kosmatinec vseeno takoj odloči za običajen priboljšek, dlan hitro zapremo ter ga pohvalimo in nagradimo šele ko izgubi zanimanje za ta priboljšek.

  Čim večkrat ponovimo prej opisana koraka – saj veste, da vaja dela mojstra. Kuža bo kmalu ugotovil, da opustitvi zanimanja za običajen priboljšek sledi nagrajevanje s super slastnim priboljškom.

  Ko naš štirinožni prijatelj osvoji osnovno znanje povelja »pusti«, lahko dodamo k dejanju še verbalno povelje »pusti!« - tako bomo ukaz lahko preprosto uporabili vedno, ko bodo okoliščine tako narekovale.

  Ponovimo zgornje korake, vendar ob iztegovanju roke z običajnim priboljškom proti kosmatincu, rečemo »pusti!«. Na ta način bo kuža asociiral besedo »pusti« s tem, da predmet pred njim pusti pri miru. Ko naš štirinožni prijateljček obvlada osnove povelja »pusti«, lahko ukaz nekoliko nadgradimo, da bo kuža upošteval naše povelje v vsaki situaciji. Nove elemente dodajamo postopoma, da ne bi kosmatinca preveč zmedli.

  Običajen priboljšek položimo na tla pred sabo in rečemo »pusti!«. Če se kuža vseeno odpravi po priboljšek, le-tega hitro prekrijemo z nogo. Če tega ne stori, ga nagradimo s še boljšim zalogajem. Trening lahko preselimo v druge sobe in postopoma ven. Prav tako lahko postopoma povečujemo razdaljo, iz katere ukažemo kužku, da naj nek predmet pusti pri miru. V rutino vnašamo različne motnje – ljudi in druge živali.

  Odličen način vadbe povelja »pusti!« je na vsakodnevnem sprehodu. Po tleh položimo nekaj priboljškov in gremo s kužkom mimo njih. Ta jih seveda ne sme pojesti. Korak dlje je podobna vadba, vendar brez povodca in na domačem dvorišču. Če tudi tokrat kuža na ukaz ignorira priboljške na tleh, si lahko mirne vesti čestitamo. Naš kuža ve, kaj pomeni povelje »pusti«. Naši keksi so sedaj varni tudi na mizi, ki jo kosmatinec doseže.


  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR