Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Do tega obdobja se običajno že zaključi rast psa v višino, medtem, ko bo še vedno pridobival na teži.
 1. Čas pasje adolescence

  To je čas pasje adolescence. Do tega obdobja se običajno že zaključi rast psa v višino, medtem, ko bo še vedno pridobival na teži, zaobljenosti in mišični masi. Prav tako se bo mladičkova dlaka v tem obdobju zamenjala z odraslo. Čeprav vaš mladiček še ne bo emocionalno zrel, bodo samci začeli dvigovati nogo pri uriniranju. Prav tako jih bodo začele zanimati psičke v gonji. Pri samičkah se bo pojavila prva gonitev, nekje med šestim in dvanajstim mesecem.


  Za to obdobje značilno, da imajo psi ogromno energije, zato je pomembno, da nadaljujete s strukturirano vzgojo, igro ter mnogimi aktivnostmi. Nadaljujte z vzgojo in šolanjem ter utrjevanjem predhodno naučenega vedenja. Tako boste vzgojili dobro socializiranega psa, ki bo poznal pravila obnašanja v družbi z drugimi psi, živalmi ter ljudmi, v vseh situacijah. Hkrati boste z osvajanjem novega znanja gradili in utrjevali samozavest pri psu, ki bo lahko ublažila nastop druge faze strahu.  V tem obdobju se vam bo lahko zdelo vedenje vašega psa nenavadno in nerazumljivo. Ne se čuditi, če se bo vaš na splošno drzen, družaben in neboječ kuža kar na lepem bal novih situacij, zvokov, predmetov, ljudi ali psov. V skrajnih primerih bo lahko kazal strah tudi pred že znanimi, kar običajno zmede lastnika, saj ne razume zakaj je prišlo do te spremembe oziroma strahu brez očitnega razloga. Za to fazo razvoja je namreč značilna ponovna plašnost in ojačena boječnost, pri nekaterih psih pa se lahko pojavi tudi večja agresija oziroma bolj reaktivni odzivi. Psiček si lahko začne prisvajati in braniti svoj prostor in svoje stvari, s čimer vas bo ponovno testiral kot vodjo krdela.

  Druga faza strahu je povezana s hormonalnimi spremembami v obdobju spolnega dozorevanja ter hitre rasti. Ker je tovrstnih obdobij hitrih rasti lahko več (še posebej pri večjih pasmah), se lahko ta faza večkrat ponavlja skozi odraščanje oziroma spolno dozorevanje. Nekateri psi bodo šli skozi to obdobje hitro in neopazno, medtem, ko bodo pri drugih opazne spremembe vedenja, še posebej v neznanih situacijah. Pogosto gredo manjše pasme skozi to fazo bolj zgodaj in hitreje kot večje, ker slednje dalj časa spolno dozorevajo.

  Ključne lastnosti lastnika v tej fazi ponovnega strahu so potrpežljivost, mirnost in prijaznost. Kužku dovolite, da se sam, v svojem tempu in na svoj način sooči s tistim, kar ga plaši. Priporoča se, da se na njegove nenadne strahove ne odzivate burno in emocionalno – ga ne začnete tolažiti ali ga celo vzamete v naročje – saj s tem psičku potrdite, da je njegov strah upravičen in nagrajujete njegovo vedenje. Prav tako ga ne smete siliti naj bo pogumen ali v prisilno konfrontacijo. Grobo ravnanje in ostri toni bodo še dodatno podkrepili njegov strah. Najbolje je, da ostanete v tovrstnih situacijah mirni, se obnašate kot običajno (kot da niste opazili njegovega strahu) ter s tem nakazujete, da ni nobenega razloga za preplah in paniko.

  Čeprav od začetka poudarjamo kako pomembno je, da psičku predstavljate trdnega in odločnega, vendar razumevajočega in potrpežljivega vodjo, zna biti ravno v tem obdobju to vodilo na preizkušnji in še kako pomembno za uspešno prebroditev te faze razvoja. Da boste lahko uspešno rešili tovrstne situacije morate biti potrpežljivi, nežni in razumevajoči! Kužka počasi in postopoma soočite z njegovim strahom s pomočjo hrane, njegove najljubše igračke ali pohvale.

  Pomembno je, da pozitivno spodbujate in okrepite zaželeno vedenje – s pohvalo in priboljški – ter da ga ne kregate zaradi neobičajnega vedenja. Kadar opazite, da se je psiček nečesa ustrašil, reagirajte mirno in z lastnim vedenjem poizkušajte pokazati, da ni razloga za preplah. Na primer, ko se kužek ustraši nove osebe, mirno pristopite k njej, jo ogovorite ali celo objemite. Če se kužek ustraši stopnic, nemoteno zakorakajte po njih. V primeru, da se ustraši vhoda skozi vrata ali ne želi v nek prostor, temu ne posvečajte pozornosti, ampak vstopite kot običajno. S tovrstnimi ravnanji mu boste sporočali, da ni nevarnosti in da ni razloga za strah. Izredno pa je pomembno, da kontinuirano nadaljujete z vzgojo in šolanjem!

  Znotraj tega obdobja se nahaja tudi tako imenovana pod-faza »selektivnega sluha«, ki se običajno pojavi med petim in devetim mesecem starosti. Takrat se pogosto dogaja, da se vaš navihani psiček pretvarja, da ni slišal vašega ukaza ali odpoklica in veselo nadaljuje s svojim trenutnim početjem. Kot pravi najstnik se bo obnašal, kot da je njegova trenutna aktivnost pomembnejša od vaše želje oziroma ukaza. Vendar ni potrebe za preplah, tudi ta faza mine. Najpomembnejše je, da vas to ne zmoti ali zmede. Redno nadaljujte s šolanjem in utrjevanjem vzgoje ter zastavljenih pravil obnašanja in ta neljuba faza bo hitro in skoraj neopazno minila.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR