Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ali vaš kuža spi pri vas?
 1. Je dobro spati v postelji skupaj s kužkom?

  Lastniki psov radi kdaj pa kdaj pocrkljamo svoje ljubljenčke, zato jim včasih dovolimo tudi skok v našo posteljo. Večina se jih bo zagotovo z veseljem odzvala našemu povabilu, vendar se je dobro pri tem vprašati, kakšne so prednosti in slabosti spanja psov v naši postelji.


  Nedavne raziskave Ameriške zveze za izdelke namenjene hišnim ljubljenčkom, so postregle z zanimivimi rezultati. Skoraj polovica psov spi skupaj z lastniki, vendar so to v večini primerov psi manjših pasem , večje pasme pa imajo tako dovoljenje le pri dobri tretjini skrbnikov kužkov.  Nevšečnosti


  Spanje z našimi kužki privede tudi do nekaterih manjših nevšečnosti. Hišni ljubljenček se lahko npr. polula oz. v najslabših primerih pusti celo trdovratnejši madež. Že omenjene ameriške raziskave so pokazale, da polovica lastnikov, ki trpi zaradi težav s spanjem, kot glavni razlog navaja spanje poleg spečega psa. V premajhni postelji pa lahko postane pes moteč dejavnik tudi med obema partnerjema, predvsem zaradi možnega pomanjkanja prostora in s tem povezanim kakovostnim spancem.

  Ne zanemarimo zdravja in higiene

  Preden povabimo psa v našo posteljo, je treba upoštevati zdravstveni vidik spanja s hišnim ljubljenčkom. Zagotovo se spanje s psom odsvetuje lastnikom, ki kažejo ali so v preteklosti kazali znake astme in alergij, povezanih s hišnimi ljubljenčki in njihovo dlako. Pes lahko na skrbnika prenese tudi morebitne bolhe ter mikroorganizme.

  Določanje pravil je pomembno

  Seveda je pristop k različnim metodam "kaj kuža sme in kaj ne" treba prilagoditi karakternim značilnostim vašega ljubljenčka. V splošnem pasji inštruktorji močno odsvetujejo predvsem spanje z nekontrolirano agresivnimi kužki. Ti lahko zaradi želje po zaščiti postelje oz. osebe v njej izkažejo agresijo ob nepravih trenutkih. Popolnoma običajno je, da mnogo psičkov zaradi svoje razigranosti željnih pogoste pozornosti in igre. Toda treba ga je naučiti, da lahko kdaj, v odgovor sprejme tudi besedi "ne sedaj" in mirno počaka pred posteljo. V primerih, ko se nam pes pridruži v postelji, mu moramo prav tako jasno povedati, na katerih delih je spanje dovoljeno in kje ne (v izogib nevšečnostim je priporočeno spanje kužka pri nogah) ter jasno pokazati, da si nočnega odrivanja ne želimo.

  Poiščimo rešitev, ki bo najboljša za oba

  V primeru, da že dolgo časa spimo s svojim kužkom in imamo v njegova dejanja dovolj zaupanja, vsekakor ni razloga, da bi karkoli spremenili in spanje z njim prekinili. Vsem morebitnim težavam pa se bo najlažje in najbolj zanesljivo izogniti tako, da psičku priskrbimo miren nočni kotiček v njegovem osebnem ležišču. Manj pozornosti ponoči pa lahko nadomestimo tako, da mu jo čez dan posvetimo nekoliko več.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR