Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Akvarijske rastline niso prav nič drugačne od naših okrasnih lončnic na okenski polici.
 1. Kako do bujnega akvarijskega rastlinja?

  Akvarijske rastline niso prav nič drugačne od naših okrasnih lončnic na okenski polici. Vsaka rastlina za svojo zdravo in lepo rast potrebuje zadostno količino svetlobe, primerno temperaturo, ogljikov dioksid za fotosintezo in hranila. Če boste zadovoljili vse potrebe rastlin, vam bodo te uspevale!  Makro- in mikroelementi


  Akvarijske rastline imajo tako kot lončnice kompleksen koreninski sistem, preko katerega črpajo potrebne hranilne snovi. Med pomembnejšimi so dušik, fosfor in kalij, ki jih imenujemo tudi makroelementi. Te velikokrat vnašamo s hrano za ribe in navadno jih v akvariju ne manjka.

  Poleg tega pa so pomembni tudi mikroelementi, ki pa jih v akvariju pogosto primanjkuje. Med pomembnejšimi so železo, magnezij, kalij, baker, mangan, molibden ... Ob pomanjkanju mikroelementov rastline životarijo, izgubljajo barvo, listi jim rumenijo, postajajo prosojni, odpadajo, imajo slabotne in drobne nove liste in čez čas propadejo.  Pomen hranil in podlage


  Hranila tako igrajo ključno vlogo v barvi, zdravju in rasti rastlin. Zdrave in hitro rastoče rastline pa so odlični borci proti algam v akvariju, saj jim odvzemajo hranila kot so nitrati in fosfati.

  Hranilna podlaga za akvarijske rastline ni nič drugega kot je zemlja v lončnicah. Tako kot lončnice ne rastejo v pesku, tudi vodne rastline v njem uspevajo slabše. Zato namestimo hranilno podlago na dno akvarija, nanjo nasujemo okrasni pesek in rastline posadimo v pesek. Rastline bodo same pognale korenine do substrata od koder bodo črpale potrebne hranilne snovi.

  Vendar pa se čez leto hranilna vrednost substrata izčrpa, zato je treba star substrat zamenjati z novim. Podlago pa lahko obnovimo tudi z različnimi hranilnimi paličicami, ki podlagi vrnejo potrebna hranila.


  Več o akvarijskih rastlinah si lahko preberemo TUKAJ (klik),
  Splošne nasvete o akvaristiki najdemo TUKAJ (klik),
  TUKAJ (klik) pa je zbrano vse potrebno za tvoj akvarij!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR