Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

To je čas pasje socializacije, primarna se odvija med tretjim in petim tednom, sekundarna pa med šestim in dvanajstim tednom.
 1. Faza pasje socializacije 3-7 tednov

  To je čas pasje socializacije, primarna se odvija med tretjim in petim tednom, sekundarna pa med šestim in dvanajstim tednom. Sedaj se odvija mladičkov mentalni razvoj. Hitrost mentalnega razvoja temelji na kompleksnosti njegovega okolja ter raznolikosti dražljajev in izkustev.


  To je obdobje, ko mladički potrebujejo ogromno igre s svojimi sorojenci. Načina igre ne popravljajte, tudi če je videti grob. V tej fazi se pri mladičku dokončno razvije zavedanje, da je pes in kaj pomeni biti pes – kakšno je tipično pasje vedenje. Takrat se skozi interakcijo začnejo razvijati vsi odnosi med mladički in mamico. Od petega tedna dalje mamica uči mladičke osnovnih pasjih manir. Postane nestrpna in jih začne disciplinirati (nanje renči, laja, jih uščipne) ob neželenem vedenju. Mladiček se tako rekoč uči pravil pasjega bontona – psički se naučijo, kakšno je primerno vedenje, saj se kaznovanje preneha kadar ubogajo in se psici podredijo. Skozi igro se učijo hierarhije odnosov, raznih vlog, posameznih gibov ter kako njihova dejanja (lajanje, grizenje, borba, lovljenje...) vplivajo na ostale pasje člane. Prav tako začnejo prepoznavati pomene posamezne drže telesa in obrazne mimike (npr. kazanje zob, mahanje z repkom) ter kaj pomenijo določeni pasji zvoki (lajež, javkanje, renčanje, tuljenje). Tako ugotovijo kako naj te zvoke in držo telesa uporabijo kadar želijo komunicirati z drugimi psi. Med igro se naučijo tudi inhibicije ugriza – ko psiček drugega premočno ugrizne, le-ta zajavka, igra pa se preneha. Zavedanje, da pes ne sme ugrizniti premočno se v njem zakorenini, zato tudi kasneje med igro z drugimi psi ali človekom ne bo ugriznil premočno. Psi, ki so bili prekmalu odvzeti iz legla ali niso imeli tovarišev za igro, tega zavedanja nimajo, kar otežuje njihovo kasnejšo interakcijo v družbi.  Da bo lahko psiček razvil ves svoj genetski potencial, je izredno pomembno, da ta čas preživi skupaj s svojo pasjo družinico, kajti učenje poteka skozi nešteto interakcij med njimi. Mladički, ki so odstranjeni iz legla pred sedmim tednom starosti (mnogo prezgodaj), razvijejo značilne socialne in čustvene manjke. Pogosto imajo težave z drugimi psi, z učenjem, ne razumejo moči svojega ugriza in postanejo problematični za vzgojo ali celo agresivni.
  To je eno izmed najbolj ključnih obdobij v pasjem življenju, saj se v tem času uči temeljne življenjske lekcije – pravil pasje interakcije ter sprejemanje discipline in vzgoje. Nekje okrog 5 tedna je možgansko valovanje enako kot pri odraslem psu, vendar je psiček še neizoblikovan kos gline. Najprej ga bodo oblikovali mama ter bratci in sestrice, vzreditelj s pravilno vzgojo in aktivnim ukvarjanjem, na koncu pa še novi lastnik.
  Ker se mladički v tem času sprehajajo po celotnem stanovanju je pomembno, da jih zaščitite pred nevarnostmi - odstranite ostre predmete, ogradite strme stopnice, pospravite v omare razne strupe, na višje police prestavite strupene lončnice, onemogočite jim dostop do električnih kablov, zavarujte ogenj, itd.

  Pri štirih tednih začne mamici usihati mleko. Dojenje zaradi rastočih ostrih zobk zanjo postaja neprijetno, zato je do mladičev manj potrpežljiva. Takrat lahko mladičke postopoma začnete navajati na pasjo hrano, čeprav bodo hkrati še nekaj časa sesali tudi mamino mleko.
  Med četrtim in petim tednom lahko mladičke izpostavite več in bolj močnim dražljajem – glasnejši radio ali televizija, zvok sesalca, pomivalnega stroja, telefona, sušilca za lase, itd. Po dva mladička skupaj (vsakič naj bosta različna) lahko peljete na par minutno vožnjo z avtom. V gnezdo lahko postavite pasji box oziroma transporter, da se mladički navadijo nanj in ga v miru raziskujejo.
  V petem tednu lahko pričnete z osnovno vzgojo (sedi, stoj, lezi, počakaj, hoja ob vrvici), navajanjem na hišna pravila in čistočo. Ustvariti morate prostor za opravljanje potrebe, ki je ločen od gnezda (pasja plenička oziroma časopisni papir, ali pa jih peljite na dvorišče). Mladički morajo jasno razlikovati med prostorom za spanje in prostorom za opravljanje potreb. Če se v tem času tega ne bodo naučili, bodo imeli kasneje probleme s čistočo ob privajanju na nov dom.

  Dober vzreditelj lahko že mladiče v leglu navadi na sobno čistočo, kar novim lastnikom neizmerno olajša vzgojo in življenje z novim družinskim članom.

  Vsa vzgoja naj poteka izključno skozi pozitivne izkušnje – pohvalo, priboljšek in nagrado. Za vsako dobro in zaželeno vedenje jih nagradite. Nikdar pa jih ne kaznujte ob neželenem vedenju.
  Med petim in šestim tednom je vaše oziroma vzrediteljevo individualno ukvarjanje z vsakim mladičkom posebej (vsaj 10 min dnevno) najbolj pomembno za njegov uspešen razvoj in socializacijo ter kasnejšo neproblematično ločitev od svoje pasje družine. Zato ga morate vsak dan za nekaj časa ločiti od ostalih, da se počasi navaja biti sam z vami. Takrat se njim se pogovarjajte, igrajte in ga negujte (skrtačite, preglejte vse dele telesa, postrizite krempeljčke). Sedaj mu tudi predstavite zunanji svet skozi kratke sprehode.
  Nastavite mu ovire katere naj premaga in probleme katere naj reši – npr. tunel skozi katerega mora iti, vrata, ki jih mora odriniti, prepreka čez katero mora splezati, skriti priboljšek do katerega mora najti pot. Pustite, da vleče kakšno igračo ali brisačo za seboj, venda ne v prisotnosti ostalih mladičkov, da ne pride do ravsanja in borbe za ta predmet. Naj se v tem času sreča tudi z dvigali, ograjami, stopnicami, vožnjo v košari na kolesu, itd. Seznaniti ga morate namreč s stvarmi, ki mu povzročajo težave in ovire. Pustite, da jih sam premaga oziroma razreši. Ko doseže uspeh ga vedno veselo nagradite. Tako boste krepili njegovo samozavest in veselje do novih izzivov.

  Nikakor in v nobenem primeru ne smete mladička v tem obdobju odstraniti iz gnezda in izolirati od ostalih!
  Tudi, če se igrajo grobo in divje, ne posegajte v igro.
  Ne vmešavajte se v dinamiko mamice in mladičkov. Pustite mamici, da sama odloča kdaj je z mladički in kdaj ne. To je naraven proces, ko jih sama postopoma oddaljuje od sebe in jim omogoča samostojno odkrivanje sveta okoli njih.
  Nikoli ne kaznujte mladičkov za napake ali neželeno vedenje. Če jih ujamete pri neželenem ravnanju, jih okarajte z izbrano besedo (npr. »ne«, »fuj« ali »narobe«), nikoli pa jih fizično ne kaznujte.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR