Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Čudovita pisana ribica, ki je zelo priljubljena prebivalka mnogih akvarijev.
 1. Betta splendens – v naravi!

  Kje na svetu živijo bette?

  Betta spl. prihaja iz predelov Vietnama, Malezije, Tajske in Kambodže, v porečjih reke Mekong in Chao Phraya. Najdemo jih v riževih poljih, jarkih za odvodnjavanje, porečjih in manjših potokih. Ta del tropske regije ima v zimskem času dokaj nizke temperature, le okoli 10 stopinj Celzija, vendar je večina leta precej topla, s temperaturami višjimi od 35 stopinj. Količina padavin je odvisna od časovnega obdobja. Od zelo malo dežja v sušnem obdobju, do dnevnega deževja v monsunski sezoni. Kot hišni ljubljenček, betta najbolje živi v toplem prostoru z  grelcem za uravnavanje temperature, voda pa naj se ohranja na približno 24-26 stopinj, mrzla voda jim ne ugaja.  Kakšen je nijhov naraven prostor?

  Bette živijo v riževih poljih in porečjih. Njihovo naravno območje je veliko približno okoli 30m2. Področja, na katerih živijo, so razmeroma plitva in mogočna z vegetacijo(koreninami riža v polijh …), potoki so počasi pretočni in v sušnem obdobju zlahka izparijo. Ko se to zgodi, so bette prisiljene živeti v plitvih lužah, kjer lahko preživijo le kratek čas. Za razliko od drugih tropskih rib lahko betta dobi kisik iz zraka, tako da hodi dihati na gladino. Bette so tudi odlični skakači in uporabljajo ta talent, za premagovanje majhnih luž do večjega vodnega območja.

  Ribice rodu betta  lahko zato gojimo v majhnih akvarijih, vendar le za kratek čas, saj jim s tem močno skrajšamo življensko dobo.


  Prehrana v bettinem naravnem okolju

  Betta je vsejeda ribica.  Jé žuželke, ličinke žuželk in tudi rastlinsko hrano. V Aziji, obstaja veliko različnih letečih hroščev, ki so super za dosledno raznoliko prehrano bett.. Ličinke muh in komarjeve ličinke, potrebujejo vodo, da  izležejo jajca in tam so takoj na voljo bettam. Te ličinke vsebujejo veliko beljakovin. Bette pa poleg tega potrebujejo tudi vlaknine, da njihova prebava normalno deluje, torej da se prepreči zaprtje – najpogostejši ubijalec akvarijskih bett. V svojem naravnem okolju, dobijo svoje vlaknine iz eksoskeletonov žuželk in rastlinskih vlaken.


  Od kod izraz »bojna ribica«?

  Glavno  vprašanje je pogosto, kako bette preživijo v naravi, brez ubijanja med seboj? V naravi, med vsemi koreninami riža, v riževih poljih, se bette večinoma sploh ne srečujejo, če pa se, pa skoraj gotovo  samica ubije samca. Lahko se ubijajo tudi samci med seboj. Samci so visoko teritorialni in ne spustijo drugega samca na svoj teritorij. Samec v divjini naredi gnezdo iz sline in zračnih mehurčkov, nato pa počaka na plodno samico, okoli katere se ''ovije'' in z nje iztisne jajca, ki jih tudi oplodi in jih varno shrani v svoje gnezdo. Ta jajca tudi redno neguje in varuje pred škodljivci. Varuje jih do izvalitve ali v nasprotnem primeru (prihod drugega samca ali drugega vsiljivca) do pogina ribe in iz tu tudi izhaja ime ''bojna ribica''.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR