Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kot pove že samo ime, so kakadu ostrižniki odeti v živahne barve.
 1. Kakadu ostrižnik - Apistogramma cacautuoides

  Kakadu ostrižniki so miroljubni pritlikavi južnoameriški ostrižniki, ki poseljujejo zgornje porečje Amazonke. Živijo v počasi tekočih vodah in mirnejših tolmunih, kjer se na dnu nalaga odpadlo listje in ustvarja značilno mehko vodo polno taninov.  Kot pove že samo ime, so kakadu ostrižniki odeti v živahne barve, hrbtna in repna plavut sta kontrastno oranžno – črno obarvani, po trupu pa se razteza močna črna linija, ki sega od repa do očesa. Trebuh je siv do živo rumeno obarvan. Značilen je spolni dimorfizem, samci so načeloma večji od samic in precej bolj intenzivno obarvani, vendar pa je to lahko zavajajoče pri nedominantnih samcih, saj pri tej vrsti namreč poznamo več tipov samcev.

  Dominantni samci so precej večji od samic in intenzivno obarvani, z dolgo hrbtno plavutjo, medtem ko so samice nekoliko manjše in bolj bledo obarvane. Vendar pa poznamo tudi drugi tip samcev, ki jim pravimo tihotapci, ti so prav tako manjši in slabše obarvani in navzven izgledajo kot samice.

  Na ta način se tihotapci zamaskirajo in pretentajo dominantnega samca, da jih spusti v svojo bližino in tako tudi bližino samice. Ko samica izleže ikre, tihotapci hitro izkoristijo priložnost in oplodijo ikre, preden jih dominanten samec prepozna in odžene stran.

  Samice ikre odlagajo na podlago, pogosto na spodnjo stran lista ali v manjše votlinice. Tako kot za mnoge druge vrste ostrižnikov je tudi za kakadu ostrižnike značilna skrb za mladice. Samica takoj po izleganju začne skrbno paziti ikre, po izleganju pa skrbi tudi za mladice. Medtem ko samica skrbi za zarod, dominanten samec brani teritorij in odganja vse ostale ribe in druge vsiljivce proč od gnezda.
  Ob zagotavljanju primernih pogojev lahko kakadu ostrižnike razmnožimo tudi v akvariju.

  Življenjski prostor
  Ker so to ribe počasnih voda, jim v akvariju ustreza počasen pretok, primerna podlaga pa je mehko peščeno dno, na katerega položimo nekaj listov katape ali hrasta. Zagotovimo jim vodo trdote do največ 15°dGH in pH med 6,5 in 8.
  Svetloba v akvariju naj ne bo premočna, vsekakor zagotovimo tudi senčna mesta in zadosti skrivališč. Zasadimo rastline, ki uspevajo pri manj svetlobe, denimo javanska praprot, javanski mah, kriptokorine in anubias. Za en par potrebujemo akvarij velikosti najmanj 60x30, za skupino pa naj bo akvarij večji kot 120 litrov. Primerni sostanovalci v akvariju so tetre in oklepni somiči.

  Prehrana
  Hranimo jih z zamrznjeno in živo hrano, kot so trzače, artemije, vodne bolhe, sprejmejo pa tudi suho hrano. Mladicam lahko ponudimo sveže izvaljene artemije, kiklope in podobno drobno hrano.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR