Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse, kar morate vedeti o miškah!
 1. Bela miš

  Miš (znanstveno ime je Mus) spada med sesalce, natančneje med glodavce. Trup odrasle miši je veliko 10 cm, rep ravno tako, težka pa je cca. 35-36 gramov.


  RAZMNOŽEVANJE

  Miška spolno dozori s 6-8 tedni starosti, vendar jih pri tej starosti še ne parite, saj so samice še premlade in je to zanje prevelik stres. Samce in samice med seboj ločite po zadnjični in genitalni odprtini tik pod repom. Razdalja med obema odprtinama je krajša pri samicah kot pri samcih. Pri spolno zrelih samcih (6-8 tednov) lahko že vidite spuščena moda.

  Miške se lahko parijo pri približno 50 dneh starosti. Miške so poliestrične, kar pomeni, da imajo več spolnih ciklusov na leto. Brejost povprečno traja 20 dni, v leglu pa je 10-12 mladičev, ki so goli, slepi in gluhi. Mladiči sesajo mleko pri materi približno 3 tedne, nato pa preidejo na trdno hrano.

  Zanimivost: Obstaja 38 vrst miši.

  NEGA, VZGOJA IN UČENJE

  Hitro se učijo in so zelo vesela in igriva bitja, saj se praktično igrajo vsakim predmetom, ki jim ga damo v kletko. Ker so zelo aktivne jih je zabavno opazovati. Če jih navajamo na nas, vas lahko hitro prepoznajo, ter iz roke vzamejo priboljšek, splezajo na roko in stečejo na ramo. So zelo nezahtevne živali, enostavno jih je gojiti, vendar so plašne in z nami se ne igrajo na način kot npr. psi ali podgane.

  Pomembno: Miško primemo za koren repa in nikakor ne za konec repa ali kako drugače saj jo lahko poškodujemo.  BIVALIŠČE IN PRIPOMOČKI

  Velikost bivališča je odvisna od tega koliko mišk bomo imeli. Površina tal velika 200 cm2 in visoka vsaj 12 cm po zakonu zadostuje za eno samico z leglom. Vsekakor je priporočljivo da je terarij steklen, vrh terarija naj bo žičnat vendar moramo biti pri tem zelo pazljivi, da je le ta mreža gosto pletena. V kolikor bi radi imeli terarij lesen morate vedeti, da les vpija tekočine in vonjave in tako s časoma začne oddajati neprijeten vonj.

  Zaželeno je, da ima miška v terariju veliko lesenih izdelkov za plezanje, tunele, lestve s katerimi se bo igrala in tudi vam popestrila opazovanje v terariju. Za nastilj v terariju uporabite žagovino, lesne pelete, konopljin nastilj ali podobno, kar dobro vpija tekočine in nudi primerno podlago. V terarij pa dodamo tudi nekaj papirnatih brisač ali wc papir (ne sme biti odišavljen ali obarvan), ki ga miške potrebujejo za pripravo ležišča oz. gnezda. Terarij namestite v prostor s sobno temperaturo in dnevno svetlobo, na suho mesto, kjer ni vlage ali prepiha, saj so precej občutljive.

  PREHRANA

  Miši se večinoma, tako kot v naravnem okolju prehranjujejo z različnimi žiti kot so: koruza, oves, ječmen, pšenica… Prehranjujejo se tudi s senom, sončničnimi semeni, suhim kruhom in tudi z zelenjavo. Miške v ujetništvu lahko hranite s tovarniško pripravljeno hrano, ki predstavlja popolno hrano za te hišne ljubljenčke. Kljub pripravljeni popolni hrani pa jim lahko občasno ponudite kak priboljšek kot sta sveža zelenjava in sadje (korenje, zeleni deli rastlin, jabolka,...), vendar ne pretiravajte, da ne pride do driske. Miške imajo zelo rade tudi sir, testenine, sončnična semena, semenske palčke, priboljški za miške, ki jih dobite tudi v trgovinah. Pazite pa na količino – saj so majhne živali, ki potrebujejo zelo majhne količine teh dobrot.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR