Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Po tem, ko ste se odločili za nakup novega psa, se je potrebno na novega člana družine temeljito pripraviti.
 1. Kaj potrebujemo za mladička?

  Po tem, ko ste se odločili za nakup novega psa, se je potrebno na novega člana družine temeljito pripraviti. Za kužka potrebujete določeno opremo in nekatere druge stvari, ki poleg vašega časa in pozornosti pogojujejo njegovo kvaliteto bivanja.
  Seznam nujnih stvari, ki jih boste potrebovali za svojega kužka, lahko strnemo v naslednje alineje:

  • Povodec – klasičen ali flexi, glede na to kateri je bolj primeren za vas in vašega mladička. Čeprav lastniki običajno raje uporabljajo flexi povodce, saj ti psu omogočajo večjo svobodo, pa so za šolanje primernejši klasični povodci, ki omogočajo boljši nadzor nad psom.

  • Ovratnica ali oprsnica: obstaja vrsta različnih ovratnic in oprsnic, seveda pa ni vsaka primerna za vsakogar. Odločite se za kvaliteten in vzdržljiv material (najlon ali usnje), pri nakupu pa s seboj vzemite tudi psa, saj boste tako najlažje ugotovili, ali mu je prav in ali se v njej dobro počuti.

  • Oznaka z informacijami: kljub temu da morajo biti po zakonu vsi psi v Sloveniji označeni z identifikacijskim mikročipom, pa je priporočljivo, da pes nosi tudi zunanjo oznako, ki je vidna s prostim očesom, lahko berljiva in dostopna. Najbolj pogosta in enostavna rešitev je identifikacijska značka na ovratnici, v katero se vgravira ime psa, vaš naslov in kontaktna številka. Druga možnost so ovratnice, na katerih so vaši podatki izvezeni. Ne glede na to za katero možnost se odločite, je izbira zunanje identifikacije pametna izbira, ki vsekakor poveča možnost, da se izgubljeni pes v najkrajšem možnem času vrne k lastniku.

  • Potovalni boks oziroma transporter: je namenjena varnemu prenašanju oziroma prevažanju vašega ljubljenčka na poti do veterinarja, prijateljev, na dopust. Doma lahko psu nudi varno zavetje za spanje. Obstaja vrsta različnih potovalnih zabojev, od plastičnih, do žičnatih. Izbira je običajno pogojena z velikostjo psa, deloma pa tudi z vašimi preferencami.

  • Plenične podloge: dokler se mladiček navaja na čistočo, so plenične podloge in podloge za lulanje nepogrešljivi v vsakem gospodinjstvu, saj nam bodo olajšali čiščenje za našim malim nadobudnežem.

  • Posodici za vodo in hrano: kuža naj ima posodico za hrano in posodico za vodo, le te pa naj bodo ustrezne velikosti glede na velikost psa. Najbolje je, da sta posodici ločeni ter iz materiala, ki se ga da oprati v pomivalnem stroju. Večina posodic ima na zunanji strani dna gumo, ki preprečuje drsenje, ta pa se da odstraniti pred pranjem v stroju. Posodica je lahko keramična, kovinska, plastična,… Izbira je prepuščena vam glede na preference, potrebe in prehranjevalne navade psa.

  • Igračke: igračke izbiramo glede na velikosti psa. Seveda obstajajo različni tipi igrač, ki na različne načine stimulirajo in kratkočasijo naše štirinožce - lahko izberemo interaktivne igrače, igrače, ki jih napolnimo s hrano, žogice za lovljenje in prinašanje, vrvi za vlečenje,… Za vsakega kosmatinca se najde kaj za igro z nami in brez nas.

  • Pripomočki za nego dlake: Za mladičke izbiramo nežne pripomočke za česanje, da mu pri tem ne poškodujemo občutljive kože. Od začetka kuža sicer še nima dolge dlake, glavnik pa lahko vseeno postopoma uporabljamo, da se kuža na nego navadi. Pri kratkodlakih kužkih lahko uporabljamo gumijasto krtačo. Z njo kužka zmasiramo ter nežno odstranimo odmrlo dlako. Zelo pomembna je tudi izbira šampona. Ta naj bo čim bolj nežen in naj vsebuje čim manj mila (ne sme se preveč penit). Psa ne smemo s šamponom kopati prepogosto. Načeloma zadostuje kopanje 1x na dva ali celo tri mesece. Izjemoma ga lahko skopamo, če je umazan od sprehoda (se povalja v blatni luži, kakcu…), seveda le, če šampon to dovoljuje (zato uporabljamo šampon, ki je primeren tudi za pogosto kopanje). S prepogostim šamponiranjem se s kože izpira zaščitni maščobni sloj. Pojavita se srbečica in prhljaj, pes lahko začne zaudarjati. Če pride do teh težav je potrebno veliko časa in strpnosti, da zopet vzpostavimo normalno ravnovesje kože. Sestava pasjih šamponov je prilagojena pH kože psa, ki pa ni enaka, kot pri ljudeh, zato uporabljamo izključno šampone namenjene psom.

  • Ležišče oziroma postelja: izbiramo ležišča, ki so iz čim bolj pralnega in trpežnega materiala. Najbolje je, da kupimo že na začetku ležišče, ki bo ustrezala velikosti iztegnjenega odraslega psa.

  • Čiščenje zob: mladički imajo na začetku mlečne zobke, ki kasneje izpadejo, vendar je kljub temu, da se bo potreba po redni ustni higieni pojavila kasneje, priporočljivo na le-to psa navajati že v obdobju mladička. Pomembno je tudi, da mladička že od začetka hranimo z briketi, saj se z grizenjem le teh preprečuje nabiranje oblog. Že mladičku lahko ponudimo razne priboljške, kot so posušena koža v obliki kosti, bikovka, posušena ušesa. Velikost in vrsto priboljška izbiramo glede na velikosti in starost psa.

  • Čiščenje uhljev: pasja ušesa so odlično mesto za rast bakterij in kvasovk, ki lahko povzročijo resne okužbe, zato je redno čiščenje le-teh obvezno. Le z doslednim čiščenjem pasjih uhljev lahko preprečimo najpogostejše težave. V ta namen obstajajo posebni preparati, ki jih dobite v specializiranih trgovinah za živali.

  • Striženje krempljev: prvo striženje naj pokaže veterinar, nikakor se ga ne smemo lotiti sami, saj lahko ranimo živi del kremplja in ga lahko tako zelo poškodujemo. Posledica je močna krvavitev in hude bolečine za psa. Pomembno je tudi, da kuža čim več hodi po grobih površinah, saj si na ta način sam brusi in krajša krempeljčke.

  • Prava hrana: kakšno bo zdravje psa, je odvisno tudi od kvalitete hrane, ki jo pes je. Posvetujete se z veterinarjem glede pravilne prehrane za vašo pasmo.  Hrano kupujemo v specializiranih trgovinah, kjer nam po navadi že prodajalci svetujejo pri izbiri. Izogibamo se manj kvalitetni hrani, ki jo dobimo v živilskih prodajalnah, saj taka hrana ne vsebuje vseh sestavin, ki jih pes potrebuje za svoj razvoj, poleg tega pa je ta hrana običajno tudi preslana in lahko povzroči težave z ledvicami.


  Hrana naj vsebuje čim manj žitaric ter čim več beljakovin živalskega izvora. Pomembno pa je tudi, da vsebuje hrana čim več svežega mesa in manj mesne moke. Pri mladičkih je pomembno, da imajo na voljo več obrokov dnevno. Tabela hranjenja je natisnjena na embalaži in jo je zelo priporočljivo upoštevati.

  • Priboljški: Pasji priboljški niso namenjeni samo razvajanju psa, temveč uspešno služijo predvsem vzgoji in šolanju. So odlično sredstvo motivacije in pri psih izredno priljubljena nagrada. Vendar pa je potrebno nadzorovati količino priboljškov, ki jih poje pes vsak dan in njihovo hranilno vrednost prišteti dnevnemu obroku psa, sicer lahko pes hitro pridobi na telesni teži. Priboljški so seveda odlično dopolnilo k prehrani, vendar samo zmerna in uravnotežena prehrana psu zagotovi vsa hranila, ki jih potrebuje.

  • Paket za pasjo prvo pomoč: Paket za prvo pomoč bi moral biti vselej z vami, pomembno pa je tudi, da ga znate uporabljati. Kaj le-ta vsebuje, vam bodo znali povedati pri izbranem veterinarju, kjer vas bodo s potrebnimi pripomočki tudi podrobno seznanili in vas ustrezno opremili, da boste v ključnih situacijah znali pomagati svojemu štirinožnemu prijatelju.

  • Zaščita proti zajedavcem in parazitom: Zlasti v poletnih mesecih telesa naših kužkov postanejo idealno pribežališče različnih zajedavcem. Proti notranjim zajedavcem jih lahko zaščitimo s cepljenji in tabletkami, proti zunanjim pa z redno aplikacijo sredstev proti bolham in klopom. Ta dobimo v lekarnah, pri veterinarju ali v specializirani prodajalni, v trgovinah z opremo za male živali pa dobimo preventivna sredstva, ki parazite odganjajo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR