Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako pogosto je potrebno psa kopati?
 1. Kopanje psa

  Čeprav se naš dan običajno začne in konča s tuširanjem, pri psih nikakor ne sme biti enako. Prepogosto kopanje z uporabo različnih šamponov ima lahko več negativnih kot pozitivnih posledic, saj izsuši občutljivo pasjo kožo. Suha koža povzroča srbenje, pretirano praskanje in s tem povezane poškodbe pa lahko povzročijo vnetje.

  Odločitev o tem, kako pogosto kopati našega kosmatinca, je odvisna od različnih dejavnikov – pasme oziroma tipa dlake, aktivnosti kužka, njegovega bivalnega okolja, starosti. Psov, mlajših od petih tednov, ne smemo kopati, saj je njihova koža še posebej občutljiva.
  Psa na kopanje navajamo že od majhnega, saj v tem večina kužkov ne uživa najbolj. Mladička navadimo na kopalnico, ga postavimo v (suho) kad in ga nagrajujemo. Nežno mu lahko zmočimo tačke in ga pohvalimo. Tako bo pes kopalnico povezal s prijetnimi občutki in nagrado in se kasneje ne bo upiral kopelim.  pasja kopel

  Pravila pri kopanju psa

  Kako pogosto?


  Pse s kratko in gladko dlako (npr. boston terier) šamponiramo približno enkrat na 1-2 meseca, tiste z dvoslojno, svilnato, dolgo, kodrasto ali žimasto dlako, pa lahko tudi večkrat. Pse pasem, ki so bolj nagnjene k maščenju kože (npr. koker španjel in shih-tzu), kopamo enkrat na 2-4 tedne, pse pasem, za katere je značilna gosta dlaka (npr. husky in chow chow) pa je potrebno kopati zgolj nekajkrat letno. Brezdlake pse je potrebno kopati približno enkrat tedensko, njihova občutljiva koža pa zatem zahteva še uporabo vlažilnega losjona, poleti pa je tudi nujna krema za sončenje.


  Zgoraj zapisane številke naj bodo zgolj smernice. Zlato pravilo je še vedno to, da psa skopamo takrat, ko je to potrebno – ko je prašen, umazan ali oddaja neprijetne vonjave. Tako ga morda ne bo potrebno našamponirati več mesecev skupaj, če pa se na sprehodu povalja v smrdeči nesnagi pa ga lahko seveda skopamo tudi pogosteje. Z vodo lahko psa speremo kolikor pogosto je potrebno- lahko nam postane navada, da kužku po vsakem sprehodu na hitro z vodo speremo tačke in jih osušimo z brisačo. Tako po stanovanju ne bomo imeli peska, blata in ostale nesnage, ki jo kuža prinese med blazinicami.


  Aktivne pse, ki so naši spremljevalci pri raznih športnih dejavnostih – tek, kolesarjenje, plavanje, pohodništvo, itd., je seveda potrebno skopati večkrat kot tiste, ki večino časa poležavajo na kavču. Prav tako je, iz higienskih razlogov, potrebno večkrat skopati tiste pse, ki spijo v naših posteljah. Pogostost kopanja pa je odvisna tudi od alergij in starosti članov naše družine. Če je kakšen od naših družinskih članov alergičen na pasjo dlako, bo potrebno kužka skopati večkrat kot sicer, pomaga pa tudi redno krtačenje in odstranjevanje odmrle dlake. Isto velja v primeru, če imamo pri hiši majhne otroke.  kopanje psa

  Pravilni pripomočki


  Različni psi torej potrebujejo različno nego. Pri kopanju pa vsi lastniki psov potrebujemo enake osnovne pripomočke:


  ...in, kar je pri vsakem opravilu še kako dobrodošlo, slastne priboljške :).


  Ob nabiranju vseh teh potrebščin bomo zagotovo največ časa posvetili nakupu pravega šampona za našega kosmatinca. Šamponi, namenjeni negi naših las, niso primerni za kopanje kužkov zaradi neustrezne pH vrednosti. Ob prvem nakupu šampona za našega štirinožnega prijatelja se je najboljše o tem posvetovati z veterinarjem, pasjim frizerjem ali pa s prodajalcem v trgovini za male živali. Vrsta šampona, ki jo bomo izbrali, je odvisna od tipa kože našega kosmatinca, tipa dlake, barve, prisotnosti bolh in nagnjenosti k alergijam ter drugim težavam s kožo. Šampon naj vsebuje čim bolj naravne sestavine (npr. ovseno moko) in čim manj parfumov, saj lahko le-ti dražijo kožo, pa tudi našim kosmatincem vonje ne bo všeč. Bolj naraven, kot je šampon, manj bo izsušil kožo posledično pa lahko psa večkrat skopamo. Za manjša področja in hitro uporabo pa so zelo priročni tudi suhi šamponi v obliki prahu, spreja ali pene, ki se ne spirajo z vodo in tako podaljšajo obdobje med kopanjem.


  Dolgodlaki psi, katerim se dlaka rada vozla, potrebujejo po uporabi šampona tudi balzam, da jih lažje razčešemo brez cukanja. Tudi balzam mora biti prilagojen pH vrednosti pasje kože in kar najbolj naraven.  kopanje mačke

  Kaj pa mačke?


  Čeprav same skrbijo za čistočo kožuha, pa od časa do časa tudi mačke potrebujejo kopanje- še posebej če se zelo umažejo in se ne morejo očistiti same. V specializiranih trgovinah za male živali najdemo tudi posebne šampone za mačke, ker pa imajo enak pH kože, kot psi, pa je veliko znamk primernih za obe vrsti. Ker mačke ne marajo vode in kopanje za njih predstavlja velik stres, pa mačk ne kopamo, če to ni res nujno.  Kako se lotimo kopeli?

  Ko smo izbrali šampon, se lotimo kopanja. Najprej sami pripravimo prostor in vse pripomočke. Šele nato v kopalnico s priboljški zvabimo našega kosmatinca. Pred kopeljo je na vrsti krtačenje. Psa dobro počešemo in razvozlamo morebitne vozle. V kad natočimo mlačno vodo, ki naj sega nekje do sredine pasjih nog. Z lončkom zajemamo vodo in jo počasi polivamo po kužku. Pazimo, da mu voda ne pride v ušesa ali v oči! Ne pozabimo na trebušček in tačke. Kuža mora biti pred nanosom šampona čisto moker. Majhno količino šampona si iztisnemo v roke, dodamo malo vode in mešanico nežno s krožnimi gibi vtremo v dlako. Začnemo pri ramenih, nadaljujemo po hrbtu do konice repa. Po potrebi vzamemo še več šampona. Nadaljujemo pri zadnjih tačkah, trebuščku, sprednjih tačkah in po prsih. Zaključimo z glavo, pri tem pa pazimo, da šampon kužku ne pride v oči, usta, ušesa in smrček. Najboljše je, da za umivanje glave uporabimo kar vlažno krpo. Potem je čas, da šampon temeljito izperemo, na enak način kot smo psa zmočili na začetku. Po potrebi nanesemo in temeljito izperemo še balzam.  Po kopanju dlako dodobra osušimo z brisačami. Vedno začnemo pri glavi, saj je kužkom zelo neprijetno, če je le-ta mokra. Po potrebi dlako posušimo s fenom ali sušilcem za dlako psov, ki pa ne sme biti prevroč, saj lahko psa nenamerno opečemo! Na koncu psa počešemo in ga za potrpežljivost nagradimo s slastnimi priboljški.
  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR