Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ena bolj poznanih in priljubljenih rastlin pri akvaristih, zlasti začetnikih, je Anubias.


 1. Anubias-idealna rastlina za začetnike, a pozor!

  Ena bolj poznanih in priljubljenih rastlin pri akvaristih, zlasti začetnikih, je Anubias, bolj natančno različne vrste rastlin iz rodu Anubias.

  Izhajajo iz tropske centralne in zahodne Afrike. Tam se epifitsko razraščajo, po različnih podlagah rečnih bregov, pod krošnjami dreves. V vodi so, rastline v celoti, potopljene načeloma le med deževno sezono. Medtem, ko so listi del leta potopljeni, del leta pa ne, se korenine razraščajo le v vodnem okolju, oz. po dovolj vlažnih podlagah.

   

  Naravno rastišče anubiasa

  V rodu je v akvarijih najbolj zastopana rastlina Anubias barteri.  Je nezahtevna rastlina, ki se jo lahko pritrdi  na kamne, korenine ali umeten material. Če se jo sadi v pesek se ne zakoplje rizoma , temveč samo korenine.

  Uspeva  tako v mehki, kot v trdi vodi. Prav tako ji ne škodi kisla, kot tudi ne bazična voda (pH:  5- 9).
  Tudi temperaturno ni zahtevna. Optimalna T je od 22℃ do 28℃. Ima trde liste, tako da je večina vrst rib ne poškoduje.

  Ključen pogoj za rast te rastline pa je osvetlitev. Rastlina namreč v naravi raste počasi, v senci, pod krošnjami dreves in ne prenaša močne svetlobe. V akvariju moramo posnemati te pogoje. Zasajati, oz. pritrjevati jo moramo  v/na  senčne kotičke. Nikoli je ne umestimo direktno pod žarnico, saj bi se v nasprotnem primeru po nekaj tednih oz. mesecih zgodilo nekaj podobnega fotografiji spodaj:

  Ker ima rastlina veliko listno površino, ker rastejo listi zelo počasi in so obrnjeni proti svetlobi, so idealna podlaga za vse vrste alg, predvsem pa zelene alge.

  Če osvetljavi posvečamo zadostno pozornost, pa lahko dosežemo zelo lep rezultat, kot recimo primer spodaj.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR