Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako prevzgojiti odraslega psa, ki se ševedno ne počuti lagodno v družbi drugih psov ali dražljajev?
 1. Resocializacija odraslih psov

  Če ste v zavetišču posvojili starejšega psa ali če vaš pes v obdobju mladička ni bil ustrezno socializiran, lahko kaže znake negotovosti v nevsakdanjih situacijah. Ta negotovost se najpogosteje kaže v obliki strahu, nervoze ali agresije. To je lahko tudi posledica slabe izkušnje.

  Čeprav je resocializacija oziroma socializacija odraslega psa precej zahtevnejša od socializacije mladička, saj so negativni vtisi že globoko zakoreninjeni v možganih, tovrstna prevzgoja ni nemogoča, zahteva pa veliko predanosti in vztrajnosti! Pomembno je, da psa navadite mirno in prijazno reagirati na situacije, v katerih se bo vsakodnevno znašel.  1. Navajanje na prijeten dotik

  Navadite ga dotikanja in pregledovanja, kot bodo to počeli veterinar in negovalci v pasjem salonu. Ob tem ga ne pozabite pohvaliti in nagraditi s priboljškom. Mnogi psi, ki so živeli na verigi, v boksu ali na ulici, niso navajeni nežnega človeškega dotika – morda so bili navajeni le udarcev in jih je zato strah človeške bližine. Vsak dotik nagradimo in pohvalimo, paziti pa moramo, da ne napredujemo prehit

  2. Socializacija z ljudmi
  Socializirajte ga z ljudmi, začnite z družinskimi člani. Če se pes boji ali se umika, ga nikar ne silite v interakcijo, umaknite se in se sami na primer igrajte z njegovo najljubšo igračko. Psi so po naravi radovedna in zelo socialna bitja, zato bo sčasoma sam poiskal vašo družbo. Takrat ga ne pozabite nagraditi.
  Nato ga sčasoma začnite predstavljati tudi tujim ljudem. To naj poteka postopoma. Povabite enega ali dva prijatelja tedensko na obisk. Psa naj nagovorita z nežnim, prijaznim in umirjenim tonom glasu in naj ne pozabita na priboljške. Mnogi psi se zaradi preteklih travm bojijo določenega tipa ljudi - najbolj pogosto se rešenčki bojijo moških. Naj bo vsako njegovo srečanje z novimi ljudmi prijetna izkušnja.

  3. Navajanje na miren sprehod
  Navadite ga na sprehode brez vlečenja povodca in brez agresije ob srečanju z drugimi psi. Agresija ob srečanju ponavadi izvira iz vodnikovega obnašanja, saj pes začuti paniko, vodnik tesno zategne povodec in miri psa ali nanj kriči, čeprav je to povsem nepotrebno. V taki situaciji ostanite mirni, poskušajte pridobiti njegovo pozornost in ignorirajte prisotnost drugega psa – ko se bo vaš pes osredotočil na vas, ga nagradite. Organiziramo druženje z znanim, dobro socializiranim psom v nadzorovanem okolju.
  Ni potrebno, da se pes na sprehodu »pozdravi« (torej povoha) z vsakim psom, pomembneje je, da se nauči mirno sprehoditi mimo psa in ohraniti pozornost na vodniku.

  4. Socializacija s psi
  Socializirajte ga tudi z drugimi psi – vendar postopoma. Sprva lahko zgolj od daleč opazujete igro drugih psov. Če bo pes mirno sedel in ne bo vznemirjen, ga pohvalite in nagradite. Ko se približa kakšen pes in v kolikor bo vaš pes ostal miren, ga ravno tako nagradite. Igro mu omogočite le, če ste prepričani, da so ostali psi ustrezno socializirani in neagresivni in v kolikor je vaš pes sproščen. Ne silite ga v interakcijo, če na to ni pripravljen.

  5. Hitro v šolo!
  Peljite ga v pasjo šolo, ki sprejema tudi starejše pse. Poleg tega, da se bo naučil (ali obnovil znanje) poslušnosti, se bo v varnem, nadzorovanem okolju pod budnim očesom strokovnjakov tudi socializiral z drugimi psi. Mnoge pasje šole ponujajo posebne tečaje, prilagojene zavetiščnikom.

  6. Bodite pozitivni!
  Vsega se lotite s pozitivnim pristopom. Pustite, da se pes sam približa predmetom, ki ga plašijo. Ne zganjajte panike. Kadar ga bo kakšen dogodek prestrašil, se vedite normalno, ne mirite ga, najboljše je, da ga v takem trenutku ignorirate. Vselej ga nagradite, kadar premaga strah.

  Tako kot pri mladičku je tudi pri resocializaciji odraslega psa pomembna potrpežljivost. Psa socializirajte postopoma in obvezno brez vsakršne prisile – to je pri starejšem psu, ki že ima strah, še toliko bolj pomembno! Interakcijo z objekti strahu naj vselej povezuje s prijetno izkušnjo, zato naj jo vselej spremlja igra, pozornost in nagrada.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR