Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Največja nevarnost vročega poletja in kako se ji izogniti!
 1. Toplotni udar pri psu

  Poletje je tukaj in z njim visoke temperature, žgoče sonce in neusmiljena vročina. Pred njo se skrivamo na vse možne načine; brez sence, klime, sladoleda in hladnega morja ali bazena v poletnih mesecih pač ne gre! Poskrbeti pa moramo tudi za našega najboljšega prijatelja, saj so lahko zanj posledice pregrevanja celo usodne!

  Na žalost kljub opozorilom v medijih ter socialnih omrežjih prav vsako leto ob prvem vročinskem valu skoraj brez izjeme zasledimo tudi srce parajoč naslov, ki nas obvešča, da je vročina zahtevala pasje življenje. Vsi mislimo, da se nam to nikoli ne more zgoditi, pa vendar – kaj je toplotni udar pri psu in kako ukrepamo, če do njega pride?  Psi se, v nasprotju z ljudmi, hladijo le prek izhlapevanja iz jezika in blazinic na tačkah – zato tudi pospešeno sopejo! Tako se lahko ohlajajo v toplem vremenu, ko pa temperatura naraste, pa tudi to postane premalo. Takrat psa nujno umaknemo v senco ali klimatiziran prostor, mu ponudimo hladilno blazino ali plašček, ga hladimo z vodo in nadziramo njegovo počutje. Do toplotnega udara pa pride takrat, ko se pes ne more umakniti iz vročine ali zaradi telesne aktivnosti v vročem vremenu. Zaradi hitrega naraščanja temperature, pa se toplotni udar pri psih najpogosteje zgodi v avtomobilu. Zato v toplejših mesecih psa nikakor ne smemo puščati samega v avtomobilu, niti če je le-ta v senci, niti če imamo le kratek opravek in bomo takoj nazaj!

  Znaki toplotnega udara

  Če pri psu opazimo enega ali več naslednjih znakov, ga nemudoma ohladimo in peljemo k veterinarju:
  - Hitro dihanje, sopenje
  - Pordela, vroča ušesa
  - Omotica
  - Bruhanje, driska
  - Nekoordinirano gibanje
  - Nemirno vedenje

  Kaj storiti v tem primeru?

  Psu moramo nemudoma znižati telesno temperaturo, vendar moramo paziti, da to delamo postopoma, da ne pride do šoka!
  - Psa prestavimo v senco ali hladen prostor
  - Psu damo piti: če je zmožen sam piti, mu ponudimo hladno (ne mrzlo) vodo, če sam ne pije, ga ne silimo
  - Psa hladimo z mlačno vodo ali hladnimi obkladki: ne uporabljamo mrzle vode ali ledu ter psa ne potapljamo v vodo! Hladimo ga postopoma, najbolje po notranjih delih nog in trebuha
  - Nujen čim hitrejši obisk veterinarja!

  Najbolj pomembna je preventiva!


  Čeprav sedaj poznamo znake toplotnega udara in znamo psu nuditi prvo pomoč, pa je učinkovita preventiva seveda izrednega pomena!
  - Na sprehode hodimo le zgodaj zjutraj in pozno zvečer: tako se izognemo najbolj vročemu delu dneva
  - Psa ne sprehajamo po vročem asfaltu: razbeljen asfalt lahko povzroča opekline na pasjih šapicah ter oddaja neznosno vročino!
  - Psa ne silimo v aktivnost: ne mečemo žogice, ne vozimo ga ob kolesu, z njim ne tečemo! Če nikakor ne moremo brez aktivnosti poleti, pa je plavanje s psom najboljša izbira!
  - Psa ne privezujemo, ga ne puščamo v pesjaku ali na vrtu!
  - Psa ohladimo s hladilno blazino, hladilnim plaščkom ali bandano ter mu ponudimo hladilne igrače in zmrznjene poslastice
  - Psa nikakor ne puščamo v avtu!

  Poletje je čudovit letni čas, v katerem lahko s psom maksimalno uživamo, če le poskrbimo za njegovo varnost in udobje!


  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR