Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse kar morate vedeti o činčilah!
 1. Činčila

  Ime: činčila - chinchilla brevicaudata
  Družina: viskači – viskaciidae
  Red: glodavci - rodentia
  Razred: sesalci – mammalia

  Činčila je južnoameriški glodavec, ki živi v gorah nad drevesno mejo, v skalnatih stenah z redkim rastlinjem in v neporaščenih visokih planotah, tja do 3000m nadmorske višine. Zelo dobro prenaša nizke temperature, saj jo njen neverjetno gosti kožuh varuje pred hudim mrazom. Meri

  30-40cm, težka je do 400g. Je ljubka živalca manjše rasti, ki se nepoznavalcem po večini na prvi pogled zdi podobna miši, zaradi česar se jo je pravzaprav tudi oprijel vzdevek zajčja miš, je tudi v Sloveniji vse bolj priljubljen domači ljubljenček, čeprav vsaj zaenkrat še zdaleč ni tako razširjena, kot so na primer hrčki ali morski prašički.

  NEGA, VZGOJA IN UČENJE

  Je zelo inteligentna žival, ki se jo da z malo potrpežljivosti zelo udomačiti. Ko se udomači je na svoje najbližje zelo navezana. Je zelo lahko podkupljiva s posebnim posladkom za činčile, tanko rezino jabolka, posušenimi cvetovi kamilic, zelo rada pa poseže tudi po surovem rižu. Ko jo izpustimo iz njenega doma, moramo paziti, da nam ne pogrize žice in vodnike, sobne rastline in leseno pohištvo, tako kot tudi vsi ostali glodavci. Zelo rada ima da jo božamo pod vratom okoli ušes in po glavi. Ima dve posebno veliki pozitivni lastnosti pred ostalimi glodavci: ker malo pije nima telesnega vonja in ima zelo dolgo življenjsko dobo. Znano je, da pri ljudeh, ki imajo običajno alergije ob stiku z glodavci in drugimi dlakavimi živalmi, le tega pri činčili ni. Činčila lahko ugrizne.

  HRANA

  Prehranjuje se s semeni, zelenjavo, sadjem in žuželkami ter senom. V ujetništvu je priporočljivo hraniti jo z zanjo posebej pripravljeno hrano z vitamini. Hranimo jo v večernih urah vendar naj hrane ne bo preveč. Činčili zelo hitro rastejo zobje, zato jih mora redno brusiti, ponudimo ji kos mehkega lesa (nikakor ne hrastovega ali kostanjevega – vsebujeta tanin), kamen za glodavce ali siporeks. Živi od 11 do 20 let v ujetništvu, če je dovolj aktivna, v naravi pa tudi do 30 let.

  BIVALIŠČE IN PRIPOMOČKI 


  Je zelo spretna žival, ki rada pleza, skače in teče, zato rabi večjo kletko ali terarij z veliko plezalnimi vejami. Za ohranjanje čistega kožuščka potrebuje činčila poseben pesek, v katerem se 1x dnevno okopa. S tem je njena dlaka voljna in gosta. Lahko jo tudi češemo s posebnim gostim glavnikom. Nikdar pa je ne smemo kopati v vodi. Kletka za činčilo naj bo kar se da velika in opremljena z vejami ali policami na katere lahko skače. Njen prostor naj ne bo izpostavljen prepihu, ker si lahko prehladijo oči. Nameščena naj bo v prostoru, kjer temperatura nikoli ne pade pod 18°C. Priporočljivo je, da jo večkrat spustimo iz kletke oz. terarija in se z njo igramo. Zelo rada pleza in skače po svojem lastniku.

  RAZMNOŽEVANJE 

  Spolno zrela postane pri 6 najkasneje v 8 mesecu, koti lahko 1-2x letno 2-3 mladiče, ki so takoj poraščeni z dlako in zelo hitro že samostojni. Činčila ima zelo mehak in topel kožušček, zato jih kruto gojijo za potrebe krznarske industrije. Običajno je sive barve lahko pa tudi črne, bele in rjave.

   

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR