Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kdaj in kako začeti s socializacijo pasjega mladiča?

 1. Kdaj začeti s socializacijo?

  Najpomembnejše obdobje za socializacijo mladička je med tretjim in dvanajstim tednom starosti, saj se takrat možgani najbolj intenzivno razvijajo. Ko je to obdobje enkrat mimo in se rast možganov ustavi, je precej težje spremeniti vtisnjene vzorce. Zato je pomembno, da pes v tem času pridobi čim več pozitivnih izkušenj z ljudmi, psi in drugimi živalmi. Dobro socializirani psi so praviloma prijaznejši in manj bojazljivi v odnosu do situacij, zvokov, stvari in bitij s katerimi so bili zgodaj seznanjeni in soočeni

  Kaj je socializacija?

  Vzdrževanje socializacije je proces, ki traja celo življenje. Socializacija se doseže s postopnim dovoljevanjem psu, da pride v stik z različnimi ljudmi, otroki, okolji, stvarmi, psi in drugimi živalmi. Pomembno je, da se psa novim dražljajem izpostavi, ko je na to pripravljen in da jih raziskuje prostovoljno in v svojem tempu – nikoli ga ne silite v soočenje ali interakcijo z bitji ali stvarmi katerih se boji! Dajte mu čas, da novosti sam razišče, ko je pripravljen - na svoj način in postopoma. V nasprotnem primeru, lahko storite več škode kot dobrega.

  Kot smo že omenili, se ključna socializacija pri mladičku odvija med tretjim in dvanajstim tednom starosti. Med tem časom psu omogočite, da spoznava svojo okolico in vse kar je v njej, vključno z ljudmi in drugimi psi.


  Kdaj se začne socializacija?


  Med četrtim in šestim tednom na socializacijo mladičkov najbolj vplivajo drugi mladički v leglu; poteka osnovno spoznavanje tega kaj sploh pomeni biti pes. Začenjajo se zavedati svoje okolice, drugih bitij okrog sebe (psov in ljudi) in razvijajo prve odnose, večinoma skozi igro z mladički v leglu. Takrat že počasi raziskujejo tudi dražljaje izven legla, tako da lahko bodoči lastniki mladička že obiščejo na domu. Ključno vlogo igra vzreditelj, ki skrbi za pravilen razvoj vsakega posameznega mladiča, zato je izjemno pomembno, da mladiča kupimo pri dobrem vzreditelju!

  Od sedmega do devetega tedna mladički izpopolnjujejo svoje sposobnosti gibanja, koordinacije in uporabe vseh čutov. Poteka navajanje na čistočo. V tem času se tudi prvič soočijo s pravim strahom – to je čas, ko mladički lahko razvijejo strah v povsem običajnih situacijah in do običajnih predmetov in potrebujejo pozitivno spodbudo pri raziskovanju sveta okrog sebe. Psiček lahko ob dopolnjenem osmem tednu starosti že zapusti leglo in se odpravi v novi dom, kjer nadaljuje socializacijo.

  V novem domu

  Od devetega do dvanajstega tedna mladički razvijajo in izpopolnjujejo svoje reakcije, socialne spretnosti (ustrezne načine interakcije) in raziskujejo okolje, prostore in predmete. Pozornost začno počasi preusmerjati od drugih mladičkov k človeku, zato je to tudi primeren čas za začetek šolanja. V tem času se običajno začne spoznavanje z drugimi živalmi in psi izven legla, ter z drugimi ljudmi izven družinskega okolja.

  Socializacija pomeni peljati mladička na vse možne kraje in ga spoznati z vsemi mogočimi različnimi ljudmi (od otrok, odraslih, moških in žensk, visokih in nizkih) ter seveda psi vseh vrst in velikosti. Da pes ne bi razvil strahu pred ljudmi naj vzpostavi tudi stik z invalidi (vozički, palice,…), razigranimi, kričečimi otroki, ter obvezno tudi z večjimi in manjšimi psi od sebe. Ne pozabite pa, da mora biti vsaka od teh izkušenj pozitivna in brez prisile. Ljudje, ki jih pes spoznava naj njegovo radovednost (ko jih brez strahu povoha, pogleda od blizu,…) vselej nagradijo s priboljškom ali z igro z njegovo najljubšo igračo. Psa med raziskovanjem ne jemljite v naročje, pomembno je, da svet spoznava na lastnih štirih tacah.

  Takšna socializacija se bo nadaljevala skozi njegovo celotno življenje, vendar ne bo tako intenzivna kot v prvih mesecih. Neustrezno socializirani psi so lahko bojazljivi in nesigurni v neznanih situacijah, verjetnost ugriza pa je pri takšnem psu precej večja.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR